Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

27% от българките са алергични към козметика




Най-честите алергени са ароматите в парфюмите, консервантите в козметиката и боите за коса



Данните от изследване направено у нас, в периода 2010-2012 г., сред 716 души,

сочат, че 27,3% от българките са алергични към козметика, съобщи доц. Жана Казанджиева от Кожна клиника на Александровска болница. 

Най-честите алергени са ароматите в парфюмите, боите за коса, консервантите в козметиката като метили зотиазолинон, който стана и алерген №1 за 2013 г., и с който се срещаме всеки път, когато ползваме мокри кърпички. Татуировките направени с къна, също могат да бъдат алерген, тъй като съдържат и съставки, подобни на боя за коса.  

За алерген на миналата година пък бе обявен геллакът, който се поставя със специална технология чрез UV лампи. Той отключва проблеми предимно по лицето, защото там най-често дамите се докосват с пръсти (примерно, за да си оправят грима или косата).

Всяка дама ползва поне 5 козметични продукта всеки ден. По-сериозните алергични реакции могат да се предизвикат от тези козметични средства, които използваме редовно и които остават по-дълго върху кожата като крем, макиаж, лак за нокти, лосиони и др., отколкото от онези, които се измиват-шампоан за коса, лосион, маски.

Жените са засегнати в по-голяма степен от алергии в сравнение с мъжете, като пикът на оплакванията идва между 60-69 г. Алергията към козметични средства нараства в световен мащаб.

В някои от детските комплекти за грим учените са открили 30 пъти над нормата алергени. Затова все по-често кожата на малчуганите реагира на никел, хром, кобалт, които влизат в състава на козметиката

Лекарите съветват при покупка на козметика задължително да се обърне внимание на описаните на опаковките алергени, на срока на годност и на трайността на продукта след отварянето му.

Фактът, че даден крем съдържа сред съставките си един натурален екстракт, обаче, не го лишава от наличие на консерванти и аромати, които всъщност причиняват най-много алергии по кожата.

Безплатни консултации и тествания за кожни алергични реакции, причинени от козметични продукти се провеждат в почти всички страни от ЕС, през ноември по призив на Европейската академия по дерматология. Българското дерматологично дружество също организира безплатни прегледи, съобщи проф. Николай Цанков, председател на дружеството.

Тестовете се извършиха на 18 и 19 ноември (защото предвиждат 72-часова процедура), а консултациите продължиха до 22 ноември включително в три столични болници (ВМА,болници Токуда и Александроска) и в кожни клиники в Плевен, Пловдив и Стара Загора. А на 4 декември ще се проведат и в кожно-венерологичното отделение в Русе. Целта е да се убедят хората да купуват качествена козметика, за да сведат опасностите от реакции до минимум.

След края на теста пациентите ще получат „паспорт", който ще посочва към кои съставки в козметиката са алергични. Занапред те ще трябва да ползват почистващи продукти и кремове без консерванти и аромати, т.е. да заложи на т. нар. медицинска козметика, преминала през много тестове и проучвания.

В този случай лекарите препоръчват и „ревизия" на хранителния режим, защото алергени има и в ястията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар