Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

272 частни и общински болници може и да останат без договор с НЗОК



Те са изправени пред реална опасност да не подпишат договори с НЗОК, след като бъде въведена Националната здравна карта.
За това сигнализираха представители на общинските и частните лечебни заведения, както и пациентски организации, определяйки здравната карта като инструмент за закриване на болници.
Причината е, че в нея са указани 57 лечебни заведения, с които Здравната каса се задължава да сключи договор. С всички останали болници, финансовата институция ще сключва договори по своя преценка.
„Националната здравноосигурителна карта съдържа в себе си недвусмислени изисквания, в които се казва, че НЗОК по области е задължена да сключи договори със съответните лечебни заведения - сред тях няма частни болници, като се поставя една неравнопоставеност между частните и държавните болници", коментира председателят на Националното сдружението на частните болници д-р Явор Дренски.

Пациентските организации изразиха опасение, че ако в картата бъдат заложени медицински стандарти, подобни на тези, които през 2010 година въведоха редица изисквания към лечебните заведения, се застрашава бъдещето на тези 272 лечебни заведения.
В тази връзка от Центъра за защита на правата в здравеопазването ще атакуват в съда заложените преди 3 години медицинските стандарти, тъй като според пациентската организация, те са незаконни и въвеждат изисквания към лечебните заведения, които са по отношение на количество, а не на качество на предлаганите здравни услуги, убеден е д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
От пациентската организация допълниха, че съдебно дело срещу медицинските стандарти се завежда чак сега, защото се е изчаквало да стане ясен ефектът от тях. Той обаче се оказал негативен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар