Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

До 30% може да поскъпнат лекарствата догодина



Лекарствата, реимбурсирани от НЗОК, може да поскъпнат между 10 и 30%. За тази опасност предупредиха от Асоциацията на собствениците на аптеките.
Причината е в текстове, заложени в договорите подписвани между Здравната каса и фармацевтите. 
По силата на тези текстове, ако фармацевти или фирми- производители на лекарства, правят отстъпки за пациентите от цената на медикаментите, то тези отстъпки трябва да бъдат споделяни с НЗОК. По този начин  обаче пациентът ще бъде принуден да  заплати с пари от собствения джоб сумата, която Касата ще прибере от дадена отстъпка т. е.те ще плащат за нещо, което до момента им е било безплатно, обясниха  от асоциацията.


Според фармацевти, в отделни случаи тази сума може да достигне дори  до 1/3 от цената на медикамента.

Друго предложение, с което асоциацията не е съгласна, е опасността от въвеждането на лимити за аптеките. Според предложението една рецепта ще се обработва за 6 минути, а един фармацевт ще може да обработва само определен брой рецепти. Асоциацията не е съгласна и с това предложение, тъй като така се слага лимит на аптеките и се ограничава правото на избор на пациентите откъде да купят лекарствата си.
 
Предложенията за новите текстове в договора между НЗОК и аптеките са на Българския фармацевтичен съюз и са качени за обществено обсъждане на сайта на институцията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар