Translate

сряда, 13 ноември 2013 г.

Глобалната криза "създаде" още 810 нови милиардери



Богатство на най-състоятелните хора в света наброява 6.5 трлн. Долара. То се е увеличило повече от два пъти спрямо 2009, когато възлиза на 3.1 трлн. долара, става ясно от нов доклад на Wealth-X and UBS.
Броят на милиардерите днес наброява 2 170, като редиците им са се увеличили с 810 души от началото на глобалната финансова криза. През последната година най-много е нараснал броят им в Азия (с 18), а най-голям е броят им в Европа (766).
87% от милиардерите са мъже. Едва 17% от жените са натрупали състоянието си сами, а останалите са такива по наследство.
111 души имат лично състояние от над 10 млрд. долара или сумарно повече от БВП на Канада.
60% от милиардерите са натрупали сами състояние, 40% са го наследили или увеличили наследството си.
Средностатистическият милиардер притежава 4 къщи и има 2 деца според доклада. Само една трета имат три или повече деца. Мнозинството (86%) от милиардерите са семейни, но докладът не разкрива колко брака е имал всеки от тях.
Ню Йорк е градът с най-много милиардери – 96. По-малко от една четвърт от милиардерите живеят в града, в който е базиран бизнесът им. Толкова е и делът на тези, които дори не живеят в същата страна.
Harvard University е начело на списъка с университети, „произвели“ най-много милиардери – 52-ма. Топ 3 допълват University of Pennsylvania (28) и Stanford University (27). 
Средностатистическият милиардер харчи 22 млн. долара за яхти, 16 млн. долара за частен самолет и 14 млн. долара за изкуство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар