Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

С нов закон собствениците на офшорки лъсват в регистър



Всички офшорни компании, които оперират на нашия пазар, ще лъснат в публичен регистър заедно с имената на собствениците им. Мярката за осветляване на БГ икономиката ще бъде разписана в новия Закон за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици. Нормативният акт, изготвен от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски, беше приет вчера на първо четене в парламента.
„Лично поемам ангажимент между двете четения на законопроекта да внеса текст за създаването на такъв регистър”, обяви от трибуната Цонев, който е и шеф на бюджетната комисия в НС. Той уточни, че заимства подхода от британския премиер Дейвид Камерън, който преди дни обявил на форум с участието на 60 държави, че ще вкара в регистър офшорните компании на британския пазар.
У нас пък въпросът с осветляването на лицата, които стоят зад регистрирани в данъчни оазиси фирми, беше повдигнат покрай гръмналите скандали с офшорките на президента Росен Плевнелиев в Кипър. От разкритата информация стана ясно, че в битието си на бизнесмен държавният глава е отклонявал към тези компании милиони левове в комбина с олигарха Иво Прокопиев. Като собственик на такава кипърска фирма преди две седмици изплува и експремиерът Бойко Борисов.
„Към офшорните зони изтичат сериозни парични потоци. Добре е както властите, така и обществеността да са наясно с регистрираните в тях компании”, мотивира Цонев предложението си за публичен регистър.
Най-крупни парични операции у нас са реализирани точно от регистрирани в Кипър офшорки – 2,2 млрд. евро цитира статистиката по време на дебатите червеният депутат Румен Гечев. Вторият данъчен рай в класацията бил Люксембург с инвестирани у нас 1,6 млрд. евро и трета Швейцария с 1,2 млрд. евро. Според Гечев голяма част от приватизацията се е извършила именно чрез офшорни компании, чиито собственици останали неясни.
Със законопроекта се поставят куп бариери пред регистрираните в офшорни зони компании. Те няма да бъдат допускани до търгове за концесии и обществени поръчки, ще бъдат отрязани от участие в кредитни институции, застрахователни компании, пенсионни и здравни фондове, медии, мобилни оператори, професионални спортни клубове, както и да извършват дейности в тези сфери. Ще им бъде забранено още да търгуват с ценни книжа, горива, алкохолни и тютюневи изделия. Компаниите с неясен капитал няма да бъдат допускани и до приватизационни сделки, както и до дейности от голямо обществено значение като производството и разпределението на електричество, водоснабдяването и топлоснабдяването, сметосъбирането, както и хазарта. Вчера беше постигнат консенсус към дългия забранителен списък между двете четения да се включи и покупката на земеделска земя.
Преди окончателното приемане на закона ще се разпишат и много по-сериозни санкцииуточни Цонев. Те са свързани с предвидените изключения, при които офшорни фирми ще бъдат допускани до забранените дейности, като например ако са част от група с регистрирана в България компания майка, чиито собственици са известни. Така при предоставянето на лъжливи документи за наличие на подобни обстоятелства глобата ще скочи от предварително предвидените до 500 000 лв. на поне 1 млн. лв., зарече се шефът на бюджетната комисия.

В."Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар