Translate

вторник, 12 ноември 2013 г.

Куцо и сакато в момента влиза в болница



”Болниците завишават умишлено хоспитализациите, за да получат повече средства от НЗОК. Куцо и сакато в  момента влиза в болница, за да се запълнят отделенията на максимум, да направят болниците голям разход и да получат 80 % от него. Касата плаща, не за да лекува болните, а за да издържа болницата”, коментира управителят на НЗОК Румяна Тодорова след приемането на първо четене на бюджета на НЗОК в парламента от комисиите по бюджет и финанси и икономическа политика и туризъм.
“Физическите лица, лечението на които се плаща от НЗОК, са сравнително константна величина, но хоспитализациите са много завишени - 100 хил. хоспитализации повече ще има през тази година в сравнение с миналата. Средно по 700 лв. на клиничната пътека - ето ви 70 млн. лв. преразход на болниците", заяви д-р Тодорова.
Тя цитира данни от доклад на Световната банка, според който 30% от пациентите влизат повече от два пъти в болница в рамките на година, а една четвърт от приетите пациенти влизат за едно и също заболяване в две различни болници последователно.
Друг проблем са хронично болните, заяви още д-р Тодорова.
В България има само болници за активно лечение, но липсва леглова база за долекуване, каза тя и призова към законови промени в тази сфера.
Според нея в целия здравен сектор трябва да има реформа, не само в болниците, защото в момента там цари хаос.

Д-р Тодорова смята, че пациентът трябва да има идентификатор (напр. неговата лична карта) и да се маркира, когато влиза за преглед. Четец би трябвало да има във всеки кабинет и отделение и така ще е ясно кой пациент къде и кога отива. Тази промяна ще срещне отпор от страна на лекарите, но трябва да се въведе, подчерта д-р Тодорова, която обяви, че ще бъде променена методиката за разплащане с болниците т.е. ще бъде използвана методика, която е изработена през 2008 г..

Няма коментари:

Публикуване на коментар