Translate

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Взеха ли ни здравето прочутите магистрали?



Напоследък като че ли стана модерно да си задаваме помежду си въпроса „Кой?”. Той витае като призрак дори в здравеопазването. Така дори и обикновеният българин разбра, че някой е прибрал едни 1,5 милиарда лева от вноски. На хората дори им беше непонятно, когато чуваха, че най-сетне парите за здраве трябва да отиват наистина за здраве. Едва ли някой си е помислял, че тези осигуровки може да се ползват и за друго.
Само че сигурно малцина са се впечатлили от изказването на бившия министър Симеон Дянков, който точно преди година заяви, че не вижда нищо нередно пари от здравни вноски да остават неизползвани и да отиват във фискалния резерв. Разбира се, вместо да са предназначени за лечението на хората, от чийто джоб са платени. Най-сетне сега започна да се говори, че някой трябва да потърси сметка на Дянков и той да обясни наистина къде са онези 1,5 милиарда лева. И се питаме дали всъщност с парите от здравните ни вноски не сме построили прочутите магистрали, с които ГЕРБ не пропуска случай да се похвали. В същото време непрекъснато ни се втълпяваше, че се налага да затягаме коланите. Пари за увеличение на пенсии нямаше. Отговорът беше, че е заради кризата. Пак заради кризата Дянков ни изтъкваше, че няма как да се вдигнат заплатите. Обезщетението за майчинство също остана замразено. Нищо че майки с колички протестираха пред парламента. Тогава стана ясно само едно, че кризата не лови само чиновниците на бившия финансов министър. Явно бяха с имунитет, тъй като във ведомството бяха раздадени тлъсти бонуси. Та затова може би наистина е важно парите за здраве да отиват за здраве.
В тази връзка вчера бе предложено и да се криминализира умишленото укриване на осигуровки. Идеята е на червения депутат Петър Кънев. Това би помогнало да се реши проблемът със събираемостта на парите. А той не е никак за подценяване, като се има предвид броят на несъвестните платци. По последни данни около 1 милион българи не плащат здравни вноски, а други 1 милион са извън страната. Така че положението не е никак розово, като се има предвид качеството на услугите в сектора. А 250 000 души могат, но не искат да внасят осигуровките си. Вярно е, че една част от тях го правят, защото не вярват в родното здравеопазване. Но при други пък си е чист тарикатлък.
Почти революционна обаче звучи една друга идея - вместо да се отработват почивните празнични дни, те да се приспаднат от отпуската. Такава била практиката във Франция. Много от българите сигурно веднага ще затрият с лека ръка едно такова предложение. Само че ако погледнем статистиката, ще видим, че сме лидери по почивни дни сред европейските държави. Дори преди време списание „Икономист” разби на пух и прах мита за работливия българин. А и опитът сочи, че т.нар. работни съботи не са особено ефективни и голяма част от сънародниците ни ги сливат с почивните дни, за да си пътуват в провинцията. Естествено, по прочутите магистрали, за които обаче трябва да попитаме дали не ни взеха здравето.


Лично мнение на Яна Йорданова
В."Монитор" 

Няма коментари:

Публикуване на коментар