Translate

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Депресията ускорява стареенето на човека



Лабораторни тестове доказват, че клетките изглеждат биологично по-стари при хората, които страдат или са страдали от депресия в миналото. Депресията може да ни направи физически по-стари, тъй като ускорява процеса на стареене на клетките в тялото, твърди ново проучване, цитирано от Би Би Си.
Проучването, в което са участвали повече от 2000 доброволци, е публикувано в журнал Молекулярна психиатрия
Експертите вече са доказали, че хората, страдащи от сериозна депресия, са изложени на по-голям риск от болести, свързани с процеса на остаряване – като рак, диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.
Учените са уверени, че депресията изсмуква своето от клетките на човешкото тяло т. е. тя ускорява стареенето на човека, като съкращава в клетките специални участъци ДНК, защитаващи молекулите от увреждания.
"Душевните мъки, които изпитват хората, страдащи от депресия, съществено задълбочават "износването" на човешкото тяло, ускорявайки стареенето му" - пояснява Йосине Верхувен от Амстердамския свободен университет (Холандия).
Верхувен и нейните колеги са измерили дължината на теломерите* у близо 1900 доброволци, на възраст 18-65 години, страдали от депресивни разстройства в някакъв период от живота си и у 500 души, които не са изпадали в депресия. Учените са открили, че теломерите при хората, страдали от депресивни разстройства, са по-къси, отколкото при здравите хора, участвали в изследването. При това колкото по-силни са били симптомите на психичното разстройство и колкото по-дълго са се запазвали, толкова по-къси са били теломерите.
Учените са установили, че психичните разстройства ускоряват стареенето с няколко години. Тази зависимост се е запазвала дори и когато са били налице други фактори, ускоряващи стареенето, като наднормено тегло, тютюнопушене, употреба на алкохол.

------
*теломерите са крайните участъци ДНК от хромозомата, намираща се в ядрото на всяка клетка на човешкия организъм. При всяко деление на клетката те се скъсяват, а когато дължината им е недостатъчна за ново деление, клетката умира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар