Translate

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Генеричните и биоподбни препарати увеличават достъпът до лечение и снижават средната цена на медикаментите в страните от ЕС



В резултат използването на генерични препарати, за периода 2001-2013 г., с 60% се е понижила средната цена за лекарствена терапия в страните от ЕС и с 200% е увеличен достъпът до благодарение употребата на генеричните лекарства. Това съобщи д-р Нигяр Джафер, председател на здравната комисия в 42 НС, на кръгла маса на тема: „Рационалната лекарствена политика – гаранция за подобряване на достъпа на
пациентите до медикаменти”.
Събитието се проведе в НС, по инициатива на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) и под патронажа на Комисията по здравеопазване към 42-то НС и МЗ.
Статистиката показва, че пазарния дял на генеричните лекарства в опаковки в ЕС е 54%, а процента от публичните разходи за лекарства, използван за тях е 21%. За разширения достъп на пациентите до лекарствена терапия сочат данните по отношение на лечението на конкретни заболявания. Така например от общо 36 млн. души с диабет в Европа, 20 млн. се лекуват с генерични лекарства, а от 82 млн. страдащи от хипертония в Европа, 48 млн. се лекуват с генерични медикаменти.
Данните дават основание в доклад за европейската икономика да бъде отбелязано, че политиките за насърчаване на използването на генерични лекарства са най-използваната мярка при опитите за увеличаване на ефективността на разходите за лекарствени продукти. В същото време в доклад на СЗО е отбелязано, че насърчаването на по-широкото използване на генерични лекарства ще доведе до ограничаване на разходите за медикаменти.
Здравните експерти са единодушни, че прогенеричната политика дава възможност повече средства да се насочват към други области на общественото здравеопазване – подобряване на спешната помощ, закупуване на техника, профилактика и др.
Според Владимир Афенлиев, член на Европейската генерична ассоциация, България е една от страните в ЕС, където не е постигнати баланс на употребата на генерици и оригинални лекарства. Но не бива увеличенияна достъп до единия вид лекарства да е за сметка на намаления достъп до другия. У нас в момента много пациенти биха могли спокойно да се лекуват с генерици или биоподобни, но са принудени да доплащат огромни суми за оригинални лекарства и ако в случая се използват по-евтините молекули, това ще освободи финансов ресурс, който спокойно може да бъде насочен за лечение с по-скъпите оригинални медикаменти при пациенти, които имат нужда от тях. Председателят на БГФармА Николай Хаджидончев подчерта че недостига на средства за здравеопазване в световен мащаб кара много по-богати страни от нашата да търсят механизми за намаляване на разходите и посочи като такъв евтините генерици и биоподобни медикаменти. Той бе категоричен, че е необходимо управляващите в България да намерят по-балансиран подход към употребата на такива лекарства и оригиналните медикаменти.
Навлизането на биоподобни лекарства увеличава достъпа до лечение и води до икономии в следните 10 държави: Австрия, Италия, Белгия, Румъния, Франция, Испания, Германия, Швеция, Гърция, Великобритания. Спестяванията са средно 120 млн. евро годишно за всяка държава, а за първото тримесечие на 2013 г. кумулативните спестявания възлизат на 400 млн. евро. Очакванията към биоподобните лекарства са те да осигурят спестявания между 11.4 млрд. евро и 33.4 млрд. евро за периода 2007-2020 г. за 8 страни от ЕС.
Участниците в кръглата маса се обединиха около тезата, че всички препятствия или забавяния в ценообразуването и реимбурсирането на генерични и биоподобни лекарства трябва да бъдат премахнати, тъй като те генерират икономии, разширяват достъпа на пациентите до съвременни и ефикасни терапии на лечение и стимулират развитието на местните икономики като създават работни места и водят до икономически растеж.
От генеричната индустрия се обявиха за цялостна промяна на системата за реимбурсиране, за подобряване на информацията за разходите на НЗОК за лекарства, чрез въвеждане на електронна система на отчитане и електронна рецепта, за преосмисляне политиката на ценови контрол, която в определени случаи води до опасност от изчезване на някои лекарства от българския фармацевтичен пазар, за включване на информация за ролята, ефективността и безопасността на тези лекарства в продължаващото обучение на лекарите и за приемането на подходяща политика, която да осигури стимули за лекарите и фармацевтите, изписващи генерици и биоподобни лекарства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар