Translate

понеделник, 4 ноември 2013 г.

Три чаши кафе дневно намаляват риска от рак на черния дроб



с до 50%, показва ново изследване.
Според едно изследване питието намалява риска от най-често срещания тип рак на
черния дроб, hepatocellular carcinoma (HCC) с 40%, но друго проучване показа, че рискът може да намалее с до 50%, предава БГНЕС. Авторът на изследването д-р Карло Ла Векия от Института за фармакологични изследвания "Марио Негри" в Милано заяви: "Нашето изследване потвърждава минали заключения, че кафето е добро за вашето здраве и особено за черния дроб".
"Положителният ефект от кафето върху черния дроб може да се дължи на доказаната способност на напитката да предотвратява диабет, известен рисков фактор за заболяването", допълни той. Изследователите направили мета-анализ на статии, публикувани между 1996 и септември 2012, включващ 16 висококачествени изследвания на общо 3153 случая.
Първичният рак на черния дроб може да бъде предотвратен чрез ваксинация срещу хепатит Б, контрол на предаването на хепатит С и намаляване на консумацията на алкохол. Тези три мерки по принцип могат да предотвратят до 90% от първичния рак на черния дроб. Ракът на черния дроб е шестият най-широко разпространен вид рак в света и третата най-честа причина за смърт от заболяването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар