Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Приеха на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на здравното осигуряване



Парламентарната комисия по труда и социалната политика прие на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на здравното осигуряване, внесен от
народния представител от БСП д-р Емил Райнов и група народни представители.
В проектозакона са залегнали три основни промени - в органите на управление пна НЗОК, в статута на служителите на централното управление, както и прекратяване на договори с изпълнители на  медицинска помощ, при отчитане на дейност, която не е извършена.
Д-р Райнов припомни, че до 2009 г. моделът на управление на здравната каса е бил тристепенен, представен от събрание на представителите, Управителен съвет с управител и Контролен съвет, а след това е въведен само Надзорен съвет, с управител и подуправител.
-Желанието ни е отново да се върне обществения характер на НЗОК, чрез връщане на тристепенния модел на управление, посочи вносителят.
По думите му през изминалия тригодишен период управлението на НЗОК е доказало че е неефективно и непрозрачно, след като "близо 2 милиарда лева от здравни вноски са отишли незнайно къде".
Д-р Райнов заяви, че с предлаганите промени отново ще се върне забраната собственици на частни здравноосигурителни фондове и застрахователни дружества да не могат да присъстват в органите на управление на НЗОК. Предлага се също служителите на централно управление на Здравната каса да престанат да бъдат държавни служители, "защото касата е призвана да бъде независима и няма как държавни служители да разпределят обществен ресурс".
Друга промяна в законопроекта се отнася до прекратяване на договори с изпълнителите на извънболнична и дентална помощ при отчитане на дейност, която не е извършена. Сега това може да се стане само спрямо изпълнители на болнична помощ.
Законопроектът беше одобрен от представители на НЗОК, както и на здравното и социалното министерство. Представени бяха аргументи, според които отделни параграфи в законопроекта гарантирали че няма да бъдат прекратявани правоотношения на служителите на здравната каса, както и че няма да бъдат намалени възнагражденията им. Във връзка с критиките от страна на представители на ГЕРБ и на пациентски организации, че е необходимо представителите на обществото в органите на управление на касата да бъдат повече, поради обществения характер на институцията, вносителят каза, че това може да бъде "изчистено" между първо и второ четене на законопроекта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар