Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Българите приемат повече антибиотици от другите европейци



Данните от анкета на Евробарометър, оповестени вот пресотдела на ЕК, сочат, че 37% от българите и 35% от другите европейци са вземали антибиотици през последните 12 месеца.

Докато при европейците мъжете вземат повече антибиотици, у нас преобладават жените - 46%.

При грип 34% от българите са посягали към антибиотиците, срещу 18% за европейците. При настинка процентите съответно са 23 за българите и 13 за европейците. Единствено при инфекции на пикочните пътища европейците вземат повече антибиотици от българите.

84% от европейците и 78% от българите са наясно, че прекалената употреба на антибиотици може да доведе до нови инфекции.

64% от българите смятат, че антибиотиците "убиват" вирусите. Впечатляващ е отговорът на въпроса "Откъде най-напред научихте, че не трябва да се вземат безразборно антибиотици?" Докато 41% от българите са получили тази информация от лекаря си, 29% от европейците са я получили от телевизионни реклами.
Проучването показва спад на употребата на антибиотици при хората от 2009 г. насам и нарастваща осведоменост на обществеността за това, че антибиотиците не убиват вируси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар