Translate

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Няма да има лекарски протести засега



Това решиха от БЛС след като направиха допитване до регионалните колегии на съсловната организация. Двадесет и три от тях т. е.82% от лекарите в страната са заявили, че приемат предложените от правителството мерки за справяне с липсата на финанси в здравеопазването, сред които са и още тази година болниците да получат изработените си средства за септември в пълен размер, а за месеците октомври и ноември да им бъде заплатено 80% от изработеното, като се гарантира, че останалите
20% ще бъдат покрити до 20-ти януари 2014 година, приемане и публикуване в "Държавен вестник" на Правилата за добра медицинска практика, предложени от БЛС в МЗ до 31 декември и др..
Лекарите остават в готовност за провеждане на ефективни протестни действия, дори и при неизпълнение само на една точка от поетите ангажименти.
Единствено лекарите от Видин, Смолян, Шумен и Ямбол са настояли за незабавни ефективни протестни действия като се осигурява само спешна помощ. Само лекарите от Търговище обаче не са си казали мнението - дали са склонни да изчакат, или ще протестират веднага, съобщи председателят на съсловието д-р Цветан Райчинов.
„Няма забрана колегите да протестират. Твърде вероятно е да има такива през декември, с оглед на реда следващата година. Ако там параметрите не се окажат с подобрение или ако управлението на НЗОК се промени в посока изцяло одържавяване, не изключвам лекарски протести", бе категоричен той.
Първата възможна дата за протест е 10 декември, защото дотогава държавата трябва да преведе 27 милиона лева на болниците, с които да заплати напълно дейността им за септември. Стачка може да избухне и на 20 януари, ако дотогава правителството не плати всички разходи на здравните заведения, направени до края на годината.
От БЛС настояват НЗОК да сключва анекси с лечебните заведения най-късно до 10 декември 2013 г.
Настояват още финансирането и осигуряването на ваксините за задължителни имунизации и реимунизации да мине от НЗОК към МЗ от 1 януари 2014 г., МЗ всеки месец да плаща на лекарите разликата в потребителската такса за пенсионери до 2.90 лв., да се увеличат с 10 млн. лв. средствата за стоматологична дейност, както и да се създаде работна група с всички заинтересовани страни за обсъждане на дългосрочни мерки за оптимизиране на функционирането и подобряването на контрола на здравната система до 20.11.2013 г..


Няма коментари:

Публикуване на коментар