Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Мъчи ви умора, направете тест на щитовидната жлеза



Въпреки че някои специалисти твърдят, че през есента е нормално хората да чувстват умора, тя не е само сезонно явление. Понякога зад нея може да се крие здравословен проблем, който трябва да се лекува навреме. Тя често се дължи на недоспива-не.
Направете съня приоритет и спазвайте редовен график. Някои хора мислят, че спят достатъчно, без да осъзнават, че имат нарушения на съня.
За умората ви може да е виновен и хипотиреоидизъм. Щитовидната жлеза контролира метаболизма, скоростта, с която тялото ви превръща храната в енергия. Когато жлезата е с понижена функция и обмяната на веществата е твърде бавна, може да се чувствате уморени и да напълнявате.
Направете си кръвен хормонален тест за щитовидната жлеза. Ако стойностите са ниски, синтетичните хормони могат да ви помогнат, но само след консултация със специалист!
Опитвате се да преборите състоянието си с кафе. Изследвания показват, че прекаляване-то с кофеин всъщност причинява умора при някои хора. Затова намалете кафето, чая, шоколада, газираните напитки, както и всички лекарства, които съдържат кофеин. Спирането му изведнъж може да доведе до повече умора.
Консумирането на твърде малко храна или на неподходящи храни също може да е причина за хронична умора. Балансираното хранене помага да запазите кръвната захар в нормални граници и не допуска чувството на спад в енергията, когато нивата й намалеят.
Винаги закусвайте и се опитвайте да включвате белтъчини и сложни въглехидрати във всяко хранене. Например хапнете яйца с препечена филийка от пълнозърнест хляб.
Анемията е една от основните причини за умората при жените. За да се справите с нея, може да се приемат добавки с желязо и да се ядат богати на елемента храни като крехко
месо, черен дроб, ракообразни, боб и пълно-зърнести храни.
Може да смятате, че депресията е емоционално разстройство, но тя допринася и за много физически симптоми. Ако се чувствате уморени за повече от няколко седмици, се обърнете към лекар. Депресията се повлиява добре от психотерапия и/или медикаменти.
Ако сте постоянно уморени без причина, посъветвайте се с вашия лекар, за да се тествате за диабет. Лечението на диабет може да включва промени в начина на живот, като диета и упражнения, лечение с инсулин и лекарства, които помагат на захарта да се обработва правилно от тялото.
Вашата умора може да е признак и за дехидратация. Пийте поне по две чаши вода на час.
Когато умората се появи по време на всекидневни дейности, като почистване на къщата или на двора, това може да е знак, че сърцето ви вече не е толкова работоспособно. Ако забележите, че ви е все по-трудно да завършите задачите, които някога са били лесни, консултирайте се с лекар за сърдечните заболявания.
Някои лекари смятат, че скритите алергии към храна могат да отключат също умора и желание за сън. Ако вашата умора се усилва след хранене, може да имате непоносимост към нещо, което сте яли - не е достатъчно, за да предизвика сърбеж или обрив, а само колкото да ви измори.
Опитайте да изключите една по една храните, които обикновено консумирате, за да проверите дали умората ще изчезне. Можете да се обърнете и към специалист, който да ви тества за хранителни алергии.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар