Translate

понеделник, 4 ноември 2013 г.

Стартира кампания за повишаване информираността и подобряване на грижите за недоносените бебета


Инициатор на инициативата целяща повишаване информираността и институционалната ангажираност за недоносените новородени деца и техните родители е Фондация „Нашите недоносени деца“.


Кампанията е част от международната инициатива на Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI), която се провежда в страни от цяла Европа под надслов „Socks for Life (“Чорапчета за живот“).Тази инициатива насърчава арт активности, които да привличат общественото внимание и да повишават информираността на хората по темата за преждевременно раждане и неговата превенция. Кампанията в България се провежда с подкрепата на Столична община, Нестле България и фармацевтичната компания Abbvie. 


Експертите от Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI) са подготвили 10 препоръки за подобряване качеството на грижите за недоносените новородени и техните родители. Тези препоръки ще бъдат внесени за обсъждане в Европейския парламент като обществена петиция на граждани и организации от цяла Европа. За целта кампанията апелира за онлайн гласуване на интернет сайта www.enemenemini.eu, където се събират гласовете в подкрепа на петицията.

Част от препоръките на EFCNI  предвиждат изготвянето на единна квалифицирана информация в помощ на всички родители с недоносени новородени, приемането на национални политически стратегии за намаляване на рисковете по време на бременност, обучение на специализиран персонал, който да предоставя най-добрите грижи за бременните жени и недоносените новородени бебета, създаването на единна европейска система за регистрация на данни относно преждевременното раждане и др.

„Всяко десето дете в България се ражда недоносeно и тази тенденция се затвърждава през последните години. Тези деца се нуждаят от специализирани грижи при раждането в болнично заведение, както и от специални наблюдения след като бъдат изписани. Необходимо е родителите да бъдат обучавани и подпомагани, за да могат да положат адекватни грижи за децата си. Информираността на младите хора относно рисковите фактори за преждевременно раждане е от ключово значение за предотвратяване на този проблем“, заявява Нина Николова, основател и председател на Фондация „Нашите недоносени деца“.

Кампанията е  насочена към младите родители и техните деца. Организиран е конкурс за детски рисунки под надслов „Socks for Life”, който цели да приобщи младото поколение на България към  инициативата.  Най-добрата рисунка на бебешко чорапче ще бъде включена в международна изложба в Брюксел с произведения от цяла Европа, изработени специално за кампанията Socks for Life. Условията за конкурса и начина на изпращане на рисунките са регламентирани на www.premature-bg.com
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар