Translate

сряда, 27 ноември 2013 г.

Туршията евтина, но отровна


Туршията тази година е като бомба със закъснител. Фалшив оцет и отровни пластмасови бидони заливат пазарите, показват последните проверки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
В разгара на сезона за правене на зимнина инспекторите на БАБХ продължават да залавят големи количества фалшив оцет. Става въпрос за синтетичен продукт, който не само съсипва туршиите, но е и вреден за здравето, обясняват експертите.
В цялата страна инспекторите са установили общо 120 000 литра, в които са вложени неразрешени добавки или са забъркани в нерегламентирани обекти. Оплаквания Най-честите оплаквания от фалшивия оцет са, че той е много по-кисел от истинския и затова туршиите, направени с него, не стават за ядене. Химическият продукт, който се прави от разредена оцетна киселина, може да ви докара стомашни проблеми и дори язва. В него има Е 260, питейна вода, оцветител, ароматизатор. Тъй като оцетната киселина е безцветна, преди да се налее в бутилките, в ментето се слага и багрило. Ако се използва боя, която не е за хранителни цели, тя може да е токсична, предупреждават специалистите. Цената може да ви подскаже, че сте попаднали на менте - обикновено то е по-евтино - от 40 до 60 ст., докато истинският продукт струва около левче.
Качественият е по-ароматен. Той е резултат от биологичен процес, който превръща виното в оцет, натрупвайки оцетна киселина, която трябва да бъде в рамките на 6%. При по-ниска концентрация оцетът няма консервиращ ефект и туршиите започват да гърмят.
Хората трябва да гледат на етикета да пише „винен" или „ябълков".

Няма коментари:

Публикуване на коментар