Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Здравният министър: Секторът на здравеопазването е пред риск да се разпадне



Секторът на здравеопазването не е просто в криза.
Той е почти пред риск да се разпадне, каза здравният министър д-р Таня Андреева, при откриването на конференция, посветена на детското и майчиното здравеопазване.
Според нея основните причини за това са влошените условия на живот на фона на финансовата икономическа криза и не на последно място тежката демографска криза, която страната ни преживява. По темата за здравнонеосигурените у нас д-р Андреева посочи, че тези лица трябва да знаят, че нарушават солидарния модел, по който функционира здравната ни система, но поясни, че. министъра на здравеопазването не е човекът, който въвежда правилата, по които да се събират здравните вноски.
Не е справедливо едни хора добросъвестно да внасят здравните си вноски, а други - на техен гръб да се възползват от здравни услуги. Моята задача обаче ще бъде да дам малко повече самочувствие и спокойствие на лечебните заведения, за да могат в крайна сметка и те да изпълняват закона такъв, какъвто е, заяви тя и продължи, че ще трябва още малко да се поработи върху нормативната уредба.
Фактът, че пари, предназначени за подслушване, ще се прехвърлят за здравеопазване, тя коментира с думите, че най-накрая сме достигнали добрите времена:
„Искам да ви кажа, че аз ще съм най-щастливият министър от факта, че най-накрая от подслушване ще отива за здраве, а не както беше през предишните 4 години - от здраве за подслушване или за нещо друго. Няма да споменавам отново тези близо 2 млрд. лева, които се взеха от НЗОК и още 14 - 15 млн. лева от МЗ. Така че най-накрая достигнахме добрите времена. Аз мога само да бъда доволна от това".


Няма коментари:

Публикуване на коментар