Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Един милион българи страдат от някакъв вид алергия



показват данните на Българското дружество по алергология. Причината се крие в отслабването на имунитета и отдалечаването ни от естествения начин на живот.

Пикът на алергиите е през пролетта, но влиянието им се усеща от организма и през есента, когато прекарваме по- голямата си част от времето в затворени помещения.

Кихане, хрема, запушен нос, сърбеж в очите или гърлото са симптоми на алергиите които
ако не се лекуват водят до отит (възпаление на средното ухо), синузит, носна полипоза, астма.

Най-честата причина за алергиите е домашният прах-пълен с микрокърлежи. Акарите,особено активни през есента и зимата,са главните виновници за прерастването на алергията в алергичен ринит или бронхиална астма-често срещаното хронично заболяване сред децата.

При 40% от страдащите от сенна хрема се развива и бронхална астма.

През есента се очаква бум на астмата и алергичната хрема при пациенти, боледували от вирусни инфекции, алармира д-р Тихомир Мустаков, специалист от Клиниката по алергология и астма към Александровска болница.

СЗО поставя алергиите на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб.

Между 30 и 40% от европейците са алергични, цифра, която се е удвоила през последните 20 години. От тях 15 – 20% имат прояви на тежък алергичен ринит. В световен мащаб близо 500 млн. души страдат от алергичен ринит, а от астма - 300 млн., като тенденцията е до 2025 г. броят на астматиците да достигне 400 млн. души, съобщи алергологът от същата болница д-р Мария Стаевска.

Според СЗО до 2050 г. половината от населението на Земята може да бъде засегнато най-малко от една алергична болест.

Според специалистите имунотерапията е модерният начин за лечение, ако медикаментите не са постигнали желания резултат. Чрез нея се променят защитните сили на организма и алергиите се изкореняват, вместо само да се облекчават симптомите. И колкото по-рано се приложи, толкова по-добър е ефектът от нея.



Няма коментари:

Публикуване на коментар