Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Отровни чушки идват от Турция-пълни с пестициди



Чушки от Турция най-често биват на спирани на границата заради наднормено съдържание на пестициди.
Това сочи справка за изпратените съобщения от Българската агенция за безопасност на
храните към Европейската система за бързо съобщаване на проблеми с храни и фуражи. От началото на годината страната ни е съобщила за над 50 случая за проблемни продукти. Най-често става дума за чушки, които при проверка се оказали с наднормено съдържание на пестициди.
Засечените случаи на храни с пестициди са по-малко спрямо предходните години, съобщават за „Телеграф” от Агенцията по храните и успокояват, че проблемният внос от Турция е под 1 % от цялото внесено количество от южната ни съседка.
Статистика
През 2012 г. България е подала 75 нотификации за опасни хранителни продукти, показа справка в сайта на Агенцията по храните. Сред тях отново най-много има за зеленчуци с пестициди от Турция. Става дума за химикала форметанат в пресни чушки. Освен при чушки, сигнал имало и за наднормено съдържание на пестициди при домати, пристигащи отново от южната ни съседка.
Обикновеният човек няма начин да разпознае в кой зеленчук има отрови, предупреждават експертите. Това може да се установи само при лабораторен анализ. Все пак според тях е най-сигурно да се купуват български зеленчуци. Причината е, че при производството им у нас не се налага използване на много изкуствени торове, както е в по-горещите държави. През 2011 и 2012 г. са подадени и сигнали за непозволени химикали в някои билки и подправки.
Голяма част от съобщенията към системата на ЕС са за опасни храни, спрени на граничните пунктове, което означава, че те не са попаднали на пазара, успокояват от Агенцията по храните. Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи е инструмент, въведен преди повече от 30 години, който улеснява трансграничния обмен на информация между националните органи по безопасност на храните.
--------


Пестицидното действие върху човешките тела е коварно, предупреждават експерти. Те са отрови, които се натрупват постепенно в мастните тъкани и достигат до ниво клетка. Един от най-уязвимите от пестициди органи е черният дроб. Нервната тъкан също е една от най-често атакуваните от пестицидно увреждане. При хората се наблюдава увеличаване на заболеваемостта от парези и парализи вследствие на отравяне с пестициди. Пестицидите са включени и е списъка на канцерогенните агенти. Канцерогенното им действие може да бъде обяснено с факта, че те засягат пряко хромозомите, т. е. наследствения апарат на клетката, което предизвиква различни мутации и ракови заболявания.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар