Translate

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Осъдиха на смърт банкери заради корупция във Виетнам



Бивш виетнамски банкер и неговият съдружник бяха осъдени на смърт от съд в град Хошимин за присвояване на 25 милиона долара, съобщават виетнамските медии.
Процесът, продължил осем дни, е показателен за усилията на Виетнам в борбата срещу корупцията.
Ву Куок Хао, на 58 г., бивш директор на филиал на Селскостопанската банка за развитие (Агрибанк) и Данг Ван Хай, на 56 г., директор на строителна фирма, бяха осъдени на смърт за присвояване, лошо управление, злоупотреба с власт и измама, довели до сериозни последствия, се посочва в информацията.
Още девет подсъдими по същото дело получиха присъди от 3 до 14 г. затвор, допълва БГНЕС.
Групата бе обвинена, че е присвоила 25 милиона долара държавни пари в периода април 2008 - март 2009 г., като е фалшифицирала контракти.
Виетнам е смятан за една от най-корумпираните страни в света. Задълбочаващото се явление предизвиква силно недоволство сред населението.
------------
Не оправдавам тази крута мярка, но българските магистрати би трябвало да си вземат поука, както се казва да си сложат обица на ухото. У нас за кокошка няма прошка, а за милиони няма закони. То бива бива ограбване на държавата. То бива бива лично обогатяване с народното богатство и "оправяне" на поколенията си за десетилетия напред. То бива бива дебелоочие и  тепигьозлък...
Крайно време е да се осветлят всички управления от началото на прехода, пардон разграбването, досега -откъде са им парите, ако не докажат произход да попълнят празния чувал на държавата, за да се отпусне "мъртвата хватка" и се даде "глътка въздух" на обикновените хора.  На тези, гдето не са били никога нито доносници, нито крадци, нито предатели, които никога не са могли да се издигнат, защото са нямали "маята", нито червено-сини-оранжевите корени. Редно е и българските политици-мафиоти да търкат наровете в затвора, както е в белите страни, а не да се откупват парично и да продължават нагло да се изказват в медиите. Това безочие,  граничещо с цинизъм, го има само у нас. Отвсякъде осрани, ама аслани...

Няма коментари:

Публикуване на коментар