Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

МВФ притеснен за здравната ни система



МВф има притеснение за здравната система на България, където вижда редица проблеми, стана ясно вчера от думите на Мишел Шанън, ръководител на мисията на фонда за България. На първо място тя изтъкна големите задължения на болниците.
Според МВф пенсионната ни система също е в риск в по-дългосрочен план, ако не се предприемат реформи особено на фона на забавеното повишение на пенсионната възраст и въвеждането на индексацията по швейцарското правило.
Шанън коментира и основните показатели в бюджета за 2014 г. В риск е събираемостта на приходите, които бяха определени като амбициозна цел. Тя може да не се изпълни, ако възстановяването на вътрешното търсене се забави, административната реформа не се осъществи или инфлацията остане ниска. А това да повиши дефицита.
Прогнозите на правителството за ръст на БВП за 2014 г. обаче били реалистични и се доближавали до очакванията на фонда. Според него икономиката ни ще нарасне с 1,6% при 1,8 на сто, заложени в бюджета. Шанън отчете, че вътрешната нестабилност влияе върху бизнес климата, но даде висока оценка на мерките на правителството за подобряване на бизнес средата. Имало предпоставки за инвестиции. Нужни били реформи в съдебната система, намаляване на корупцията и администрацията.


София Терзийска, Ареана Джебран
В."24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар