Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Вече и у нас се прилага Матрично Ритъмна Терапия


Това е фундаментално нов подход в рехабилитацията и превeнцията


Матрично Ритъмната Терапия® (МаРиТе ), базирана на научни изводи, е
един съвсем нов, цялостен подход във всекидневната медицинска практика и
здравеопазването.
През последните години многобройни наблюдения в реномирани здравни заведения в Германия върху ефекта от концепцията МаРиТе свидетелстват за успеха на терапията при рехабилитацията на мускулно ставни травми, хронични заболявания, професионалния спорт,стоматологията и ветеринарната медицина.
Едно от фундаменталните заключения от научноизследователската дейност на екипа на д-р Улрих Г. Рандол, от института по травматология в университета в Ерланген, Германия в периода 1989 –1997, е сигнификантната връзка между нарушената ритмика на организма на клетъчно ниво и хроничните заболявания, както и увредените тъкани.
Дори човек да не се движи, здравите клетки са в непрекъснато движение, трептейки със своя специфична, ритмична динамика с честота между 8-12 Hz. Надали е случайно, че в този честотен диапазон попада и честотата на трептене на алфа вълните на мозъка, а също така и на Земята. Това непрестанно трептене е необходимо за отвеждането на клетъчните отпадъци и снабдяването на клетките с нови хранителни вещества и кислород. Така на практика се потвърждава и твърдението на великия Айнщайн, че живот без ритъм не съществува.
Ако микроритмиката и свързаната с нея микроциркулация на клетките бъде нарушена, процесите в тях и обграждащата ги матрица не протичат правилно и не могат да бъдат заредени с енергия и кислород. (Междуклетъчната матрица е тази течност, която обгръща и снабдява клетките с хранителни вещества и транспортира отпадъчните продукти.) В следствие техния недостиг се образуват задръствания и се повишава киселинността, което е честа причина за развитието на възпаления и остатъчни контракции и съответно на осезаеми болки.
МаРиТе симулира и с помощта на комбиниран механично-магнитен резонатор правилната, здравословна, собствена динамика на организма на клетъчно ниво и подпомага по този начин възстановяването на засегнатата съединителна тъкан. Тъй като мускулатурата от своя страна действа като регулатор на ритмичните процеси в кръгообрата и другите системи на организма, влияейки на нейната динамика, може да се постигне индиректно едно общо подобрение на функциите на клетките и междуклетъчната матрица. В резултат на което се нормализират излезлите от релси биохемични и биофизични процеси.
Загубата на порядъка на динамиката в организма относно времето и ритъма е предизвестие и съпричинител на патогенни процеси, дълго време преди да се стигне до клинично установими изменения на тъканта. Тази научна констатация е в основата на успеха на МаРиТе като превантивна мярка срещу мускулно ставни травми и хронични заболявания чрез профилактично стимулиране/поддържане на порядъка на динамиката в организма на клетъчно ниво.
„Веднъж след като тъканта е санирана, санирана, мускулите трябва да бъдат тренирани и то всички” казва д-р Рандол. Изкуството е да се поддържа мускулатурата гъвкава и отпусната, схващането става от самосебеси.
Най-общо казано класическите методи на физическата медицина стимулират кожата, мускулатурата, съединителната тъкан, лимфите, рефлексните зони външно чрез разтриване, поглаждане и чрез активиране на определени нервни точки. Такива методи обаче могат да действат единствено до определена дълбочина в тялото и затова влияят по-скоро краткосрочно на повърхността.
За разлика МаРиТе въздейства в дълбочина на клетъчно ниво, реактивирайки здравословната микроритмика в междуклетъчната матрица и метаболизма на
клетките на тъканта.
МаРиТе е фундаментално нов подход в рехабилитацията и превeнцията и се прилага при:
• акутни наранявания на мускулите и сухожилията
• втвърдявания и схащания на мускулатурата
• проблеми във врата и гърба
• проблеми при заздравяването на рани
• болезнени лимфатични състояния
• постоперативни отоци на крайниците, на колянни, раменни и тазобедрени стави
• болезнени артрози на големите стави (тазобедрена, коленна, раменни стави)
• хронично бенигнитни (доброкачествени) LWS синдром
• морбус судек
• хронично главоболие
• белези и др.

Днес само в Германия над 2000 лекари и терапевти прилагат терапията, но терапията може да бъде прилагана и от непрофесионалисти в домашни условия след придобиване на правоспособност в рамките на еднодневно обучение.
От възможностите на МаРиТе се ползват Националите отбори на Германия по бобслей и хокей, седемкратният шампион на Бавария по колоездене, Роджър Федерер – тенесистът с най-много титли от големия шлем за всички времена, д-р Масаро Емото – изследовател, автор на бестселърите „Послание на Водата” и „Тайното Послание на Водата”, Данаил Чернев, който рекордно отслабва с 60 кг само за един месец по методиката „Гарабитов”, Ашрита Андреас Хейман – национален отбор на Франция по биатлон и др. световни знаменитости.
В момента МаРиТе се прилага в 15 страни по света и се поема от здравните каси - като доказан метод за лечение. Над 3 000 лекари, рехабилитатори и масажисти са били сертифицирани досега за работа с апарата.

В България МаРиТе се прилага в Център „Гарабитов” в София и в Пловдив. Екипът от рехабилитатори и лекари на заслужилия треньор по борба Иван Гарабитов е обучен и сертифициран лично от създадетеля на апарата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар