Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Първата бременна у нас с инсулинова помпа роди момиченце



Първата бременна, с инсулинова помпа, поставена още в самото начало на бременността, за по-добър контрол на кръвната захар, у нас роди момиченце с тегло 2,9
кг, съобщиха от университетската АГ болница " Майчин дом".
В момента на раждането кръвната захар на майката е била в границите на нормата за диабетици - 7,7 милимола на литър кръв.
Инсулинови помпи са предоставени на още 2 бременни жени, както и на две деца на 8 и 16 месеца.
С тези случаи стартира програмата за безплатно предоставяне на инсулинови помпи за бременни и деца, предоставени изцяло от производителя. Пациентът трябва да си осигури консумативите, които излизат по 280 лв. на месец.самата помпа е на стойност 7500 лв.
С тези устройства се спестяват по 12 убождания с конвенционалните средства за инсулинова терапия на ден. Те са подобни на джиесем и се носят окачени за дреха, колан и др.. Инсулинът се подава през тръбичка, поставена в канюла подкожно. Тръбичката се сменя през 3 дни. С тях може и да се спортува.
Лечението с инсулинови помпи се провежда успешно вече над 20 години в света. В повечето европейски страни те се поемат изцяло или частично от здравните фондове. В бившите соцстрани, инсулиновите помпи са задължителни за децата до 6 години, тъй като те са по-щадящи и осигуряват по-прецизна дозировка на инсулина от стандартните инжекции.
У нас с инсулинозависим диабет живеят 1500 деца, а инсулинови помпи са поставени едва на 70 от тях, като разходите са изцяло за сметка на родителите.
България остава единствената страна в ЕС, която не реимбурсира никаква част от тях. За пореден път ендокринолози и педиатри, родители на деца диабетици
Настояват държавата да финансира поне част от лечението с инсулинови помпи при децата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар