Translate

понеделник, 4 ноември 2013 г.

Бадемите намаляват глада



Учени от университета Пардю в щата Индиана откриха, че ежедневното похапване на 43 грама печени и леко подсолени бадеми намалява глада, увеличава нивата на витамин Е и приема на "добри" мазнини, без да води до трупане на килограми, съобщи БГНЕС.
Американските изследователи провели 4-седмично проучване на последиците от консумацията на бадеми върху теглото и апетита. В изследването участвали 137
възрастни с повишен риск от диабет от втори тип.
Участниците били разделени на пет групи – контролна, която избягвала всякакви ядки и семена. От 4-те групи-едната приемала 43 грама бадеми на закуска, втората приемала ядките на обяд, третата, която консумирала бадемите сутрин и последната, която ги приемала следобед.
Доброволците не спазвали никакви други правила освен да следват обичайните си навици за хранене и физическа дейност. Резултатите показали, че макар те да приемали около 250 калории на ден под формата на бадеми, те като цяло не приемали допълнителни калории.
"Изследването показва, че бадемите са добър вариант за междинно хранене, особено за тези, които се тревожат за теглото си", заяви ръководителят на проучването д-р Ричард Матис, професор по диетология в университета Пардю.
"В това изследване участниците компенсираха допълнителните калории на бадемите, така че дневният им прием на енергия не се увеличи. Те съобщаваха за намален глад и желание за последващо хранене, особено когато бадемите били консумирани като междинно хранене, а не по време на ядене", допълни той.
Преди време беше установено, че бадемите увеличават усещането за ситост както при хората с нормално тегло, така и при хората, страдащи от затлъстяване. Това се дължи на мононенаситените мазнини, протеини и фибри, съдържащи се в бадемите. Предишни изследвания установиха още, че бадемите намаляват опасността от рак на черния дроб заради съдържанието си на витамин Е. Наличието на този витамин в ядките предпазва и от сърдечни заболявания и нарушаване на зрението в напреднала възраст.

Няма коментари:

Публикуване на коментар