Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

София и Бургас са най-развити



Разград, Силистра и Сливен са най-зле


София и Бургас са икономическите центрове на България, като столицата остава на челната позиция, показва доклад на Института за пазарна икономика за областите в България през 2013 г. Анализът е фокусиран върху 8 категории - икономика, инфраструктура, данъци и администрация, демография, образование, здравеопазване, околна среда и социална среда.
София е с най-голям брутен вътрешен продукт на човек от населението. Последните данни затова са от 2010 г. Тогава БВП на столичанин е било 22 573 лв. Столицата има и най-висока заетост и най-добри доходи на глава от населението. Тя отстъпва на други области само в някои сфери като здравеопазването.
Областите Разград, Силистра и Сливен са в най-лошо социално-икономическо състояние, показва анализът. Те са най-зле демографски и с най-нисък брутен вътрешен продукт на човек от населението в страната.
Другите силни икономически центрове в страната са Бургас, Варна, Пловдив, Благоевград и от тази година Русе, който бележи най-голям ръст спрямо другите области. За последната година Бургас се доближава силно до столицата, а Варна бележи изоставане спрямо другите области в тази група. Пловдив е с най-добра инфраструктура и последствията от кризата там не са толкова сериозни, както в други региони в страната.
По-добро от средното за страната е икономическото и социално състояние на Стара Загора и Ямбол, както и София област -най-вече Перник и Кюстендил. Те са с най-добри тенденции за развитие на здравеопазването, въпреки че емисиите на въглероден двуокис в Стара Загора отчитат до над 3 пъти по-голяма  стойност  от
средната за страната. Общата картина показва, че с настъпване на кризата икономическата активност в страната се е съсредоточила в Южна България. Пазарът на труда там е по-устойчив и по-добре балансиран. Северна България изостава значително, като и переспективите и не са добри.


Захари Сивов, Йоан Димитров
В."24 часа" 

Няма коментари:

Публикуване на коментар