Translate

понеделник, 2 декември 2013 г.

Световен ден за борба със СПИН – 1- ви декември



За първи път е отбелязан през 1988 г. по инициатива на Световната здравна организация. Оттогава той се превръща в начало на целогодишна кампания, наблягаща на превенцията, образованието и информираността за ХИВ вируса.
Според данни на Европейския център за контрол на заболяванията през 2011 г. честотата на новите случаи с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5.7 случая на 100 000 население. За България честотата на новите случаи с ХИВ е 2.7 случая на 100 000.
Основните цели на тазгодишната инициатива, която се проведе в цяла Европа, са обвързани с: повишаване информираността на хората за начините, по които се предава ХИВ и методите за превенция, повишаване броя на хората, които знаят своя ХИВ статус, предоставяне на безплатни и анонимни консултации на всички желаещи, разрушаване на стигмите, свързани със заболяването, намаляване броя на късно диагностицираните носители на вируса.
Между 30-50% от всички 2,3 милиона души, живеещи с ХИВ в Европа, не знаят, че са ХИВ-позитивни. Близо 50% от ХИВ-позитивните биват късно диагностицирани. Това води до ненавременно започване на лечението, невъзможност за превенция на разпространението на вируса, икономически и социални загуби.
През последните години се очертава тенденция броят на новоинфектираните мъже у нас да е почти три пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени.
Най-възрастният мъж с ХИВ/СПИН е на 73 г., а най-възрастната жена - на 52 г.. Най много от новорегистрираните случаи се намират в София-град - 67, Пловдив - 26, Пазарджик - 13, Варна - 12.
От  новорегистрираните пациенти, близо 39% са под 29 г., а 12% са чуждестранни граждани с различна продължителност на пребиваване в страната.
Към момента общият брой на официално регистрираните в страната с ХИВ/СПИН са 1811.
От началото на годината у нас са регистрирани нови 181 ХИВ позитивни, от които 150 са мъже. Най-застрашени от СПИН са тези мъже, които имат хомосексуални контакти - 37% (67 души), и инжекционно употребяващите наркотици - 16% (29 души). През тази година са открити и три ХИВ позитивни бременни.
През 2013 г. МЗ е осигурило антиретровирусно лечение за всички нуждаещи се - 596 души. Общо 829 души са регистрирани за проследяване в секторите за лечение на пациенти с ХИВ. През 2013 г. МЗ осигурява средства за закупуване на 23 медикамента на стойност близо 12 млн. лв.
Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора,. съобщи д-р Тонка Върлева, директор на програмата за борба със СПИН, туберкулоза и малария при МЗ.
По повод Световния ден за борба срещу СПИН бе открита изложба на тема „Животът е безценен! - превенцията на ХИВ/СПИН и подкрепа за хората, живеещи с ХИВ".

Няма коментари:

Публикуване на коментар