Translate

вторник, 3 декември 2013 г.

ВМА чества 122 години от своето основаване


Основите на военната медицина у нас са положени на 1 декември 1891 г, когато с указ на цар Фердинанд е създадена Софийската общогарнизонна болница с началник д-р Георги Золотович.
С полагане на венци пред паметника на загиналите медицински чинове започна отбелязването на 122-та година от основаването на ВМА.

В болницата бе открито пано-"Дърво на живота", то символизира почитта към починалите спасили човешки живот, ставайки донори. Благодарност към близките на дарителите изказаха д-р Мариана Симеонова, директор на Агенцията по трансплантации, проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия, Стоянка Ананиева - председател на сдружение „Български съюз на трансплантираните", и бившият футболист на ЦСКА - Георги Велинов, който е един от първите реципиенти на черен дроб в болницата.
Генерал Стоян Тонев, в предпоследния си ден като директор на  ВМА,  откри Клиника по функционална диагностика на сърдечносъдовата система.
За рождения си ден и за приноса му за развитието на медицината у нас ген. Тонев ще получи високо отличие от Министерството на отбраната, което ще му бъде връчено лично от военния министър Ангел Найденов.
Ген. Тонев бе награден и от председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов, по време на тържеството, което продължи с концерт в Театъра на Българската армия. Там д-р Райчинов му връчи „Златен почетен знак" I степен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар