Translate

понеделник, 9 декември 2013 г.

У нас близо 14% от децата в първи клас са затлъстели



Средно 7% от българските деца, от първи до дванадесети клас,ежедневно консумират енергийни напитки и чипс. Близо 14% от децата в първи клас са затлъстели, алармира доц. д-р Веселка Дулева от Националния център по обществено здраве и анализи по повод Европейския ден за здравословно хранене и готвене с деца. Той се провежда за
седми път и е организиран от Представителството на Европейската комисия и Евро-Ток България.
През 2008 г. делът на първолаците с наднормено тегло е 28%, със затлъстяване - 12,3%. а през 2013 г. той вече е съответно 30,5 и 13.9%.
Това сочат данните от национално представено проучване, сред 4000 ученици, на възраст 6-19 г, относно хранителните им навици, в партньорство с Европейската комисия и Световната здравна организация, проведено през 2011 г.
Проучването показва, че 20% от децата консумират повече от един път на ден сладкиши, 12,8% се тъпчат всеки ден с чипсове и снаксове-източници на празни калории, а всеки пети пие безалкохолни напитки повече от един път дневно.
Същевременно 13% от учениците консумират риба по-малко от един път седмично, което практически е един път месечно. Само 24% от децата спортуват повече от 60 минути на ден.
В страните на ЕС средно 20% от децата са с наднормено тегло, от тях 1/4 са със затлъстяване. Намаляване на затлъстяването е основна задача във всички стратегии, свързани с храненето и здравето, приети от ЕС и Световната здравна организация през последните години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар