Translate

петък, 13 декември 2013 г.

През 2013 г. „Захарни заводи“ празнуват 100 годишен юбилей



„Ние сме най-старият работещ производител на захар в България и се гордеем с това, че 50% от нашето производство предоставяме на българските компании. Ние не просто произвеждаме захар, а присъстваме в ежедневието  на всички българи. Нашата захар е основна съставка за  много домашно приготвени сладкиши, както и на пакетирани десерти, шоколади, вафли, бисквити. Затова за нас като компания, която вече едно столетие прави живота на българите всекидневно по-сладък, бе важно да разберем кой е любимия десерт на българина, защото няма пълноценно хранене, ако то не е завършено с десерт. И то най-вече домашно приготвен”, отбеляза г-жа Валентина Ралева, изпълнителен директор и председател на УС на „Захарни заводи“ АД.
Данните от национално представително проучване, осъществено онлайн, в малки и големи селища на страната,  по поръчка на „Захарни заводи“ по повод 100-годишния юбилей от началото на производството на захар в Горна Оряховица, показват, че за 13% от анкетираните най-любим десерт си остава крем карамела. Второто място почти по равно с 11% си поделят кексът и бисквитената торта.
Любопитен факт е, че домашния кекс запазва фаворитно място сред предпочитаните сладкиши, независимо от възрастта на анкетираните.
Проучването показва още, че хората в зряла възраст - над 55 г. в детството си са предпочитали тортата, докато сега мястото и е заето от кекса, крем карамела, тиквеника и палачинките със сладко или мед.
 Анкетираните, които са  до 34 годишна възраст посочват, че в детството си са предпочитали крем карамел и кекс. 
С израстването си обаче предпочитанията им клонят вече и към тортата, докато кексът запазва отново водещо  място. Хората във възрастовата граница 35 – 54 години  заявяват, че в детството си са обичали най-вече крем карамел и торта, но сега баклавата е тази, която определят като любим десерт. 
47% от жените и 46% от мъжете  признават, че консумират сладичко всеки ден. 35% от мъжете  търсят повод за това похапване. 12% съобщават, че употребяват сладки изделия един път седмично, а 4% заявяват, че изобщо не ги консумират.
Резултатите от проучването бяха представени от Валентина Ралева и от търговския директор и член на УС на „Захарни заводи“ АД - Красимир Добрев. 
По време на събитието Юлиан Вергов и Стефания Колева също споделиха своите рецепти за любимите си сладкиши. Двете звезди са част от отбелязването на годишнината. Двамата подчертаха, че макар сладкарството да не е тяхната стихия, те с удоволствие приготвят избрани рецепти, които се предават в семействата им от поколения.
Йоланта Делибозова от кулинарния канал 24kitchen.bg, която бе водеща на събитието на „Захарни заводи“ АД си призна, че сладкарството е любимата и час от кулинарията, където се развихря в непрестанно експериментиране. Защото според нея първо окото се храни –естетически. Тя апелира родителите да приготвят за своите деца, най-големите любители на сладките неща, на-вече домашни сладкиши.

---------


„Захарни заводи“ АД е частна публична компания от холдингов тип, регистрирана на Софийска фондова борса. Бизнесът на компанията е свързан с производство на захар, захарни изделия, етилов алкохол, опаковки, топло и електро енергия и извършване на ремонтно-механични услуги. Производство и търговия със захар са основният бизнес на групата. Той генерира 65% от общите приходи на компанията. Очакваните приходи от продажби на захар през 2013 г. са 91 млн. лв.
Захарни заводи произвежда захар от 1913 г. От пускането си до днес заводът за захар от Горна Оряховица е произвел около 30% от консумираната в страната захар. Компанията е единственият производител на захар на бучки в България и първата, която през 2003 г. предлага на българския пазар кафява захар. През 2007 г. за име на предпочитаната българска захар е избрана марка „Сладея”. Горнооряховската захар е носител на златен медал от Международния панаир в Пловдив през 2003 г. и 2004 г и множество сертификати за качество. Днес „Захарни заводи“ АД продава бяла и кафява пакетирана захар „Сладея”, както и бучки захар „Сладея“.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар