Translate

понеделник, 2 декември 2013 г.

25 години от навлизането на първите инвитро технологии у нас



Фондът за асистирана репродукция ще бъде преструктуриран.  Той вече няма да работи
само с отделните клиники, а ще отговаря за цялостната държавна политика по отношение на майчиното и детското здравеопазване, каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева на форум, част от двудневна конференция „Майчино и детско здравеопазване”, посветен на 25-тата годишнина от навлизането на първите инвитро технологии у нас.
„Правим първите стъпки към връщане на Фонда за асистирана репродукция към МЗ, защото искам да подчертая моето дълбоко убеждение, че държавата е тази, която трябва да работи целенасочено по въпросите на раждаемостта, майчиното и детското здравеопазване. Раждаемостта в България продължава да спада. Очаква се у нас през тази година, в сравнение с предходни години да имаме около 4500 новородени по-малко. Ето защо ако не направим тежки промени и рязък завой в посока към политика, насочена към раждането на повече деца и репродуктивните проблеми на младите жени, след години вече ще бъде късно. МЗ няма да се ограничава в разработването на някакви отделни цели или приоритети, както много обичат да казват напоследък политиците. Ще работим за създаването на цялостна политика в майчиното и детското здравеопазване – за нас сега е важно да изградим ясна визия и да посочим конкретно какво трябва да се случи и откога ще започнат да се случват нещата. Имаме нужда от активна политика и по отношение на недоносените деца, ще работим и по национални програми, свързани с майчиното и детското здраве. Това, което започнем да правим днес, ще даде своето отражение след 5-10-15 години”, подчерта здравният министър и се похвали, че първото инвитро бебе, родено в България, е и първото на Балканския полуостров. Това е Илияна Кирилова, която вече е на 25 г. и живее в САЩ.
По време на форума д-р Андреева връчи грамоти за признание на клиники и центрове за асистирана репродукция от цялата страна, постигнали сериозни успехи в дейността си през годините. Със специални награди бяха удостоени и двете неправителствени организации „Искам бебе” и „Зачатие”.
Националният консултант по репродуктивна медицина доц. Атанас Щерев направи
ретроспективен преглед на състоянието и постиженията на асистираната репродукция у нас за изминалите 25 години.
Страната ни се нарежда на челните места в Европа по успеваемост. на „ин витро” процедурите.
„През 1988 г. се родиха първите „ин витро” бебета у нас. Днес има над 30 екипа, които работят по новите репродуктивни методи. Ние даваме така и своя малък принос за преодоляване на демографската криза, тъй като бебетата „ин витро” са 2-3% от общия брой родени бебета”, посочи той в своята презентация.
„Последните статистически данни показват, че в ЕС живеят около 500 млн. душив момента, но изследователи прогнозират, че към 2050 г. броят на имигрантите в нашата общност ще бъде не по-малко от 250 млн. души. Сега говорим за бежанците, но сигурно такава съдба очаква и нашата страна, затова трябва да сме наясно и да вземем необходимите решения още сега”, подчерта д-р Щерев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар