Translate

вторник, 10 декември 2013 г.

70% от бедните българи стоят на студено



България е енергийно най-неефективната страна в Европейския съюз. Първенец е и в друга негативна класация - за най-мръсен въздух. Основен виновник за това са печките
на дърва и въглища, които използват голяма част от българите. В същото време 70% от бедните у нас живеят на студено. При хората с доходи над прага на бедността (сега 241 лв.) процентът е 40.
Това показват данните в най-новия доклад на Европейската агенция за околна среда за състоянието на екологичните индикатори през 2013 г. В него се изследват над 140 показателя, като основната цел е да се проследят тенденциите при използването на ресурсите като енергия и вода и екологичното влияние от експлоатирането им.
Според данните в доклада съществуват огромни разлики между европейските страни по отношение на възможностите на жителите им да отопляват домовете си. България е в дъното с най-голям дял от населението, което стои на студено. Малко по-добре от нас са две европейски страни, засегнати доста сериозно от икономическата криза - Кипър и Португалия. Там около половината хора с доходи под прага на бедността не могат да отопляват домовете си.
Най-малко проблеми с това имат в Швейцария, Люксембург и Исландия. Като цяло повече хора живеят на топло в страните от Западна и Северна Европа, докато жителите на държавите от Източна и Южна Европа имат проблеми с осигуряването на отопление.
Основната причина много хора у нас да стоят на студено са ниските доходи. В търсене на по-евтини алтернативи на тока и парното хората прибягват към печките на дърва и въглища. Те обаче имат сериозно негативно отражение върху околната среда.

Използването на дърва води до изсичане на гори, които се възстановяват с години. Домашните печки на дърва и въглища нямат очистващи инсталации и бълват прах и вредни вещества във въздуха. Това важи с най-голяма степен, когато се ползват нискокалорични въглища с голямо съдържание на прах и сяра. Влошеното качество на въздуха понижава и качеството на живот. Предизвиква и болести.
Допълнителен проблем създават и спецификите на българската енергетика - голяма част от тока се произвежда от централи на въглища. Според европейската агенция алтернативите на този вид производство също имат своите негативни страни, които трябва да се имат предвид при определянето на политиките в отделните държави.
Атомната енергетика произвежда по-малко парникови газове, но проблеми за околната среда създава оползотворяването на използваното ядрено гориво. Не са изключени и аварии, които имат сериозни и дълготрайни последици.
Зелената енергия също има негативи. Токът от възобновяеми източници е по-скъп. Освен това използването на бигорива и производството на енергия от някои видове биомаса, като дърва, също може да навреди.
Иначе според доклада европейците използват по-ефективно енергийните ресурси, като в последните години консумацията не намалява, но пък икономиките на страните растат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар