Translate

петък, 13 декември 2013 г.

Хвърлете знамената, яжте кебапчетата



Кой казва, че математиката е скучна наука, откъсната от реалността? Напротив, доказа го един от преподавателите, който обучава националния ни отбор по математика, спечелил за страната сума ти златни, сребърни и бронзови медали от световни турнири за умници. Интересното е, че условието на съставената от Ивайло Кортезов, доктор по
математика, задача за второкласници взриви родителското възмущение във Фейсбук, а не впечатли никак самите деца, които, изглежда са доста по-мъдри от нас.
Ето какво пише в задачката: "Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и по две кебапчета. След митинга те изхвърлили 15 от знамената, а останалите 35 знамена занесли в махалата. Колко кебапчета са получили жителите на махалата? А) 100, Б) 80, В) 50, Г)40"
Не разбирам защо се възмущават родителите. Това е българската реалност - махала, митинг, кебапчета. Няма кебапчета, няма митинг. Знамената са, за да изглежда всичко по-идейно, а не грубо материално. Само че защо са изхвърлили знамената, а са изяли кебапчетата - някак си не е възпитателно. И къде отиват солидарността и толерантността? Предлагам условието на задачата да бъде разширено, например митингуващите не изхвърлили знамената, а отишли да ги подарят в близкия бежански лагер. Там обаче не ги щели, поискали кебапчетата. Нашите не си ги дали и станала една... Пита се колко души с пукнати глави са приети в "Пирогов" и ще бъде ли платено на лекарите за извършената дейност, или ще получат 80%?
А задачата за трети клас може да се поусложни малко: митингуващите успели да изядат по едно кебапче, другото им го взел тарторът на махалата. Колко кебапчета е продал той на черно в заведението си? За знамената пък можем да кажем, че изобретателните митингуващи ги продали евтино на сръчни китайци, които ушили от тях чаршафи и пердета за пазара на "Илиенци". Вижте колко много неща от живота могат да се напъхат в условието на една математическа задача!
Ей, забравихме благотворителността, а тя е най-добрият начин да си направиш пиар преди Коледа. Вижте колко хора го правят, а друг път през годината не се сещат. Няма как, вместо да изхвърлят знамената, участниците в митинга увили в тях дългокрака миска и й дали кебапчетата да ги занесе в някое сиропиталище. Тя не изяла нито едно, защото миските хрупат само салата и пият минерална вода, за да са слаби... Дано, дано, ама надали, както се казва в един известен виц. Не звучи реалистично някак. Кой ще си даде кебапчето на някое сополиво хлапе, лишено от родителска грижа, както го водят официално?
По-добре да изпратим митингуващите да минат покрай сградите на властта и да зададем следните два въпроса (това е за по-горен клас): колко души ще отработят деня, в който са били на митинг, и колко ще бъдат уволнени, ако са държавни чиновници? Тези, които ще отработват в събота, в колко часа ще се напият и колко от тях ще бъдат изгонени от жените си? За уволнените няма какво да питаме - те няма да бъдат просто уволнени, а съкратени поради преструктуриране на службата...
Пропуснахме нещо важно - пенсионерите, а те обичат митинги. Значи участниците не са от махалата, а от пенсионерския клуб. Кебапчетата, разбира се, ги изяли, а със знамената започнали да се млатят по идейни съображения. И пак стигаме в задачата до "Пирогов". Там обаче на лекарите им е писнало, вдигнали са си шапката и вече чакат с куфарите на терминал 2. Пита се: и защо беше целият тоя митинг?
Учете, деца, учете, и решавайте много задачи. Образованието е най-сигурният път към чужбина.


Славяна Манолова
В."Жълт труд" 

Няма коментари:

Публикуване на коментар