Translate

четвъртък, 12 декември 2013 г.

Новият директор на ВМА-София полк. доц. Крум Кацаров официално встъпи в длъжност



„За мен не е просто изпълнение на ангажимент - да присъствам на церемонията като министър на отбраната.. ВМА е символ на качественото здравеопазване и благодарение на реномето и професионализма си се е превърнала в притегателен център за пациенти от всички краища на България. Безспорно принос има всяко ръководство. Всички

ръководства отдавна са превърнали качествата си в установени стандарти. Със сигурност, трудностите в делниците са преодолявани благодарение на последователността и на професионализма на всеки един ръководител на ВМА, който и да е бил той. Академията запазва добрите си традиции, добрите си практики и опита в научните разработки. Обърнете внимание на факта, че ВМА е създадена преди 122 години за потребностите на военнослужещите от Софийския гарнизон. Но днес тя е отворена за пациенти от цялата страна. ВМА е символ на високо качество и не бива да се пренебрегва, нито да се омаловажава фактът, че тя е част не само от здравеопазната система, но и от системата за национална сигурност. Пред Вас ще има огромни предизвикателства по отношение на това не просто да оправдаете доверието, а да намерите баланса между запазване на традициите, приемственост и нови подходи за справяне с предизвикателствата. Те не са свързани само със сегашното финансово състояние на ВМА, а със запазване на реномето. Имате пълната подкрепа на Министерството на отбраната”, каза министър Ангел Найденов на церемонията при встъпването в длъжност на новия директор на ВМА.
 „От създаването на НЗОК се намираме в състояние на медицински пазар, който е изключително напрегнат. В това състезание, да го наречем пазар, а не финансова война, макар че наистина е като на война, успяхме да завоюваме забележителни позиции. 17% от болничната помощ и високотехнологичните болнични услуги в сферата на здравеопазването се извършват във ВМА. Държим 7% от доболничната помощ, като ползваме само 3% публичен ресурс.Нашите заведения приличат на едни великолепни болиди от „Формула 1” със страхотен екип от пилоти, но не бива да забравяме, че докато се състезаваме, другите болиди ни достигат, и това важи особено за частните болници. Има неща, от които не можем да отстъпим -това е качеството на медицинската услуга, която предлагаме за военния контингент, както и на цивилните граждани. Имаме специфични дейности, от които няма да отстъпим. Има неща, които конкретно ще правим в близките месеци, ще прегледаме някои договори, ще оптимизираме и така наречената логистика. Има звена, които се дублират. Ще видим какво ще се случи с тях. Но ще има оздравителна програма, защото трябва да си стегнем и нашата къщичка. А как ще се развиваме по-нататък зависи от това, какво ще иска от нас държавата ни в лицето на нашия принципал”, заяви новият директор на ВМА полк. доц. Крум Кацаров.
Към колектива на болницата той отправи призив, перифразиран вариант на известната реплика на президента Кенеди: „Помислете какво вие сте направили за академията, а не какво е направила тя за вас”.
В заключение подчерта, че ВМА е част от живота му, защото е продукт на тази академия и тя отдавна е част от живота и от семейството ми, а не е само работно място.
Министър Найденов и доц. Кацаров благодариха за работата на досегашния началник на ВМА генерал Стоян Тонев.
Военният министър даде висока оценка на заслугите на ген. Тонев и го нарече „ръководител със собствен почерк, добър лекар и човек с изявени мениджърски качества, лидер с умения, оставил прекрасна основа за бъдещата работа на своя приемник”.
Доц. Кацаров пък охарактеризира 12-годишният период на управление на своя предшественик „ерата на Тонев” – времето, през което болницата се е превърнала във високотехнологична с 18 структури-лидери в областта си за България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар