Translate

понеделник, 2 декември 2013 г.

Променят Закона за здравето заради възможността за лечение в чужбина





Гражданите на ЕС ще могат да се лекуват във всяка една от страните на съюза, без да е необходимо да се иска разрешение от здравните власти в родината за лечение. Здравните каси в родните им държави ще възстановяват разходите, но в съответствие със стойността на лечението в страната, е предвидено в европейска директива, която влезе в сила на 25 октомври т.г. С предложените от Министерския съвет промени в
Закона за здравето се въвеждат изискванията на директивата. Директивата не се отнася за дългосрочни грижи, трансплантация на органи и публични програми за ваксинация.

Съгласно директивата осигуреният пациент има правото да избере държавата, в която желае да получи здравните услуги, да заплати за тях, след което той може да потърси възстановяване на средствата от НЗОК, съответно от МЗ. Това е валидно за здравните услуги, които са включени в пакета дейности, финансирани от бюджета на НЗОК, съответно от бюджета на МЗ.

Сумата, която ще бъде възстановена на пациента, се определя съгласно възприетия в директивата принцип, съгласно който разходите за трансгранично здравно обслужване се възстановяват на пациента до размера на разходите, които биха били поети от държавата членка по осигуряване, ако това здравно обслужване беше предоставено на нейна територия, без да се надхвърлят действителните разходи за предоставеното здравно обслужване.

Със законопроекта се предвижда създаването на Национален регистър на пациентите с редки заболявания. Предвижда се условията и редът за регистриране на редките заболявания да се определят с наредба на министъра на здравеопазването. Рядко заболяване е заболяване, което е с разпространение не повече от 5 на 10 000 души от населението на ЕС.

Директивата не засяга правата, които дава европейската здравноосигурителна карта за медицинска помощ в спешни случаи - те остават същите и са гарантирани.

В."Дума"


Няма коментари:

Публикуване на коментар