С идването на зимата много
хора инстинктивно посягат към мазната храна, за да
компенсират загубата на
енергия. Учените установили, че за тази цел най-полезна е херингата, която
съдържа полезни мастни киселини, които подобряват жизнените функции на
организма, предава БГНЕС.
Група шведски учени от
Технологичния университет в Гьотеборг, ръководени от Хелън Линквист, открили,
че херингата има много полезни свойства. Този вид риба защитава от
атеросклероза и предпазва сърдечно-съдовата система.
В изследването участват
група доброволци, които се хранили със 150 грама филе от
херинга пет пъти
седмично. Специалистите внимателно наблюдавали здравето им и установили, че
ефектите са изключително благоприятни за организма.
Редовната консумация на
херинга помага да намалите „лошия“ холестерол и заздравява стените на
кръвоносните съдове. Това означава значително намаляване на риска от сърдечни
проблеми и атеросклероза.
Според специалистите месото
от херинга може да замени някои от най-скъпите риби като сьомгата. Херингата е
почти толкова полезна, а заради достъпната цена може да се яде всеки ден
Няма коментари:
Публикуване на коментар