Translate

понеделник, 2 декември 2013 г.

Масови проверки в болниците започва НЗОК



Целта е да се провери дали броят на отчетените пациенти, приети за лечение през ноември, отговаря на действителния съобщиха от НЗОК.
Надзорният съвет на институцията е обсъдил информация за стойността на отчетната дейност от лечебните заведения, извършена през октомври, стойността на заплащане през ноември и оставащите ресурси за болниците за декември. Общата стойност на извършената медицинска дейност през октомври е малко над 157 милиона лева. Сумата, която ще бъде изплатена, е в размер на 125 930 000 лв., а приетите болни са се увеличили с около 8%. Предвижда се преструктуриране на разходите за администрацията, от което се очаква да бъдат спестени около 25 млн. лв. Те ще бъдат насочени към болничната помощ.
Надзорният съвет на НЗОК прие Методиката за условията и реда за договаряне на стойността на медицинските изделия, според която пациентите вече ще могат да доплащат по-скъпите медицински изделия.
От 150 на 300 броя годишно е увеличен броят на тест лентите за диабетно болни, които са интензифицирано лечение (ползват 3-4 пъти на ден различни инсулини).
От 1 декември здравната каса вече заплаща скъпата т.нар. прицелна терапия за жени с определен вид рак на гърдата. Това стана възможно след промяна на кратката характеристика на препарата, който вече е в Позитивния лекарствен списък и за тази диагноза. Едномесечната терапия с него струва около 7000 лева. Досега медикаментът "Афинитор"се поемаше от НЗОК само за рак на бъбреците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар