Translate

вторник, 3 декември 2013 г.

Примамват с големи заплати доктори в райони без болници



За да се върнат лекарите в районите, където са закрити болници или броят на специалистите там е недостатъчен, трябва да им се осигурят сериозни финансови
стимули. Точно така са направили преди време в Унгария, заяви пред „Труд" д-р Румяна Тодорова, управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
В Унгария лекари с определени специалности (най-често по вътрешни болести) на доброволен принцип отишли да работят в неатрактивни региони, но срещу завидно финансиране. „Защо и ние да не стимулираме примерно младите доктори? Трябва да сме по-гъвкави в политиката си!", каза д-р Тодорова. През последните 4 г. у нас са затворени 17 болници, съобщиха неотдавна от здравното министерство. За да се върнат докторите в места като Брезник, Елена или Кула, трябва да им се гарантира доход поне от 1000 лв., коментираха столичните медици. Според д-р Тодорова залагането на
стимулите трябва да стане точно сега, с изработването на Националната здравна карта, която ще определи кои лечебни заведения догодина ще получават пари от НЗОК. „Картата трябва да е от две части", посочи управителят. Първата - да описва настоящото състояние и да обяснява защо и как дадени райони се оголват откъм болници. „А като се закрие общинска болница, веднага след нея си тръгват специалистите, после - аптеката и личните лекари, които се преместват в големия град", посочи д-р Тодорова. Втората част на картата трябвало да изброява мерките срещу опасните тенденции.
„Картата трябва да разкрива в коя област какво население преобладава и от какъв тип лечебното заведение се нуждае. Никой не е казал, че е задължително да бъде болница. Може да се отвори медицински център. Аслед като са осигурени стимули, вече ще е лесно да върнем специалистите в оголените райони", завърши д-р Тодорова. Според нея болници, чиито пациенти не отиват за второто си заболяване в съседна болница, а за третото -в областната, и догодина ще получават средства от касата. Т.е. в здравната карта ще се заложат критерии за качество, които ще носят пари от вноските ни. „А как изглеждат тоалетните на болниците, също е един красноречив показател", завърши Тодорова.

Диана Тенчева
В.”Труд”

Няма коментари:

Публикуване на коментар