Translate

понеделник, 9 декември 2013 г.

БЛС ще заведе иск в Административния съд за неизпълнение на ЗЗО от страна на НС на НЗОК



БЛС не вижда смисъл в продължаването на преговорите по НРД 2014 г., поради което прекратява участието си на всички нива и институции, касаещи здравеопазването, тъй като на нито едно от досега провелите се заседания, относно договарянето на цените и обемите на медицинските дейности, не са присъствали повече от 4 човека. А това практически обезсмисля и поставя в невъзможност каквото и да е договаряне.
В този контекст БЛС приема, че членовете на НС на НЗОК, въпреки доброволното си съгласие за участие в този управителен орган, практически умишлено и съзнателно саботират преговорния процес и поставят пред невъзможност подписването на НРД-2014. За „пълноценност” на работата на НС говори и факта, че на заседанието си на шести декември т.г., единственото прието решение е „да се изпълнява Законът за бюджета на НЗОК”?
„С цел информация и избягване на спекулации, БЛС декларира, че предложените цени за завишаване заплащането на медицинската дейност, са под 1% от бюджета на НЗОК и не биха го нарушили с нищо. Очевидно НЗОК, респ. държавата, не желаят да се стабилизира състоянието на здравеопазването като цяло, и в частност това на медицинския персонал. Също така прозира тенденция средствата на НЗОК да бъдат предназначени за обслужване интересите на фармацевтичния бизнес, но не и за гарантиране достъпа на населението до медицински дейности. Въпреки подозренията, че някои членове на НС преследват не национални, а лични и на определени организации интереси, приемаме, че държавата като цяло отказва да приеме необходимостта от достатъчно медицински дейности и не се тревожи от факта, че българските медицински специалисти все повече предпочитат да работят извън страната", се посочва в декларацията на БЛС, подписана от председателя и д-р Цветан Райчинов.
На базата на тези аргументи и отказа на някои членове от НС на НЗОК да участват в преговорния процес, БЛС ще заведе иск в Административния съд за неизпълнение на ЗЗО от тяхна страна. По нататъшните действия на съсловната организация ще бъдат обсъдени и решени на УС, НС и при необходимост и на най-висшия форум-съборът.
От БЛС настояват около 1 % от бюджета на НЗОК, или по-малко от 20 млн. лв., да отидат за повишаване цените на най-недооценените клинични пътеки и дейности като педиатрични, АГ, хирургични, белодробни, реанимационни и неврохирургични. Предлагат да се преразпределят средства от по-рядко използвани пътеки, без да се нарушава бюджетът на касата, а също така и от оперативния резерв до 5% да може да се разпределя още от началото на годината, като парите се насочват само към болниците.
„Това, което искаме, е нищо на фона на бюджет от 2,8 млрд. лв.", посочи д-р Райчинов. И подчерта, че в същото време скокът на разходите за лекарства е с над 20%. Той предложи всичките почти 3 млрд., предвидени за здраве за следващата година да бъдат насочени само за лекарства, след като лекарите и медицинските сестри били нежелан контингент у нас.
„Направо здравната каса на 2 януари догодина да преведе плануваните пари на доставчиците на медикаменти и на фармацевтичните компании и да се приключва. Явно властта иска да прави медицина без лекарите, щом не се интересува от мнението ни. Няма да има Национален рамков договор, няма да има участие на лекарите и на лекарския съюз в системата на здравеопазване като такава. Ще работим само като лекари, и кой където и както може. Тази държава няма нужда от здравеопазване очевидно. Да му мислят болните. Всичко това е подигравка с хората", отсече д-р Райчинов.
Управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова коментира, че е по-разумно догодина да се
дадат повече средства за направления за специалист, отколкото да се вдигат цените на клиничните пътеки за болнично лечение, както лекарите искат. Така повече хора ще имат достъп до извънболничната помощ. Според нея едни и същи хора минават по няколко пъти през болниците.
Тя уточни, че целта е пациента възможно по-рядко да стига до болниците, защото когато стигне до нея той вече струва много повече пари на държавата.
„Това е моята финансова гледна точка", обясни д-р Тодорова.
Тя допълни, че НЗОК има заявка за допълнителни направления и ще ги даде, макар може би не в този обем, в който са поискали лекарите. А за пенсионерите би могло да бъде въведен някакъв лимит и те да не плащат потребителска такса за абсолютно всеки преглед, защото имат нужда от консултации при различни специалисти, повече изследвания и предписване на лекарства.
В бюджета на НЗОК за догодина ще има 8 млн. лв., с които ще се доплаща таксата при джипи за пенсионерите, тъй като те вече ще дават от джоба си само по левче, припомни д-р Тодорова.
Доброволните здравноосигурителни фондове, които вече се превърнаха в застрахователни, в момента повтарят пакета на НЗОК, в което няма никакъв смисъл. Освен това, ако за даден пакет от здравни услуги касата плаща една цена, то същият този пакет на застрахователя струва доста по-скъпо, коментира управителката на НЗОК. След като много пациенти искат най-скъпото лечение в най-скъпата болница, а парите за здраве все не стигат, изниква въпросът дали вече не е време да бъде въведено и допълнително осигуряване, което да покрива точно тези искания. Все още обаче е трудно да се определи дали е по-добре то да бъде задължително или доброволно, коментира още д-р Тодорова.
Междувременно здравната каса успя да се споразумее с ръководството на Българския фармацевтичен съюз електронната рецепта да бъде въведена най-късно до края на следващата година. Наред с Албания, Македония, Кипър, Латвия, Малта, Сърбия и Словакия България е сред малкото европейски страни, в които все още услугата не действа. Подготовката по проекта започна в края на 2012-а и по план ще струва на касата към 200 хил. лева.
От МЗ изказват своето съжаление за така създалата се ситуация и твърдят, че решението на БЛС да прекрати преговорите за бюджета за здраве и да заведе дело срещу Надзорния съвет на НЗОК е крайно. Зам. здравният министър д-р Бойко Пенков дори декларира, че ще опита да свиква Националният съвет в пълен състав и ще покани отново лекарите на преговори до окончателното приемане на НРД 2014.
Ако НРД 2014 не бъде подписан обаче няма да влезе в сила пътеката за лечението на муковисцидоза или лечението с имуносупресори на деца с кортикорезистентен и кортикозависим нефротичен синдром, както и профилактично изследване на урина за бъбречни заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар