Translate

вторник, 29 януари 2013 г.

Референдумът за АЕЦ "Белене"-По-големият Биг Брадър

-Говорителят на ЦИК Бисер Троянов на базата на обобщената информация на ЦИК обяви, че 60,66% от гласоподавателите на референдума в България са гласували с „да", а 37,93% - с отговор „не". Сред избирателите в чужбина процентите са съответно 47,26% и 50,83% .
Сред българските граждани в чужбина най-активни са били тези в трите секции в Германия, където своя вот са дали общо 650 души, като с „не" са гласували 432-ма.
В Анкара на референдума са гласували едва 55-ма души, а в Бурса – 85.
-Референдумът е голям успех за демокрацията в България, заяви президентът Росен Плевнелиев в Париж.
„Предупредих всички политици - да не политизират този референдум. Това е моментът, в който ние искаме да чуем гласа на гражданите. Вярно е, че избирателната активност можеше да е по-висока, но също така е вярно, че за мен една част от избирателите не излязоха да гласуват и поради това, че този референдум беше излишно политизиран. Вярвам, че следващия път ще бъде много по-добре”, каза Росен Плевнелиев, цитиран от БНР
Според него, когато има референдум, това, което политическите партии трябва да направят, е да дадат максимално коректна информация на гражданите и да ги оставят те да формират мнението си.
-Изявлението на Бойко Борисов в деня на референдума, с което той на практика призна, че мнозинството в парламента няма да се съобрази с резултата от референдума, заслужава премиерът незабавно да си подаде оставката, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.
„Поведението на Бойко Борисов заслужава директно неговата оставка. Това е бламиране на волята на българските граждани“, каза Станишев в интервю за БНР.
Той определи като скандално поведението на Борисов и изтъкна, че след като хората са чули неговите три НЕ-та, те казаха голямо ДА за развитието на ядрената енергетика.
„Който върви срещу волята на мнозинството от хората, губи. Гражданите ще накажат ГЕРБ заради арогантното им поведение“, а БСП се се превърна в инструмент на българското общество, с което съм горд“, категоричен беше Станишев.
-Според интерпретацията на резултатите от референдума на икономическия министър Делян Добрев само 800 000 българи смятат за грешно решението на кабинета „Борисов" за отказ от АЕЦ „Белене".
„От референдума загубиха всички, защото по глупав начин бяха похарчени 15-20 милиона лева," обобщи Делян Добрев в ефира на ТВ7.
Той е категоричен, че дори да се появи стратегически инвеститор, работата по проекта АЕЦ „Белене" няма да бъде възобновена. Затова той призова Народното събрание в най-скоро време да потвърди позицията на правителството и да „затвори завинаги вратата" за „Белене".
-88% от българите казаха „не" на референдума, изчисли вътрешният министър Цветан Цветанов.Той прибави близо 80-те процента негласували на референдума към онези, обявили се срещу строежа на ядрена централа.
„80% от българските граждани, които не отидоха да гласуват, те са казали "не". Тези, които отидоха и казаха "не", този процент можем да кажем, че е стигнал до 88%," коментира Цветан Цветанов пред БНР.
По думите му, от първия демократичен референдум са загубили всички български граждани, защото бяха похарчени 20 млн. лв. за референдум с предопределена обществена нагласа „не".
------
Това е по-големия Биг Брадър. Най-големият са изборите.Досущ  както е в телевизионния Биг Брадър-гласувате вие, решаваме ние!
Ние, това  са онези,  които дърпат задкулисно конците на бедната "кукла на конци"-България.....

Дянков не знаел за увеличението на заплатите на властта

Финансовият министър Симеон Дянков призна, че не е знаел за увеличението на заплатите във властта.
„Признавам, че вчера научих от медиите за увеличените заплати във властта. Изненада бе за мен тази новина," коментира той пред Нова телевизия и уточни, че увеличението не е редно.
В неделния си брой вестник „Преса" разкри, че заплатите на най-висшите държавни постове през януари са се увеличили с между 252 лв. и 504 лв., защото „парламентът забравил да гласува замразяване на заплатите".
До края на 2012 г. депутатите получаваха по 2196 лв., а от този месец заплатата им е 2448 лв.
Президентът Росен Плевнелиев вече се подписва срещу 4896 лв., вместо 4392 лв., които получаваше до декември, отбелязва вестникът.
Премиерът Бойко Борисов и председателят на парламента Цецка Цачева пък получават близо 400 лв. увеличение или 3794 лв. на месец. Заплатите на министрите скачат на 3172 лв.
„Не е редно. Трябва да вдигаме първо други доходи, а после нашите. През тази седмица ще се заема с темата," заяви в понеделник Симеон Дянков.
Преди седмица финансовият министър съобщи, че законопроектът за увеличаване на заплатите на висшите държавни позидии е готов, но ще бъде разгледан от следващото правителство.
„Съзнаваме, че не е сега моментът да се говори за вдигане на заплатите на тези управници и следователно ще изчакаме по-добри времена," заяви вицепремиерът.
--------
Народът, почти целокупно,  го сурвакаха Новогодишно с високите сметки за парното,  а Дянков научил от вестниците за увеличението на заплатите на властимащите, щото са им малки ....
Е, как да не повярваш  на тези честни очи?
Ех, криво разбрана цивилизацио, как всички плюсове са все за властимащите, всички "грешки" -в тяхна полза, а минусите все  за бедния, почти целокупен, български народ?

Г-н Фараж, елате в България, за да се убедите, че грешите!

Лидерът на Партията за независимост на Великобритания Найджъл Фараж за пореден път отправи остри критики към България.
В емисията на "Време за въпроси" на британския телевизионен канал ББС, той описа България като страна в ужасно състояние, в която съдебната система не е независима, а мафията реално ръководи икономиката.
Ралица Бехар, българка, която е живяла и учила във Великобритания и е избрала да се върне в България, за да развива кариерата си тук, а не във Великобритания, реши да сподели своята позиция в отворено писмо до Найджъл Фараж.
Публикуваме пълният текст на писмото:
Уважаеми г-н Фараж,
Казвам се Ралица Бехар и съм българка.
Реших да Ви пиша, защото бях силно изненадана от Вашите коментари в предаването Question Time по BBC1 на 17 януари 2013 г. Като българка, която е живяла и учила във Великобритания и е избрала да се върне в България, за да развива кариерата си тук, а не във Великобритания, реших да споделя своята позиция по повод Вашето изявление за българските и румънските емигранти, и най-вече да Ви обясня защо реших да се върна в моята родина.
Първо, бих искала да се представя и да разкажа за причините, които ме подтикнаха да напиша това писмо. Когато бях на 18 години и завършвах гимназия, реших да продължа своето образование в чужбина и кандидатствах в няколко университета във Великобритания. Приеха ме в 4 университета, но накрая реших да приема офертата на Единбургския университет, специалност математика и бизнес към Факултета по математика. Това беше един изключително щастлив момент за мен и моето семейство, тъй като това беше и все още е един от най-елитните университети, класиран на 20-о място в света по това време.
Живях в Единбург 4 години и завърших успешно образованието си – с оценка 2:1 (българският еквивалент е Мн. добър (5) – бел. ред.). Мога да кажа, че бях от активните студенти, като се опитвах да взема най-доброто от студентските си години. Участвах в студентските общества и техните комитети, бях доброволец в благотворителна организация, която набираше средства за изследване на раковите заболявания; изкарах и двумесечен стаж в компания в Лондон, след изтичането на който ми беше предложена работа.
Винаги съм оценявала всичко, което Великобритания ми даде. На първо място, като гражданин на ЕС, аз бях подкрепена от шотландското правителство и не плащах университетска такса. Това беше голямо облекчение за мен и моето семейство във финансов аспект, макар че разходите по издръжката ми бяха над £50 000. Като студент аз имах право и на безплатни здравни услуги, от които, слава богу, нямах нужда. Също така оценявам факта, че имах възможността да живея и да уча в едно от най-добрите места в света – Единбург е един невероятно чаровен и красив град със страхотна атмосфера, а университетът е истински удивителна институция с почти 500 години история, с изключителни преподаватели и с най-съвременната и модерна база.
Моята силна връзка с Великобритания е причината да напиша това писмо. Въпреки че се опитвам да разбера Вашите опасения относно емиграцията, трябва да призная, че Вашите коментари за България са неверни и донякъде обидни. Те потвърждават моето мнение, че хората във Великобритания и по света имат напълно погрешна представа за държавите от Източна Европа.
Държа да поясня, че съм далеч от това да твърдя, че в България нещата са толкова добре, колкото ми се иска да бъдат. Не живея в балон, мислейки си, че всичко тук е перфектно – разбирам проблемите с нашето правителство, с нашата правна система, нашите образователна и здравна система. Опитът, който придобих, докато живях във Великобритания, ме накара да разбера колко много трябва да постигнем, да научим и да пораснем, за да направим нашата държава по-добро място за живеене. Въпреки това, не съм съгласна с грешната информация, която споделихте по време на Вашето участие в предаването.
Като начало, някои от данните, които споделихте за България, са неверни:
Според Вас средната работна заплата в България е 200 евро. Според Националния статистически институт средната работна заплата в България за последното тримесечие на 2012 г. е 754 лева, което е 385.5 евро, почти двойно на сумата, която Вие посочихте.
Според Вас средната месечна пенсия в България е 100 евро. Средната месечна пенсия за 2012 г. е изчислена на 138 евро.
Според Вас почти 50% от българите живеят на прага на бедността, но това също е невярно; вярната статистика показва около 27%, почти двойно по-малко.
Бях изключително учудена да чуя толкова невярна информация от Ваша страна, тъй като си мислех, че политик от Вашия ранг би отделил време да провери дали тази информация е актуална, тъй като тя е леснодостъпна онлайн на английски език.
Въпреки това признавам, че невярната информация, която споделихте по националната телевизия, не е единственото нещо, което ме притесни. Вярвам, че изказвания като „Ако бях българин, щях вече да си опаковам багажа, искайки да живея във Великобритания" са смели и неуместни. И тъй като Вие се фокусирахте върху проблемите в нашата държава и причините да искаме да дойдем да живеем във Великобритания, бих искала да споделя с Вас защо аз избрах „да си опаковам багажа, искайки да живея в България".
На първо място, България е държава със страхотен потенциал. Силно вярвам, че младите хора, които учат в чужбина, трябва да развиват своята кариера в България. Имайки диплома от университет в чужбина, аз осъзнах, че моите умения ще бъдат много по-нужни тук, отколкото във Великобритания. Въпреки всичко ние сме бъдещето на нашата страна и вярвам, че ние сме тези, които могат да движат държавата ни напред.
В тази връзка бих искала да добавя, че моите знания ще бъдат оценени много повече в България. Не можете да отречете, че има свирепа конкуренция на пазара на труда във Великобритания и че е много трудно, дори и за млади хора с добро образование, да си намерят работа, която ще им позволи да са финансово независими.
Също така вярвам, че България предоставя много повече възможности за бизнес. Докато бях в университета, написах своята дипломна работа за семейния бизнес в България след падането на комунизма през 1989 г. Едно от заключенията на моето изследване беше, че е имало и все още има много желаещи да създадат малки и средни предприятия в България и една от големите ползи в това отношение е фактът, че страната ни е с най-ниския плосък данък в Европа – 10%, и само 5% данък дивидент. Също така много е лесно да се стартира нова компания в България, тъй като изискуемият учредителен капитал е само 1 евро.
Бих искала да поясня, че с това писмо не само исках да поправя невярната информация, която споделихте по телевизията; исках и да обясня, че не всички българи – вероятно и румънци, които идват във Великобритания, са „неквалифицирани работници"; а дори и да са такива, те също допринасят за развитието на Вашата икономика.
Искам да използвам възможността да Ви поканя да посетите България като гост на мен и моето семейство, за да Ви обясним колко много се е променила нашата държава през последните 20 години и да видите сам потенциала, който имаме, за да се развиваме още повече в бъдеще.
И накрая, искам да поясня, че написах това писмо с най-добри чувства. Надявам се, че изясних донякъде въпроса, който дискутирахте относно българските емигранти, и бих била благодарна, ако получа отговор от Вас.
С уважение,
Ралица Бехар

Ако обичате, не идвайте във Великобритания - тук вали, работа се намира трудно и е ниско платена

Британски министри обмислят негативна рекламна кампания на страната си, за да разубедят потенциалните имигранти от България и Румъния от настаняване на Острова.
„Ако обичате, не идвайте във Великобритания - тук вали, работа се намира трудно и е ниско платена," ще бъде лайтмотивът на кампанията според материал на вестник „Гардиън", озаглавен „Имиграцията: румънец или българин сте? Няма да ви хареса тук".
Замисляната лоша реклама трябва да изтъкне неприятните страни на живота във Великобритания и да намали имиграцията от 2014 г., когато ще отпаднат ограниченията за граждани на Румъния и България да работят и живеят на острова, предаде БТА.
Според британски министър негативната рекламна кампания трябва „да коригира впечатлението, че улиците тук са постлани със злато".
Източник от Даунинг стрийт потвърди, че се обмислят различни варианти, но отказа коментар на вече споменатите подробности.
„Това е процес, който е в ход, и предстои да направим предложения, когато му дойде времето," допълни неясно източникът.
Според него правителството не смята, че промяната в правилата задължително ще доведе до голям наплив на хора, още повече, че румънците имат тесни връзки с Германия и Италия, а не с Великобритания.
Сред обсъжданите варианти е да се ограничи достъпът на мигранти от ЕС до държавна работа или да бъдат депортирани онези, които отидат във Великобритания и не намерят работа в срок от три месеца.
Британското вътрешно министерство не е оповестило официална прогноза колко от близо 29-те милиона румънски и български граждани биха се възползвали от отпадането на ограниченията на британския трудов пазар.
Депутатът консерватор Филип Холобоун твърди, че за две години общността на българите и румънците ще достигне 425 000 души. Експерти обаче поставят под съмнение подобни прогнози, тъй като те се основават на броя на поляците и чехите, които дойдоха във Великобритания през 2004 г., посочва вестник „Гардиън".

понеделник, 28 януари 2013 г.

Проф. Никола Владов, националният консултант по трансплантология на България, стана член на френската академия по хирургия





Хирургът влезе в лигата на необикновените




На официална церемония в Медицинския факултет в Париж проф. Владов получи медал за приноса си към световната медицина. Френската академия по хирургия е основана още през 1735 г. от Луи XV. „За да станеш неин член, първо някой трябва да те е видял и да е оценил работата ти, да те покани и накрая след таен вот да бъдеш избран", обясни за в.„Преса" шефът на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА. Освен това членството е лимитирано: френските лекари са едва 150, а чуждестранните -100, което на практика означава, че някой трябва да умре, за да бъде поканен нов медик. Проф. Владов е третият българин, който е приет в академията. Пътят проправя проф. Парашкев Стоянов през 1923 г. Вторият асоцииран представител на България сред хирургическия елит е проф. Аршевир Дериджан. „Това е едно огромно признание не само за мен, но и за ВМА. Изборът ми означава, че светила в световната хирургия признават българската школа и това, че и у нас може да се развива медицина на високо ниво", отбеляза проф. Владов. „Аз ужасно много се ядосвам, като виждам и чувам всеки ден за пациенти, които търсят всевъзможни начини да отидат да се лекуват в чужбина. Там частни клиники им съдират кожите, а тук в България има не по-лоши лекари. Естествено, не във всички болници, но в различните специалности има поне по един-два, понякога и повече високоспециализирани центрове, където се прави сериозна медицина", категоричен е проф. Владов. В неговата клиника се извършват годишно над 1000 коремни операции, половината от които тежки и сложни - остри панкреатити, преплетени черва, тумори и метастази на черния дроб, трансплантации.
-------

Хирургът мечтаел да стане оператор

„Макар че детството ми мина по коридорите на хирургичното отделение на болницата в Ловеч, където баща ми беше началник, изобщо не исках да ставам лекар. Мечтаех за работа в киното като оператор, много ми харесваше да снимам", разказва проф. Никола Владов. След гимназията той усилено се готви да кандидатства в тогавашния ВИТИЗ, избрал си е дори специалност - операторско майсторство, когато баща му се намесва. „Нямаше особен дебат. Кратко и ясно ми заяви, че трябва да уча медицина. Аз не се противопоставих и сега не съжалявам", спомня си с усмивка шефът на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА. Доц. Никола Владов обаче не се е отказал от екшъна. Денят му започва още преди разсъмване, следват дълги и напрегнати часове в операционната, последвани от още по-дълги часове на писане до здравната каса, отчитане на пътеки и прочие началнически занимания. „Често не успявам дори да се прибера, дремвам час-два в болницата и пак влизам в операционната", обяснява хирургът, Той най-много се радва на това, че от 2007 г. българският екип във Военна болница абсолютно сам извършва трансплантациите на черен дроб. „Дори първият път, когато присадихме орган, никой не се наложи да ни държи ръцете, оперирахме без чужди светила", горд е Владов. Но признава, че без наученото от него във франция, това не би било възможно. Определя се като високоотговорен и организиран човек. Предполага, че тези качества се предават по наследство. Във фамилията им има още много лекари - чичовци и братовчеди. „Медицината е нещо като заразна болест. Попадне ли в кръвта ти, лечение няма", убеден е проф. Владов. Признава, че се е заразил от хирургията на летните стажове в „Пирогов" и че именно в спешната болница е израснал като лекар и човек.
 

Изгодна ли е смъртността при пенсионерите



Солидарната държава води до там, че японският Дянков ги зове да побързат да умрат




Японският финансов министър Таро Асо заяви във вторник, че пенсионерите трябва да бъдат насърчавани "да побързат и да умрат", за да не тежат на държавната хазна. Изказването отприщи вълна от коментари по света и особено в страните, където така наречената държава на благоденствието е изправена пред сериозни предизвикателства. Разбира се, такова изказване е само по себе си недопустимо. Но отвъд риториката на един или друг политик винаги стоят някакви реалности, които не биват да бъдат пренебрегвани. По-голямата изненада в случая не са конкретните непремерени думи на министъра за тежестта на социалните системи върху дадено общество, колкото това, че ги чуваме от Япония - страна, в която солидарността и отношенията в обществото са малко по-други. Достатъчно е да напомним, че при аварията в атомната електроцентрала „Фукушима" група инженери в пенсионна възраст сами пожелаха да помагат, за да не се излагат на опасност по-младите. И все пак, икономически погледнато, е донякъде нормално да се появи подобно напрежение именно в Страната на изгряващото слънце. Япония е една от първите страни, където познатата ни социална държава се заражда в пълния си блясък Казано с други думи, държавата се опитва да елиминира всеки значим риск пред своите граждани - било то да останат без работа, да се разболеят или просто да остареят. Всичко това звучи прекрасно, но то има и своята неизбежна цена. А тя е, че обществото е длъжно да плаща за благоденствието на социалните системи. Много от вас може и да се изненадат, но Япония е страната с най-голям дълг в света - над два пъти размера на собствената й икономика. Това е чувствително повече от дълговете на Гърция например. Японската икономика е интересна, но за нас темата има много по-реални изражения от разказа за предизвикателствата пред една далечна страна. Европа се характеризира със същите фундаментални проблеми: всеобхватна социална държава, застаряващо население, огромни дългове, безработица и т.н. Може и да не сме чули подобно изказване от европейски политик, но социалното напрежение е видимо - било по улиците на някое испанско градче или по площадите на гръцката столица. Щедрите обещания на социалната държава струват пари, а когато те липсват и обещанията се окажат празни, хората са склонни да стигнат дори до крайности. Не е случайно, че проблемите пред еврото, които по своята същност са проблем на социалната държава в Европа, се разглеждат и като заплаха към европейския модел на „благоденствие". 
В България предизвикателствата са още по-големи. Да, ние нямаме натрупани дългове, дори напротив - през последните 10-12 години връщахме дългове. Но демографската картина у нас е изключително тревожна. Пенсионерите в страната са около 2,2 милиона души, а техните пенсии се финансират от вноските на едва 3 милиона работещи. Това вещае големи беди, затова и бъдещата картина е още по-плашеща Ако си направим труда да разделим млади на стари, или както ние се шегуваме, „баби на внучета", ще видим, че на практика в България има доста повече баби и дядовци, отколкото дечица. Това означава, че система, която разчита на плащанията на работещите, за да финансира пенсиите, е изправена пред много сериозен структурен проблем. Този структурен проблем в страната се проявява в това, че в момента пенсионната възраст се покачва, а пенсиите си остават ниски. Да, много пенсионери са работили усърдно през живота си, по времето на комунизма и след това, и сега се чувстват измамени Но измамата всъщност е заложена в самата идея на т. нар. солидарна пенсионна система - ти плащаш вноски, но парите ти съвсем не се спестяват или заделят, а просто се харчат. Като ти дойде времето за пенсия, си тотално зависим от младите и от техните вноски. Това е система, в която дългият им живот наистина създава проблем - точно затова в цяла Европа се покачва пенсионната възраст. Целта е да се ограничи финансовият натиск върху солидарните стълбове. Между другото, продължителността на живота в Япония е с близо 10 години по-висока от тази в България - ето защо именно там бе дадена тази шокираща „препоръка" към старите хора. Проблемът на подобни социални системи не е в идеята за споделен риск и някакъв вид солидарност, а в това, че те се налагат насилствено и всеобхватно, без възможност за избор На практика споделеният риск за здраве или осигуряването за пенсия се свеждат до един общ кюп пари, който се управлява от политици. Стимулите в тази система са противоречиви - едни искат да плащат възможно най-малко, други искат да ползват възможно най-много. Не случайно в България е много разпространено схващането, че едни плащат за здраве (работещите), а от медицинските услуги се ползват други (пенсионерите например). Този тип противопоставяне е много неприятен, но той е неизбежен при задължителния характер на здравни системи от типа „общ кюп". Всъщност изпуснатата реплика в Япония е именно по повод на здравната система и грижите за пенсионерите. Големият въпрос е как политиците ще посрещнат демографските предизвикателства и как ще се справят с невъзможността да изпълнят обещанията си, тоест да осигурят „благоденствие". Малко е наивно да повярваме, че с някои „дребни" корекции като пенсионната възраст например всичко изведнъж ще се оправи и напрежението в тези системи ще изчезне. По-вероятно е предизвикателствата да не бъдат в детайлите, а в самата идея, че държавата може да осигури благоденствие за всички И докато за Европа дебатът за това е дебат за богатството -как да се запази постигнатият жизнен стандарт или благоденствие, за България това е дебат за растежа - как да се постигне някакво "благоденствие", как да настигнем богатите.
 

Петър Ганев
В."164 часа"

Проверка на „Топлофикация-София" беше поискана от столичния кмет


заради високите декемврийски сметки за парно, които при някои абонати са завишени с 40-50%, спрямо тези през декември 2011 година.

Според Йорданка Фандъкова трябва да бъдат проверени също така и топлинните счетоводители и да се мисли за облекчаване на системата за отчетност. 

Законодателно е обаче решението дали има нужда от такива счетоводители или ще е по-добре те да отпаднат.
 „Аз искам да има облекчена процедура, по която се отчита употребеното количество топлина и сметките да са по-ясни. Аз това го повтарям непрекъснато, стига законодателят да има решението и волята за неговото прилагане", допълни тя.

Цялостна планирана проверка на „Топлофикация-София" трябва да започне през тази година, съобщи Фандъкова .
--------- 
Е това няма да стане, защото много "папащи" по веригата, пардон от копанката, просто ще трябва да изчезнат. Кой ги измисли -измислените топлинни счетоводители-топлинни лапачи, които ежегодно за едно дзяк на топлинните уреди прибират не малко парички-грешни, от скъсаните български джобове....
Няма да стане, защото в мътна вода риба най-лесно се лови...И докато шараните са още много в България и докато само под сурдинка  хората роптаят нищо добро няма да се случи за нещастното мнозинство, което няма рода от сой и няма  си мая,  а просто е имало нещастието да се роди тук-в страната, колкото една човешка длан  ....

Facebook кара хората да се чувстват нещастни и да мразят живота си


Всеки трети е признал, че започва да изпитва завист, когато разглежда страниците на своите Фейсбук приятели



Социалната мрежа Facebook кара хората да се чувстват нещастни и да мразят живота си.
До този извод са достигнали германски учени от Берлинския университет „Хумболт" и от Техническия университет в Дармщат, пише „Лос Анджелис таймс".
В изследването им „Завистта във „Фейсбук" - скрита заплаха за качеството на живот на потребителите" са взели участие 357 души, предимно студенти в германски университети
Учените са установили, че хората, които прекарват по-малко време в социалните мрежи, се чувстват по-щастливи, а тези, които разглеждат фотографии от пътешествия на „приятели" и четат техните щастливи статуси изпитват завист и престават да се наслаждават на живота си.

Повече плодове и зеленчуци за спокойствие и прилив на енергия


281 младежи, попълнили 21-дневен онлайн дневник на хранителния си режим, по молба от психолози на университета в Отаго, Нова Зеландия . В края на изследването тези от тях, които се хранели с много плодове и зеленчуци посочили, че се чувстват по-спокойни, по-щастливи и с повече енергия. А другите, които наблягали на мазните храни, не посочили промяна в настроението си.

Според  ръководителя на изследването д-р Тамлин Конър, младите хора имат нужда от приблизително седем до осем порции плодове и зеленчуци всеки ден, за да забележат позитивната промяна. Една порция плодове и зеленчуци е приблизително една шепа или половин чаша, поясни тя.
Изводът до който стига екипът и е, че здравословните храни подобряват здравословно и настроението....

В НОИ си раздали близо 7 млн. лева бонуси за 2012 г



Близо 7 млн. лева бонуси са получили чиновниците в НОИ за цялата 2012-та година, показва справка на „Дарик", получена по Закона за достъп до обществената информация.
От НОИ веднага коментираха информацията и уточниха, че парите са в рамките на бюджета на институцията, а допълнителните възнаграждения за добре свършена работа. Бонусите не са се увеличавали от 2009 г.
Въпреки че по закон имат право да си раздадат бонуси до 30 процента от разходите за заплати, те са дали 17,6% отгоре.
Справка на „Дарик" показва, че средната месечна заплата в Националния осигурителен институт е малко над 820 лева.
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране отказа достъп до информация за допълнителните възнаграждения на членовете на комисията и служителите в администрацията й.
Мотивът бе, че това е лична информация и не е представлява обществен интерес.
Получените бонуси са разделени на близо 4000 служители, но ръководителите на ведомството не са получавали бонуси.
Средният размер на допълнителните стимули е по 144 лева месечно, а общият размер на средствата възлиза на повече от 6,95 млн. лева.
Допълнителните възнаграждения в Комисията за финансов надзор са в размер на 470 000 лева, като наградените служители са получили по около 179 лева месечно. Нито един член на ръководството не е получил бонус.
В Министерството на външните работи са раздадени 823 500 лева допълнително за постигнати резултати. Министър Николай Младенов и заместниците му не са сред наградените.
В социалното министерство в началото на миналата година са получени 203 000 лева.
В МВР нито на редовите служители, нито на ръководството на министерството, е получило допълнително възнаграждение.
--------
Ако  към тези пари прибавим и бонусите раздадени и в останалите държавни  структури, където заплатите уж са малки,  щеше да се получи сума, покриваща не само не дадената нещастната коледна пенсионерска пенсия-бонус, ами щяха да останат и доста пари и за други цели. 
Но у нас  всеки властващ гледа само и единствено себе си и сателитните, около него , а другите, които си нямат чичо-владика- кучета ги яли...Те за това сме и на този хал в цяла Европа....

15 града у нас с прах над нормата-във въздуха


Дишаме въздух, който е сред най-мръсните в Европа


Съгласно европейската директива за чистотата на атмосферния въздух страните членки не бива да допускат годишно повече от 35 превишения на среднодневната норма за прах в дадено населено място, която е 50 микрограма на кубически метър. Само че у нас има градове с по над 200 превишения, което означава, че там въздухът е бил силно замърсен през ден. Официалните данни показват, че на 57% от българите им се налага да дишат повече прахоляк от допустимотоВ Асеновград, Варна, Смолян, Велико Търново, Пазарджик, Благоевград, Никопол и Свищов замърсяването се дължи най-вече на битовото отопление -използването предимно на печки с дърва, неблагоустроените селищни територии и недобре поддържаната улична мрежа. Градовете, в които виновник за замърсяването са енергетиката и промишлеността, са Девня, Пирдоп, Русе, Видин, Враца, Монтана, Гълъбово, Димитровград, Бургас, Кърджали, Плевен и Силистра.
Фини прахови частици над нормата са установени в    Добрич, Горна Оряховица, Перник, , Ловеч, Пловдив,  Кърджали, Шумен, а и в пет квартала на София.
Стойностите са между 1,01 и 2,56 пъти над допустимото, съобщиха от Изпълнителната агенция по околната среда.





Пилето с вода падна с 30%



Целта е да се разпродадат количествата в наличност най-късно до 20 февруари, когато изтича гратисният срокът за намаляване на водата в пилешкото месо, която трябва да е максимум 4,3% според новата наредба. От Българската агенция по безопасност на храните прогнозираха, че промоциите тепърва предстоят.
Между 8 и 10% е отбивът в цената на целите охладени пилета, 27-30% са намалени наливните пилешки бутчета и крила. Намалението на пилешкото филе е с 1,5 лева от 11,45 лв. на 9,99 лв.- около 13%.
"Не е нормално да си купиш голямо пиле и като го опечеш, от него да остане гълъб", коментира клиент в столичен магазин пред  репортер на "Телеграф", който поясни, че наскоро опекъл такова пиле и не е повярвал колко малко е станало.
"Щом наредбата се приложи, всичките цени ще тръгнат нагоре", коментираха  пък птицепроизводители. 
-------


По-малко от седмица след като влезе в сила наредбата за влагане на вода в пилешките продукти влезе в съда. Асоциацията на месопреработвателите в България настоява Административният съд да отмени нормативния акт. Според производителите изискването пилешките продукти да съдържат по-малко от 4.3% вода не съществува в никоя друга от държавите в ЕС. Освен това правилото важи единствено за произведените у нас продукти. Българските фирми искат да работят при едни и същи условия с чуждестранните си партньори, е не да бъдат поставяни в неравностойно положение, смятат от асоциацията.
В самия текст на наредбата не е ясно упоменато, че тя важи само за българските производители.
------- 
А водата в месото докога ще търпим? Във всички магазини, но най-вече в тези от немските вериги, охладеното месо, след приготвянето му остава точно наполовина......   

Европейската комисия одобри първата ваксина против менингит В

Тя е предназначена за деца над 2-месечна възраст.Ваксината осигурява най-надеждната защита срещу заболяването, което може да наподобява грип в ранните си стадии и често бива диагностицирано твърде късно. Досега не съществуваше ефикасна ваксина против менингит В-един от най-честия менингит в Европа, отговорен за 3-5000 случая ежегодно.
Менингитът може да остави трайни увреждания като загуба на слух или мозъчно увреждане. Съществуват 5 основни вида бактериален менингит, за четири от които има ваксини.
През миналия ноември Европейската лекарствена агенция препоръча на Комисията да издаде разрешение за употреба на първата ваксина против менингит В.
От производителя (Новартис) съобщават, че възнамеряват в най-кратки срокове тя да бъде пусната в търговската мрежа.

Майтап на Дянков: България -първа по раждаемост



Най-после светлина в тунела на демографската криза 


 В телевизионно предаване тези дни вицепремиерът Симеон Дянков посочи, че 70% от новоназначените в държавната администрация 2786 държавни служители са били или преназначени, за които не се изисквал конкурс (такива били 40% от всичките), или били назначени като заместници на мястото на родилки, излезли по майчинство, за които също не се бил изисквал конкурс (останалите 30%). Ясно и точно посоченият от Дянков факт в демографски план изглежда изключително обнадеждаващо, слава Богу!

Знаем, че раждаемостта на българските жени от всички етноси по статистически данни е около 8,8%. Всеки може сам да си изчисли това число от броя на родените през 2012 г. 62 000 бебета при население 7 милиона. При  етническите българи ЯЯЯт1тш този промил е значително по-нисък и е 4,3%, за разлика например от ромския етнос (там имаме 20%). Това означава, че ако в държавната администрация раждаемостта е като при всички останали българи в страната и ако там не работят роми, би следвало да се очаква родилките да са най-много 27 на брой (това са 4,3% от 6361, колкото са служителите в 15-те министерства).
Когато министър Дянков сочи 30% млади майки от 2069 души, а това са 836 родилки, излиза, че раждаемостта при 6361 държавни служители на „Дондуков" 1 и в 15-те министерства е 131%. Тя е над 30 пъти (3000%) по-висока от средната статистическа раждаемост при българския етнос и 14 пъти по-висока от средната раждаемост за страната. Налага се изводът, че в държавната администрация има изключително мощни фактори за забременяване на служителките й за постигане на рекордна раждаемост. Това само по себе си е феноменално, даже прилича на епизод от фентъзи творба.
В света най-висока раждаемост имат африканските държави Нигер (50%), Уганда (47%) и Мали (45%). В списъка от 228 страни България е едва на 204-то място, последна от страните в ЕС. Излиза, че в българската административна общност раждаемостта е около 3 пъти по-висока от раждаемостта в тези африкански страни.
В Центъра за демографска политика най-после виждаме светлина в тунела по отношение на демографската криза. И горещо призоваваме рязко да се увеличи държавната администрация, а всички българки във фертилна възраст поне временно да станат държавни служителки. Това ще повиши общата раждаемост на населението. Освен това предлагаме държавните институции периодически да се преместват в изоставените от населението райони на България, за да се повиши и регионалната раждаемост извън София.



Проф. Петър Иванов, психолог, заместник-председател на Центъра за демографска политика.
В "Преса"

Според Здравни показатели на Европейската общност




Лична оценка на здравословното състояние:

Държава - Добро/отлично здравословно състояние

Хърватия                         63%
Сърбия                             64%
Словения                         63%
Румъния                           62%
България                          88%

Очаквана средна продължителност на живота:

Водещи държави в ЕС мъже – 80          жени – 85
Средна възраст за ЕС   мъже – 75         жени – 82

Сърбия                           мъже – 71         жени – 76
Словения                       мъже – 76         жени – 83
Румъния                         мъже – 70         жени – 77
България                        мъже – 70         жени - 77

Близо 90% от хората у нас са оптимисти по отношение на своето здраве


Това показват данните от проучване  на агенция "Ноема", проведено през декември, по поръчка на "Филипс България.
Почти всеки 10-и   или 8% от българите никога не са ходили на профилактичен преглед. 88% от българите, на възраст от 18 до 70 г. определят здравос­ловното си състояние като добро, много добро и отлично, поради което и не ходят на лекар.Като цяло мъжете смятат, че са по-здрави от жените.Над 40% от анкетираните пък не са посещавали личния си лекар повече от една година.
Но само за последните две години - 2010/ 2012 , броят на пациентите с хронични заболявания се е увеличил с 10% и сега те са- 30%. Това означава, че в момента всеки трети е с хронично заболяване. Заболеваемостта при жените е с 12% повече, отколкото при мъжете.
Близо 1/2 от анкетираните обаче смятат, че в следващите 5 г. не са изложени на риск за здравето си. Едва 23 % от анкетираните се чувстват застрашени от сърдечно-съдови заболявания , а още по-малък е процентът на българите, възприемащи онкологичните заболявания като потенциална заплаха за живота си. 
Като цяло нацията ни продължава да се храни нездравословно с мазни и осолени храни, както и „да пие и пуши като за последно”, коментира в тази връзка проф. Младен Григоров от Втора градска болница - София .
Данните на Националния статистически институт за 2011 г. показват, че около 67% от смъртните случаи в страната са в резултат на инсулти, инфаркти и други сърдечносъдови заболявания, а 15% - на онкологични.
Близо 49% от участници в проучването смятат, че у нас няма достатъчно съвременна апаратура, за ранна диагностика и про­филактика. 45% вярват, че новите технологии могат да удължат жи­вота им. 75 %  избират болница по оборуд­ването и репутацията на специалистите.
Същевременно обаче съществуват множество клиники, повечето от които държавни, където има купена нова техника, но няма кой да работи с нея, за разлика от частните болници, където тя се използва непрестанност.