Translate

петък, 12 април 2013 г.

30% от младите българи - висшисти

Целта на стратегията "Европа 2020" е до тази година най-малко 40% от младите хора в ЕС на възраст 30-34 г. да са завършили висше образование 

Около 30% от българите между 30-34 години имат завършено висше образование към 2012 г., което поставя страната ни в средата на таблица на "Евростат" за образованието и обучението по Стратегията "Европа 2020".
Целта на стратегията е през 2020 г. най-малко 40% от младите хора в ЕС на възраст 30-34 г. да са завършили висше образование.
Тези данни се потвърждават и от нашата статистика - младите българи на възраст 25-34 г. през 2011 са били около 1 млн., като от тях близо 300 хил. са учили през годината, сочи отчет на НСИ.
Най-много висшисти на възраст 30-34 години има в Ирландия, Кипър и Люксембург - 50%, Литва - 48%, Швеция и Великобритания - 47%, Финландия - 46%.
Най-слабо в тази възраст са се образовали младежите в Италия, Румъния и Малта - по 22%, Чехия - 25%, Австрия - 26%.
Анализът отчита, че средно 36% от лицата в ЕС на възраст 30-34 г. са имали висше образование към миналата година.
Жените в ЕС са били много по-активни от мъжете при получаване на образование на тази възраст: съотношението е 40 към 30 на сто в полза на дамите.
По данни на НСИ от изследване за образованието и обучението на възрастни в края на 2011 г. структурата на населението на възраст 25-64 години по завършено образование е била следната: повече от половината българи (55%) са били със средно образование, всеки четвърти е бил висшист, а всеки пети е бил с основно и по-ниско образование.
Според изследване на НСИ делът на висшистите у нас зависи изключително много от семейната среда - всеки трети с висше образование у нас произхожда от семейство, в което поне единият родител е висшист.
Едва 10% от висшистите у нас са от семейства, в които родителите са с основно или по-ниско образование.

 

 

Спасиха родилката с 40-те преливания на кръв


В Александровска болница, лекарите от  Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, спасиха 36-годишна родилка от Благоевград, която бе докарана в критично състояние  след тежък кръвоизлив и на апаратно дишане, въпреки преливането на 40 банки кръв.
Благодарение само на екипния подход, бърза реакция и адекватно поведение може да се
гарантират спасяването на човешкия живот, категоричен е републиканският консултант по анестезиология и интензивно лечение и началник на клиниката в Александровска болница проф. Атанас Темелков.
За този случай в. „24 часа" разказа преди 10 дни. По време на раждане заради усукана пъпна връв на бебето и съмнение за мъртъв плод лекарите в Благоевград предизвикват раждане с медикаменти, по време на което родилката получила обилен кръвоизлив. Налага се да отстранят матката, жената обаче продължава да губи кръв и е докарана в София. Установява се лезия на десния пикочен канал и прекъсване на левия, коитоса възстановени оперативно, обясниха отболницата. Поради остра бъбречна недостатъчност една седмица жената е на хемодиализа. След десетия ден се възстановява отделянето на урина и благоевградчанката започва рехабилитация.

Младежи в Норвегия върнаха 62 000 евро

Двама норвежки тийнейджъри предадоха на полицията 467 200 крони (близо 62 хиляди евро), които открили във влак, съобщават местните медии.
"Когато отворих чантата, първото нещо, което видях, бяха купчини, купчини пари", сподели 16-годишният Бендик пред вестник "Вестби авис". "Първата ми мисъл беше да се обадя в полицията".
След като огледали багажа, тийнейджърите намерили паспорта на собственика - мъж на 70 и няколко години, и уведомили властите.
От полицията обясниха, че нямат основания да смятат възрастния човек за измамник или престъпник. Те признаха още, че не са наясно дали двамата младежи са били възнаградени за геройската си постъпка, добавя БГНЕС.
Младежите открили съкровището в сряда. Парите били поставени в чанта, забравена върху седалка във влак, пътуващ от Осло в посока малко градче в югоизточната част на страната.

Три близначета се родиха в Бургас

 Момиченцата се казват Ивайла, Христея и Теодора. Те са заченати нормално, а това е първо раждане на 23-годишната им майка Пламена.
Теглото на бебетата  родени, чрез планово секцио е, 2.300, 1.640 и 2.200 килограма.
Ивайла, Христея и Теодора са родени през една минута, като  две от тях са поставени на апаратна вентилация.
В момента вече дишат самостоятелно, но засега ще останат в кувьози.

Български форум на бизнес лидерите търси решения на кризата в енергетиката



Български форум на бизнес лидерите (БФБЛ) беше домакин на конференцията „Открито за енергетиката”. Тя премина в конструктивен диалог за по-доброто разбиране на натрупаните проблеми и дискутиране на възможните изходи от кризата в енергийния сектор.
Модератори на събитието бяха Лъчезар Богданов, управляващ партньор на Индъстри Уоч, и председателят на БФБЛ Мария Шишкова, която откри форума с думите: „Целта на днешното събитие е да бъдат погледнати отблизо проблемите в сектора на енергетиката, да се разгледат успешните практики и да се видят какви са били препятствията пред други икономики, за да се постигнат устойчиви резултати. Със сигурност част от решенията ще бъдат непопулярни. Но трябва да мислим за бъдещето с по-голяма отговорност и Форумът на бизнес лидерите, като събирателно лице на отговорния бизнес в България, мисли за бъдещето по този начин, инициирайки този диалог.”
Конференцията започна с изказване на заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов. В своето експозе той обърна внимание върху факта, че българската енергийна система е в състояние на свръхкапацитет спрямо нуждите на икономиката ни. По думите му е необходимо да си дадем сметка за новите икономически реалности: намираме се в състояние на икономическа стагнация и трябва да се научим да живеем в тези нови икономически условия. Изходът е енергийната система да бъде преоразмерена спрямо новите нива на търсене и свито потребление.
В своята презентация енергийният експерт Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум, обобщи стратегическите грешки, довели до натрупване на проблемите, и предложи шест водещи принципа, които, според него, ще спомогнат за успешното решаване на кризата. Сред тях са осигуряване на нормална среда за функциониране на енергийния бизнес, зачитане интересите на чуждестранните инвеститори в енергетиката и привличане на нови, „изсветляване” на собствеността и дейностите в енергетиката като например ценообразуването на микса и др.
Икономистът Георги Ангелов от „Отворено общество” ориентира изказването си около темата за конкуренцията, предстоящата либерализация и възможностите за реален избор пред потребителите. По думите му, либерализацията не е въпрос на законодателни промени, а на изграждане на инфраструктура, посредством която да се осъществява конкуренцията. Липсата й, респективно, води до възможности за контрол върху доставките и монополно положение.
Своите експертни препоръки предостави и Дитмар Прайнщорфер, ръководител на отдел „Международни отношения” на E-Control Австрия – австрийския енергиен регулатор, и член на УС на Европейска агенция за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER). По думите му на българския енергиен пазар липсват достатъчно независими доставчици, системата не е балансирана и е необходим един истински независим регулатор, който да работи според обективни критерии и методология и същевременно да гарантира защита на уязвимите потребители.
С изказвания се включиха още международният консултант Дийн Брабек, управляващ партньор на Arthur D. Little за Централна и Източна Европа, Атанас Владиков, представител на Съюза на българските икономисти, Павел Вацек, посланик на Чешката република, д-р Михаел Ангерер, търговски съветник в Посолството на Австрия и представител на Австрийската стопанска камара, Джон Шиърър, директор на Европейския регионален офис  на Департамента по енергетика към Американско посолство, Уейн Даймънд, икономическо аташе в Посолството на Великобритaния, Томас Пфане, съветник на посланика в Посолството на Германия. Коментари направиха и ръководителите на трите електроразпределителни дружества в България – Петър Докладал от ЧЕЗ, Стефан Абаджиев от Енерго–Про и Йорг Золфелнер от ЕВН.
БФБЛ се ангажира да събере всички препоръки и възможни решения, които бяха представени по време на конференцията, в специален документ, който да предостави на ресорните институции и Президентството на РБългария, за да подпомогне вземането на решения и създаването на политики в енергийния сектор.

   

Инфрачервени камери ще бдят за сигурността в Слънчев бряг



През новия туристически сезон фокусът на внимание в най-големия български летен курорт- Слънчев бряг, отново ще бъде сигурността на туристите. 59 инфрачервени камери ще работят денонощно в Слънчев бряг, а въвеждането им ще обезпечи безпрепятственото преминаване през места, където осветлението не е достатъчно или е умишлено прекъснато. 27 броя високоскоростни въртящи се камери и 129 камери за панорамно видеонаблюдение допълват високотехнологичната инфраструктура, с която ще се гарантира сигурността на туристите през сезона. Новост при видеонаблюдението е, че камерите вече ще записват 24 часа, а не както досега- само при отчитане на движение. На входовете и изходите на известния курорт ще бъдат монтирани записващи устройства, които ще следят и заснемат номерата на колите, движещи се в комплекса.
След редица консулации между ръководството на „Слънчев бряг” АД и органите на реда, местоположението на камерите бе променено, за да отговорят напълно на нуждите на МВР и да покрият възлови места, които до момента не са били наблюдавани.  До сградата на полицията вече е изградена и оптична свързаност, която ще позволи органите на реда да имат непрекъснат достъп до видеонаблюдението. 
Освен с камери, безрисковата почивка в Слънчев бряг ще бъде гарантирана и с повишена концентрация на полицейски сили. От 1 юни, когато се засилва и туристопотокът, в курортния комплекс пристигат над 220 командировани от вътрешността на страната полицаи.
Специално внимание акционерно дружество Слънчев бряг обръща и на таксиметровите превози и контролът върху тях.  От петнадесети април започва приемът на заявления за извършването на редица услуги на територията на комплекса- таксиметрови, доставни, велорикши и файтони. Общият брой на такситата, които ще оперират на територията на „Слънчев бряг” АД ще бъде ограничен до 270. За да се контролира качеството на услугата и да се предпазят гостите на комплекса от измами, всички таксита трябва да носят стикер, издаден от „Слънчев бряг” АД, който ще гарантира тяхната легитимност. Той ще се дава срещу заплащане на таксата от 200 лв. без ДДС за целия сезон. Опасността от прекалено високи тарифи за превоз на км е избегната с въвеждането на максимално допустима тарифа, която ще бъде гласувана от община Несебър. Затегнатият контрол за извършване на таксиметрови услуги, който втора година ще бъде приложен на територията на Слънчев бряг, стана необходимост след многобройни оплаквания от страна на туристите за скандално високи сметки и арогантно поведение от страна на шофьори.
Атрактивната услуга файтон също ще подлежи на контрол през тази година. За да я предлагат, търговците ще трябва да заплатят 1500 лв. без ДДС за целия сезон. Файтоните, чийто брой ще бъде ограничен до 26, ще могат се движат между 9 сутринта и полунощ,  за да се гарантира пълноценната нощна почивка на гостите на комплекса.
Любимите на младежите турове по баровете и тази година ще стават само след предварителен маршрут и разрешение.

Паркирането и през този сезон ще става посредством SMS, като час престой в обособените зони ще бъде на цена 1,5 лв. Неправилно паркираните автомобили ще бъдат репатрирани на наказателен паркинг, като таксата за освобождаването им ще е в размер на 50 лв. В случай, че на автомобилът е поставена скоба, глобата за шофьора ще бъде двойно по-малка- 25 лв. По дължината на цялата крайбрежна алея са забранени превозните средства, с изключение на  велосипедите и атракционното влакче. Зарежданията отново ще стават по график, за да не се пречи на почиващите.
В момента комплексът се подготвя за първите туристи, които тази година ще пристигнат сравнително рано. Освежават се контролно-пропускателните пунктове, които осигуряват достъпа до вътрешността, озеленителни екипи обработват еко-площите, извършва се профилактика на уличното осветление и се подменят неработещите осветителни тела.
Малко преди Великден, на 24 април, се очакват 1500 австрийски гости да пристигнат в Слънчев бряг и да се даде старт на новия туристически сезон.

6 500 ученици спортуват с „Купата на Coca-Cola: Движи се!”




Между училищният футболен турнир „Купата на Coca-Cola: Движи семотивира 6 500 ученици от София, Пловдив, Варна и Бургас да спортуват активно. 178 училища се включиха във вътрешно-училищния етап от надпреварата, за да отличат най-добрия си отбор, който ще ги представлява в районните и градски етапи. Тази събота и неделя – 13 и 14 април, на стадион „Академика” до 4-ти км, ще се проведе районният турнир за гр. София. В него участие ще вземат най-добрите отбори на 110 столични училища, които ще се състезават за класиране на градския етап от турнира. Голямата награда за шампиона е 3-дневен футболен лагер в базата на италианския отбор Ювентус и среща със звездите на отбора.
Почивните дни ще се превърнат в истински спортен празник за малки и големи.                       Купата на Coca-Cola: Движи се!" ще събере на едно място учители, ученици, техните семейства и приятели, за да прекарат заедно два дни, изпълнени с много спорт и положителни емоции. За публиката са предвидени спортни игри и викторини, от които участниците ще си тръгнат не само с интересни подаръци, но и с много полезни знания за балансираното хранене и активния начин на живот.  
Спортното състезание за ученици на възраст между 12 и 14 години се организира за втора поредна година от системата на Coca-Cola в България в партньорство с Министерство на физическото възпитание и спорта като част от програмата „Аз обичам спорта“, Министерство на образованието, младежта и науката, Столична община в подкрепа на инициативата „София – кандидат за европейска столица на културата”, община Пловдив, община Бургас и община Варна. Повече информация може да намерите на www.coca-cola.bg, както и на фейсбук страницата на инициативата http://www.facebook.com/CocaColaCupBulgaria
--------
 Coca-Cola навлиза на българския пазар за първи път през 1965 г. България е първата страна от бившия социалистически лагер, в която се произвежда напитката. От стъпването на представителните офиси на системата на Coca-Cola през 1992 г. до днес компанията е инвестирала над половин млрд. лева в българската икономика. Системата на Coca-Cola в България е отговорен работодател на над 1000 българи и извършва дейност в два производствени центъра, в които се бутилират напитки от портфолиото на компанията – в Костинброд и Банкя.

Байпас с дължина 1 метър спаси крака на 77 годишен мъж в Токуда


Съдовите хирурзи на японската болница 3 часа се бориха, за да направят възможно изграждането на паралелно кръвоснабдяване по дължината на целия крак на пациента
 
Байпас с дължина близо 1 метър извършиха съдовите хирурзи в МБАЛ „Токуда Болница София” на феморалната (бедрена) артерия на пациент, застрашен от ампутация на целия десен крак. 3-часовата операция възстанови кръвообращението на крайника чрез отдалечен естествен байпас с използването на венозни съдове.
77-годишният пациент от Русе постъпва по спешност в японската болница заради опасно запушване на бедрената артерия вследствие на атеросклероза (натрупване на плаки по вътрешността на съдовете). „Поради значителното увреждане по дължината на целия засегнат крайник не достигаше достатъчно кислород. В такива случаи, ако оперативното лечение се забави или отложи във времето, непроходимите части в артерията стават все повече, тъканта на крака постепенно и необратимо загива и тогава пациентът може да загуби крайника си” – алармира доц. Червенков, началник на Клиниката по Съдова хирургия и ангиология на МБАЛ „Токуда Болница София”.
Преди операцията с помощта на образни изследвания се уточнява, че цялата артерия е непроходима и с помощта на прецизно доуточняване лекарите откриват малък, но неувреден участък от главния съд почти на ходилото. Това налага изграждането на байпас по цялата дължина на крака, с който да се заобиколи целият запушен съд и на практика да се изгради напълно нов. „В резултат кръвообращението на възрастния мъж е възстановено, в момента кракът му се оросява нормално и на този етап ампутацията е избегната”, съобщава доц. Червенков.
Клиниката по Съдова хирургия и ангиология на МБАЛ „Токуда Болница София” е един от центровете в България, в който се лекуват всички планови и спешни съдови състояния. Клиниката има и специализирана програма за превенция на ампутациите, в рамките на която при навременна диагностика и специализирано лечение могат да бъдат коригирани навреме тоталните запушвания, преди уврежданията да станат необратими. От откриването на Клиниката до сега са извършени над 6000 операции. Болницата отчита и тенденция на постоянно нарастване на дела на минимално инвазивните артелиални операции. До момента в клиниката са извършени успешно  1500 миниинвазивни съдови интервенции.

България е страната с най-ниско заплащане на час труд в ЕС

и то е 3,7 евро през 2012 г., показват данни на Евростат, съобщва БГНЕС.

Преди нас се нареждат Румъния с 4,4 евро, Литва с 5,8 евро и Латвия с 6,0 евро. Най-високо е заплащането за един час труд в Швеция – 39 евро, следвана от Дания с 38,1 евро, Белгия с 37,2
евро, Люксембург с 34,6 евро и Франция с 34,2 евро. 
Средното почасово заплащане на труда в ЕС през миналата година е било 23,4 евро, а в еврозоната – 28 евро.
Най-високите разходи за труд на час са в индустрията – 24,2 евро в ЕС и 30,3 евро в еврозоната, следвана от услугите съответно с 23,7 и 27,6 евро и строителството с 21 и 24,3 евро.
В периода между 2008 и 2012 г. почасовите разходи за труд са нараснали с 8,6% в ЕС и с 8,7% в еврозоната. Сред държавите извън еврозоната най-голямо е увеличението в България (42,6%) и в Румъния (26,7%), а най-малко е в Латвия (1,3%) и Великобритания (5,2%). Намаление е регистрирано само в Литва (-1,4%).
В еврозоната най-голямо увеличение е регистрирано в Австрия (15,5%), Словакия (13,8%), Финландия (13,7%) и Белгия (13,1%), а най-малко – в Португалия (0,4%) и Ирландия (0,8%). Намаление е регистрирано само в Гърция (-11,2%).

36,92 милиарда долара са изнесени от България за 10 години

Така попадаме на 38-о място в класацията на нелегалните финансови потоци, съставена от Global Financial Integrity (GFI), съобщи БГНЕС.
Румъния пък заема 55-о място в класацията с незаконно изнесените 42,5 милиарда долара.
Лидер в класацията е Китай, от която за същия период са изнесени 2,688 трилиона долара. След нея са Русия, Саудитска Арабия и Мексико.
Според авторите на класацията основните причини за нелегалния износ на капитал са престъпленията, корупцията и неплащането на данъци.

сряда, 10 април 2013 г.

Ядем евтини вносни боклуци



Лошата храна е виновна за инсултите и инфарктите

Автор на идеята на стандарта „Стара планина" при колбасите всъщност е четириногият приятел на бившия Земеделски министър Мирослав Найденов. След като кучето му с погнуса отмина парче евтин кренвирш, на Найденов му хрумна, че този странен продукт не ставала ядене. Така през лятото на 2010 г. се родиха стандарти за месни храни, приготвени от натурални съставки.


Две години и половина по-късно българският потребител съвсем забрави за тях. Почти никой не си спомня вече, че освен за салама са изработени подобни правила за сиренето, кашкавала, хляба и лютеницата. Тези продукти са натурални, но скъпи, а това не е по джоба на средностатистическия купувач. В такъв случай въпросът е: „Какво ядем всъщност?"
По данни на Българската агенция за безопасност на храните през януари и февруари тази година са пуснати 1 930 224 кофички кисело мляко по БДС. Средно на месец в страната се произвеждат над 2 800 тона кисело мляко, от тях едва 3,9% са по БДС. Сиренето по стандарт е малко над 49 тона, или само 1% от пласираното на пазара. Също толкова - около 1%, са месните произведения, които носят логото „Стара планина".
Вместо това щандовете преливат от храни със стряскащи съставки. Особено странни са продуктите в промоционалните каталози на търговските вериги. Например в телешки колбас, който миналата седмица се предлагаше по 1,39 лв. за бройка от 400 грама, телешкото месо е само 14%. Останалите съставки са цял поменик, сред които птиче механично обезкостено месо, картофено нишесте, соев протеин, екстракт от паприка, натриев триполифосфат, натриев изоаскорбат, мононатриев глутамат, консервантът натриев нитрит и т.н. Ще се окаже по-добре, че шрифтът не се чете без лупа, иначе човек би изпаднал в дълбока депресия, след като разбере какво яде, а друго не може да си позволи.
В кризата хората купуват най-евтините храни, интересуват се единствено и само от цената, твърдят производители. Бъдете сигурни, че сирене по 4 лв. за килограм не е направено с качествени суровини и по правилата на технологията, предупреди проф. Мария Балтаджиева, ръководител на Лабораторията за изследване на млякото и млечните продукти.
Има стоки, в които може да се видят по 15 консерванта.
Най-много са в полуфабрикатите и в пакетираните сладки, които трябва да стоят с месеци на щандовете, каза Богомил Николов, председател на асоциация „Активни потребители". Последните проверки на организацията показали, че най-малко са нарушенията при киселите млека. Николов обаче се страхува да купува българско сирене, след като падна наредбата, която ясно разделяше истинските продукти от ментетата с палма. Знам какво се продава в големите супермаркети - предимно чужди стоки, внасят се най-евтините. Но у нас произвеждаме по-малко от половината, което се консумира, каза пред „Преса" аграрният министър проф. Иван Станков. Той обясни, че българските храни са качествени, но са по-скъпи, защото са произведени при по-тежки условия и с повече разходи.
 Няма гаранция и за прясното месо
Българското животновъдство е толкова разбито, че въобще не може да осигури суровини за преработвателната индустрия. Над 70% от свинското и над 90% от говеждото месо, с което работим, е вносно, каза пред „Преса" Кирил Вътев, собственик на „Тандем".
Оказва се, че българските свиневъди не могат да осигурят дори прясното месо на пазара. Внася се охладено месо, което е специално обработено, така че да издържи по време на
транспорта, твърдят търговци.
Ако до 2010 г. се увеличаваше потреблението на луканки, филета, пастърми, въобще на качествени месни продукти, от 2010 г. насам тенденцията се обърна и вървят стоки на турбо ниски цени. Правим продукти по БДС, но почти никой не ги купува, търсенето е съвсем изчезнало, твърди Вътев. Той обясни, че в кренвирши от 4-5 лева килото има заместители на месо, те не са отровни, но са с ниска хранителна стойност. Когато някой говори за качество, нека да каже каква е хранителната стойност на продукта - колко са белтъчините, мазнините, водата, солта, колагенът. Също трябва да е
ясно колко от белтъчините са животински, защото те осигуряват всички аминокиселини за синтеза в организма, допълни Кирил Вътев.
 Само хлябът е 100% натурален
При хляба няма проблем, защото е българско производство. Това е единственият хранителен продукт, произведен изцяло от родни суровини. Хлябът се прави от брашно, мая, малко сол и вода. Няма стабилизатори, оцветители, консерванти, емулгатори, каза пред „Преса" Марияна Кукушева, председател на федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Тя уточни, че българските сладкарски изделия са строго контролирани от агенцията по храните и по тази причина са много качествени.
Не стоят така нещата с вносните, които често разполагат с бюджет за реклама колкото лекарствата. Кукушева предупреди внимателно да се чете съдържанието на тези продукти въпреки красивите им опаковки. Често обаче не е спазена наредбата за шрифта и дори силно око не може да види надписите.
По-атрактивно са изписани калориите, но калорийната таблица е пожелателна и не се отнася толкова до здравето на човека. Откакто борим калориите, има бум на анорексмя и булимия, твърди Кукушева. Тя уточни, че българските сладкарски изделия са едва 10% от пазара, останалото се води общностна доставка. Но много от стоките идват от трети страни, защото големите европейски гиганти произвеждат в различни краища по света. Химическите подсладители са 10 пъти по-евтини от захарта. Те играят ролята и на стабилизатори, увеличават срока на годност. Ако някой реши да направи вино или ракия с подсладител, няма да стане, защото той спира ферментацията.


Маргарита Димитрова
В-к "Преса"

„Хенкел" изтегля от българския пазар Opti



Рутинни тестове са показали, че препарата за почистване на подове Opti в опаковка от литър,

може да е опасна за хора със слаба или увредена имунна система, ако попадне на открита рана, в очите, ушите или устата им.
Препаратът ще бъде заменен с нова партида, а хората, които са купили опаковки от досегашната, са посъветвани да не ги използват, а да се свържат със служители на компанията на телефони 0885 32 00 36 и 0886 30 92 73. Те могат да подадат информация и на сайта henkel.bg/opti, където има форма за връзка.

Милица с 10-сантиметрова уста за Стивън Тайлър и зъбна протеза


С близо 10-сантиметрова уста излезе на сцената Милица Гладнишка в  „Като две капки вода”. Причината е едно от най-трудните й преобразявания в шоуто досега – това на вокала на Аеросмит – Стивън Тайлър. „Не стига, че ще бъда мъж, но на всичкото отгоре – и рок легенда. Ще трябва сериозно да изтрещя на сцената, за да впечатля журито”, шеговито коментира актрисата, която пети пореден ден влиза в образа на лошото момче и упорито упражнява скандално рокерско поведение.


Двукратната победителка Албена бе бъде Тина Търнър и пряка конкуренция на Милица след нейното „The Best” в първия лайф на шоуто.
 

Българите продължават да свиват колана



и да ограничават разходите си, сочат данните на Националния статистически институт. През февруари оборотът в търговията на дребно е паднал с 3,3% спрямо същия месец на миналата година. Продажбите падат почти навсякъде. Търговията на дребно с лекарства бележи спад с 9,3% спрямо миналия февруари. Продажбите на битова техника, мебели и други стоки за дома намаляват с 5,4%, а търговията на дребно на облекло и обувки се свива с 5%. Хората пестят дори и от храна, напитки и цигари, където продажбите са паднали с 4,9%. В продажбите на компютри и комуникационна техника спадът е с 4,1%.

Детайлното отразяване на самоубийства от медиите крие риск за предизвикване на т.н. „ефект на доминото“



Подробното отразяване на личните трагедии в средствата за масова информация може да отключи суицидно поведение сред много други хора, каза заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева на дискусия с представители на медиите. Основната  тема бе: „Превенцията на суицидното поведение и ролята на медиите – практически утвърдени
европейски и световни практики“.
Инициатори на срещата бяха Министерство на здравеопазването,  Националният център за обществено здраве и анализи и Центъра по психично здраве – ВМА, а повода- зачестилите в България случаи на суицидно поведение. 
От думите на Нейчева стана ясно, че в много страни са приети етични кодекси на журналисти, съдържащи правила за отразяване на подобни събития. 
„Имаме идеята да вървим заедно с медиите в тази посока, бързо и ефективно да се намери решение на проблема, за да могат да се ограничават случаите на самоубийства”, каза тя и припомни, че според заключенията на международни здравни и медийни експерти, сензационното поднасяне на новините за суицидни прояви крие сериозен риск и най-вече изнасянето на насочващи детайли около начина на самоубийство, снимки на посегналите на живота си и др..
Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в цялата страна провеждат конкретни програми за допълнително информиране на лекари, преподаватели, ученици и социални работници. Целта е да се обучат тези лица как да разпознават опасното поведение или евентуалното му развитие, както й какви мерки трябва да предприемат. 
В РЗИ, Центровете по психично здраве и болници са разкрити кабинети за безплатни психологически консултации. Вече действат  горещи телефонни линия за хора в риск.

Да спрем използването на нео никотиноидни пестициди в земите на България!


 От Българска Асоциация Биопродукти безусловно подкрепят исканията на Съюза на пчеларите в България, както и на пчеларските браншови и научни организации за налагане на забрана от българските власти използването на опасните нео никотиноидни пестициди при отглеждане на посевите, с които се третират семената на рапицата, слънчогледа и царевицата преди сеитба.
Техният апел е да се спре използването на  нео никотиноидни пестициди в земите на България.
Според Европейската служба по безопасност на храните, използваните пестициди за обработването на посевите са основната причина за изчезването на пчелите в световен мащаб. А те са едни от най-важните компоненти от хранителната верига. С опрашването на растенията те осигуряват екологичното равновесие в природата.
За изминалите десет години смъртността при пчелите у нас се е увеличила 5 пъти.  Само през 2012 година около 200 хиляди пчели са измрели, при капацитет за отглеждане за над 1 милион. Това са около 20% от българските пчели. Масовото изчезване на насекомите застрашава реколтата както и самото съществуване на природата и хората във вида, в който ги познаваме. Измирането на пчелите е световен проблем. Затова страни като Италия и Испания вече са въвели забрана за използването на вредните пестициди.


65 хил.лв.-дневна надница

Близо 65 000 лв. на ден е надницата на човекът, декларирал пред НАП най-висок доход от 2012 година до днес.
Само за миналата година от договори по трудови правоотношения и граждански договори той е спечелил общо 14,3 млн. лв, сочат данните в подадената от него декларация.
Първите 50 от списъка на данъчните отличници са придобили 117 млн. лв. общо през 2012 г. За сравнение през миналата година топ 50 данъкоплатци са посочили в декларациите си общо 98 млн. лв. доходи.
Данните сочат още, че през 2013 г. в първите 10 по декларирани доходи са шестима столичани, двама от Велико Търново и по един представител на морските Варна и Бургас.
От началото на годината досега в офисите на НАП в цялата страна са приети 169 000 декларации за облагане на доходите на физическите лица от 2012 г. Близо 10% от тях са подадени чрез Интернет.

Розмарин за добра памет

Ароматът на растението значително подобрява дългосрочната памет и подпомага дейностите на мозъка, свързани със смятането, между 60 и 75%.
"В нашето проучване наблегнахме най-много на тестовете с перспективната памет, - способността на хората да запомнят неща, които ще се случат в бъдеще. Тя е свързана и с това да си припомняме в определен момент задачите, които трябва да изпълним.Този вид памет е много важна за всекидневния ни живот когато трябва да изпратим честитка за рожден ден или да вземем в определен час лекарството си", каза Марк Мост, ръководител на екипа от психолози от университета Нортъмбрия в Нюкасъл.
При експеримента били пускани пред вентилатор в помещение четири капки от розмариново масло, като въздушният поток бил поддържан 5 минути, преди да пристигнат доброволците.
66 доброволци били разделени в две стаи-с  и без розмарин, като им били поставени различни задачи, при които да бъде изпитана тяхната памет. Оценката била за скорост и качеството на изпълнението им.
Тези от тестваните, които действали под въздействието на розмарина, показали много по-добри резултати при запомнянето на изпълнението на задачите в определен момент и в скоростта на запаметяването.Те запомняли средно по седем последователни задачи, докато в контролната група, без розмарин - само 4.
Освен това при анализ на кръвта при първите доброволци били констатирани по-високи стойности на 1,8 цинеол в кръвната плазма. Именно тази съставка оказва положително въздействие върху мозъчните процеси.
Предишни проучвания доказват, че летливите молекули на розмарина попадат в кръвния поток чрез носа и директно стимулират обонятелния нерв, което също оказва влияние върху мозъчните процеси.
Чудните свойства на маслото от това растение са описани още от Шекспир в пиесата "Хамлет" в реплика на Офелия, която казва, че розмаринът помага на спомените - както за молитва, така и за любов.

Уникална за България операция при пациент с Паркинсон




За първи път у нас - дълбока мозъчна стимулация при пациенти с Паркинсонова болест



В България първата имплантация на електроди с цел дълбока мозъчна стимулация при пациент с Паркинсонова болест бе извършена от неврохирургичен екип на УМБАЛ “Свети Иван Рилски” на 09.04.2013 г..
В екипа освен д-р Красимир Минкин, д-р Калоян Габровски участва и консултантът от
Унгария неврологът Золтът Чадаид, който е присъствал на над 150 подобни имплантации.
Операцията е резултат от продължителна подготовка на оперативния екип и е възможна благодарение на високотехнологичното оборудване на Клиниката по Неврохирургия в болницата. Най-голямото предизвикателство, освен самата интервенция, бе и  закупуването на импланта за дълбока мозъчна стимулация на цена 20 000 евро, благодарение на дарителска инициатива.
Самата оперативна интервенция  продължи около девет часа. 48 годишният пациент е от  Червен Бряг и страда от заболяването вече 10 години. В момента той се чувства добре и се възстановява. Лекарският екип дава голяма надежда, тъй като физическото му състояние се очаква да  се подобри с над 70% и да  има свобода на движението и сам са успява да извършва ежедневните си дейности.
От болницата изразиха надежда да се приеме програма за осъществяване на дълбока мозъчна стимулация в и да бъдат поето от НЗОК закупуването на поне 10-15 импланта годишно.
  ------


Първата дълбока мозъчна стимулация при човек с цел лечение на Паркинсонов синдром е осъществена през 1987 г. във Франция. Методът се състои в имплантиране на електроди в дълбоко разположени мозъчни ядра и постоянното стимулиране на тези ядра посредством  подкожно разположен генератор на електрически импулси. Дълбоката мозъчна стимулация постепено се утвърждава като основен метод на лечение не само при пациенти с напреднала Паркинсонова болест, но вече и при пациенти в началния стадий на заболяването.
В момента по света им над 100 000 пациенти с имплантирани дълбоки мозъчни стимулатори.


  -------
Паркинсоновата болест засяга 0,15% от населението по света, но за хората над 55 години честотата нараства два пъти - на 1%. В България няма точен регистър на пациентите с Паркинсонова болест, но се предполага, че броят им е около 12 000. Обикновено антипаркинсоновите медикаменти имат задоволителни резултати през първите 5 години от лечението. Но след това ефектът им започва да се изчерпва и постепенно се достига до тежка инвалидизация и загуба на самостоятелност на пациентите.