Translate

събота, 18 май 2013 г.

Голямата награда на Дентал трибюн “Усмивка на годината” спечели д-р Павел Панов





Дентал Трибюн организира шестото издание “Усмивка на годината”,в  което тази година, за първи път,  журито бе  международно.
Светилата в зъболекарските международни среди оценяващи работата на българските стоматолози бяха: Нитцан Бичачо от Израел, Саша Йованович от САЩ и Франческо Мангани от Италия.
Всички 14 участващи  в уникалния за България конкурс бяха изпратили снимки и описание на случаите, с които се представляват . На събитието присъстваха над 200 зъболекари от цялата страна. 
Д-р Павел Панов убедително  спечели със случай на уникално възстановяване на изтъркани зъби на 42-годишен пациент. 
“В този случай особено ме впечатли не само високо естетичния използван модел, но и морфологията и прецизността на изработката. Това е безспорно моя фаворит сред 14-те случая, които разгледахме”, каза д-р Мангани във видео обръщение към гостите.
“Благодаря на журито, че е оценило моята философия и на двама мои колеги, които ме карат да изпитвам огромно удоволствие от съвместната ни работа – зъботехникът Александър Стоянов и д-р Пресиян Кръстев – специалист по имплантология”, заяви отличеният зъболекар .



четвъртък, 16 май 2013 г.

Дамската чанта е пълна с бактерии много повече, отколкото има всяка обществена тоалетна


В дамските чанти има толкова много бактерии, че заплашват сериозно човешкото здраве.20% от дръжките на тези аксесоари съдържат големи количества от тези вредни микроорганизми, съобщи  БГНЕС. В самите дамски чанти пък  най-замърсени се оказват кремовете за ръце, които съдържат повече бактерии, отколкото дъските на тоалетните чинии.
Червилото и спиралата са по-малко замърсени, показват тестовете за хигиена.
Най-опасни откъм бактерии са кожените дамски чанти. Замърсяването се дължи на текстурата на кожените чанти, която е „надупчена“ като гъба, осигурявайки идеални условия за развитие и разпространение на на тези микроорганизми. Бактериите лесно се предават на други повърхности чрез ръцете.
Изследователите съветват представителките на слабия пол редовно да почистват чантите си и ръцете си с антибактериални кърпички или гел, за да избегнат кръстосаното замърсяване.
Други известни с богатството от бактерии предмети и вещи са дистанционното управление, портмонетата, солниците, количките в магазините и дори душът в банята.

Предсърдно мъждене и артериална хипертония





Предсърдното мъждене (ПМ ) и артериална хипертония (АХ) са двe от най-честите заболявания в кардиологичната практика, които при голяма част от пациентите се съчетават, повишават риска от мозъчен инсулт  и общата смъртност. В 24% от случаите първата клинична проява на ПМ е мозъчният инсулт.


Поради високата честота на АХ, тя е най-важният и независим фактор за възникване на ПМ. АХ е свързана с развитието на левокамерна хипертрофия, нарушено камерно пълнене, забавяне скоростта на предсърдното провеждане, разширяване на лявото предсърдие. Всички тези структурни и функционални сърдечни промени благоприятстват развитието на ПМ и увеличават риска от тромбоемболични усложнения.
Други рискови фактори, за които има доказателства, че са свързани с повишен риск за ПМ са повишеното пулсово налягане, сърдечната недостатъчност, клапна (особено митрална) стеноза и исхемична сърдечна болест, наличието на захарен диабет, хипертиреоидизъм, тежки инфекции, белодробна патология, сънна апнея, инсулт, генетична предразположеност, алкохолна злоупотреба и тютюнопушене.
Честотата на ПМ се удвоява с всяка декада след 50 години и достига 10% при лицата на възраст над 75 години. При мъжете и жените с АХ, рискът за възникване на ПМ е 1.4 и 1.5 пъти по-голям в сравнение с общата популация здрави лица при равни други условия. Налице са тенденции за увеличаване на средната възраст на общата популация в страните в Европа и Северна Америка, като се очаква броят на пациентите с ПМ да нарасне 2.5 пъти в следващите 50 години.
 Първичната профилактика с ефективен контрол на АХ, както и регистриране на безсимптомно протичащите пристъпи от аритмия  е новия правилен подход при ПМ, тъй като предишните терапевтични стратегии акцентират предимно върху контрола на сърдечната честота и ритъма, както и профилактика на усложненията при пациенти, които вече са с регистрирано ПМ.
За първа година, в пунктовете в  София, Пловдив, Русе, В. Търново, Ст. Загора, Плевен, Бургас, Хасково, Пазарджик и Варна, ще се измерва артериално налягане на желаещите с апарат ВР А200 Afib на Microlife, който разполага с уникална в света технология за откриване на ПМ, без ЕКГ. Апаратът е предназначен за скрининг в домашни условия с цел проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от ПМ.
С него вече разполагат някои от болниците у нас, както и специалисти кардиолози, с едно изследване на пациента се измерва трикратно налягането му за по-голяма точност. Същевременно апарата предупреждава дали човекът е застрашен от сърдечно-съдови проблеми, ако улови дори най-слабо нарушение на сърдечния ритъм, което е показател за бъдещи здравословни проблеми, съобщи проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония. 
Отказа на цигари, намаляване консумацията на алкохол, само в празнични случай и до три пъти седмично, извървяването на 2 км.ежедневно с бърз ход е профилактиката, която намалява опасността от високо кръвно до 25%.А свалянето на наднорменото тегло я снижава с още 10 процента.

Националния статистически институт : 456 хил. безработни в страната

от тях  267 500 са мъже и 188 800 жени, показват данни на НСИ за първото тримесечие на 2013 г. Броят на безработните се е увеличил с 8,3% в сравнение с първото тримесечие на 2012 г.
Безработни за повече от година са 250 800 души или 55% от всички безработни, като в сравнение с първото тримесечие на предходната година броят им се е увеличил с 10,6%, съобщава „Стандарт".
Коефициентът на продължителна безработица през първото тримесечие на 2013г се увеличава с 0,7 % и достига 7,6% - съответно 8,7% при мъжете и 6,3% при жените.
От всички безработни през първото тримесечие на 2013 г., 384 200 човека или 84,2 % са имали предишна заетост, като броят им се е увеличил с 9,6% в сравнение със същото тримесечие на 2012 г.
Безработните, търсещи първа работа, са се увеличили с 1,9 % и през първото тримесечие на 2013 г. достигат 72 100 човека.

НСИ: 13.8% е безработицата през първото тримесечие

С 0.9 процентни пункта тя е по-висока в сравнение със същия период на 2012 г., съобщи Националният статистически институт (НСИ).
Заетите лица от икономически активната част на населението във възрастовата граница 15 - 64 години са 57.7%, или с 0.8% повече в сравнение със същия период на миналата година.
От всички заети лица през първото тримесечие на 2013 г. 1 499 хил. (52.5%) са мъже и
1 356 хил. (47.5%) - жени.
Делът на работещите лица с висше образование достига 30.7% от всички заети. Със средно образование са 59.3% от заетите, а с основно или по-ниско – 10%.
От общия брой заети лица 3.8% са работодатели, 6.9% са самостоятелно заети, 88.7% - наети лица, и 0.7% - неплатени семейни работници.
От наетите лица 71.2% работят в частния сектор, а 28.8% - в обществения.
Продължително безработни са 55.0% от всички безработни лица, като в сравнение с първото тримесечие на предходната година броят им се увеличава с 10.6%.

Пищната сватба-голяма опасност от развод

Колкото повече пари изхарчите за сватбения си ден, толкова е по-голям рискът да стигнете до развод. Това показва ново проучване, проведено във Великобритания, съобщи  БГНЕС.
Пищните тържества носят със себе си допълнителна тежест, създавайки някои трудности още в самото начало на семейния живот. Повече двойки потъват в дългове още при организацията на сватбата и след това дори не им е до радост и празненство.Това, според психолози, е вредно за връзката и увеличава шансовете тя да не успее.
Тенденцията за развод при такава сватба е все по-срещана в Европа.
Щастливите бракове са най-вече тези с малки и уютни церемонии в тесен кръг от най-близки приятели и членове на семейството.

Българче-световен шампион по шах

Осемгодишният Цветан Стоянов е ученик в училище "Чудомир" в Казанлък. Той стана световен шампион в ученическия Мондиал, провеждан в Гърция.
Малкият шахматист постигна убедителна победа във финалния двубой и победи Барис Озенир (Турция) с 1:0, която му донесе и безспорната титла.
Преди това Цветан победи Егор Цозац от Молдова, сърбина Лука Будисавлджевиц, Кан Байлав от Турция, Габриел-Флавиус- Румъния, алжиреца Вассел Боушама, англичанина Адития Верма и румънците Стефан Тага и Йонут-Михнеа Огнеан.
В групата до 9 годишна възраст играха 80 състезатели от 22 държави.

Актавис Инк. за първи път влиза в класацията Fortune 500


Това е годишна класация, съставена и публикувана от списанието Fortune, което класира петстотинте най-големи американски компании на база на техните приходи.
След обединяването на Актавис Груп и Уотсън Фармасютикълс Инк. през октомври 2012 Актавис генерира около $5.9 млрд. приходи за 2012 г, което я поставя на 432-то място в годишната класация. Актавис прогнозира очаквани приходи от около $8.1 млрд. за 2013.
Престижната класация на най-големите американски компании Fortune 500 е един от най-високо оценяваните индикатори за бизнес успех. Влизането на нашата Компания в тази класация ни поставя сред водещите световни корпорации.Оказаната ни чест е признание за упоритата работа и отдаденост на нашите 17,000 служители по целия свят, каза Пол Бизаро, Президент и Главен изпълнителен директор на Актавис.

--------
Актавис Инк. (NYSE: ACT) е глобална, интегрирана фармацевтична компания, специализирана в разработването, производството и продажбата на генерични, оригинални и биоподобни продукти. Актавис е третата най-голяма генерична фармацевтична компания в света.Осъществявайки дейност като Актавис Фарма, Компанията разработва и предлага генерични, оригинални, и
продукти без лекарско предписание в повече от 60 страни. Компанията се нарежда сред първите 3 на 12 световни пазара. Освен това Актавис Фарма разработва и предоставя лицензионни права за генерични лекарствени продукти извън САЩ чрез бизнеса си за трети страни Medis, най-големият в света бизнес за предоставяне на лицензионни права на генерични фармацевтични продукти в други страни. Medis има над 300 клиента в глобален мащаб и предлага богато портфолио от над 200 продукта.

„Актавис специални оригинални продукти‖ е глобалният специализиран фармацевтичен бизнес с оригинални продукти на Компанията, който разработва и предлага портфолио от около 40 продукта основно в Съединените щати и Канада, които са концентрирани в терапевтичните области Урология и Женско здраве. „Актавис специални оригинални продукти‖ се ангажира да разработва и предлага биоподобни продукти в областите Женско здраве, Онкология и други терапевтични области и понастоящем разполага с портфолио от 5 биоподобни продукта в стадий на разработка.
Актавис Глобал Опърейшънс има повече от 30 производствени мощности и търговски подразделения по цял свят с капацитет от приблизително 40 млрд. единици годишно. Актавис Глобал Опърейшънс включва и Anda, Inc. – четвъртият по големина дистрибутор на генерични лекарствени продукти в САЩ.


Мобилни пунктове за измерване на артериалното кръвно налягане ще бъдат разкрити в 10 града в страната по повод Световния ден за борба с хипертонията – 17 май



За осма поредна година в България се провежда Национална кампания по повод Световния ден за борба с хипертонията


Това обяви на пресконференция в МЗ проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония (БЛХ), при представянето на инициативите по отбелязването на Световният ден на хипертонията (СДХ) у нас.
На 17 и 18 май от 10 до 16 часа жителите на София, Пловдив, Плевен, Варна, Велико Търново, Русе, Бургас, Хасково, Пазарджик и Стара Загора ще могат да изследват безплатно артериалното си налягане чрез нова технология, която ще позволи да се диагностицира и сърдечна аритмия (предсърдномъждене), ако такава съществува.
Световният ден на хипертонията (СДХ) е иницииран от Световната лига по хипертония с цел да се повиши информираността на обществото за заболяването и за ролята на превенцията, своевременното откриване и лечение на високото кръвно налягане. Той се подкрепя официално от Международното Дружество по Хипертония (ISH), Световният Ден на Бъбречните Заболявания (WKD), Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето (WASH) и Международната Диабетна Федерация (IDF). Всички тези организации (WHD, WKD, WASH, IDF) работят съвместно за повишаване информираността на населението в световен мащаб за значението на високото кръвно налягане, като рисков фактор за възникване на различни сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, бъбречни и други усложнения.
У нас БЛХ отбелязва СДХ в партньорство с държавни, бизнес и неправителствени организации.
Тази година мотото на Световният ден на хипертонията е: „Нормално кръвно налягане - нормален сърдечен ритъм” с акцент върху предсърдното мъждене (ПМ) като най-често и най-рисково ритъмно нарушение в резултат на артериална хипертония (АХ). За света тя е около 1%, но с повишаване на възрастта (след 75 г.), честотата нараства на 10 %. АХ е най-силният самостоятелен рисков фактор за смърт в световен мащаб. Всяка година 9.4 млн. хора по света умират и 1.5 млрд. страдат от усложненията на високото кръвно налягане.
ПМ е най-често срещания вид аритмия. Обикновено се съпровожда със симптоми като сърцебиене, усещане за тежест в гръдната област, умора, отпадналост и др. В 30% от случаите е възможно да протече безсимптомно, но последиците са същите. 30% от хоспитализациите за ритъмни нарушения са по повод на ПМ, което причинява невъзвратими промени в сърцето, води до сърдечна недостатъчност, влошава качеството на живота, влошава когнитивните функции на мозъка.
До 86% сто от пациентите с нарушаване на нормалния сърдечен ритъм, имат и артериална хипертония. За отклонение от нормата се смята стойност над 140/90, но лечението трябва да започне още при 130/85, посочи проф. Торбова.
Рисков фактор за възникването му в 40% от случаите е наследствената обремененост.
Други основни причини за ПМ освен АХ, захарен диабет, затлъстяване, метаболитен синдром, заболявания на щитовидната жлеза са и тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол. Контролирането на кръвното налягане, което означава лечение и постигане на нормални стойности, едновременно с контрол и на другите рискови фактори, е основният начин да се профилактират сърдечният инфаркт и мозъчният инсулт.
Рискът от възникване на ПМ нараства с възрастта и при лица > 75 години, се среща при 1 от 10. ПМ може да възникне на всеки етап от развитието на артериалната хипертония, но зачестява с увеличаване на продължителността на заболяването, с по-лошия контрол и с напреднали увреждания на сърцето, с ранното стареене на сърцето и съдовете, което е характерно за хипертонията. Проучвания на БЛХ за ПМ при артериална хипертония сочат, че хипертоници на средна възраст 70 години са с честота на ПМ 4%, а хипертоници с висок сърдечносъдов риск  са с честота на  ПМ  19% .
Проф. Параскева Стаменова, зам. директор по лечебната дейност на МБАЛНП "Св. Наум" – София, постави акцент върху ролята на контролирането на кръвното налягане като основен начин за профилактиката на сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт. Причината е, че пациенти със сърдечна аритмия имат от 3 до 5 пъти по-висок риск за мозъчен инсулт и два пъти по-висок риск от смъртност спрямо лицата без ПМ.
В същото време около 30% от всички мозъчни инсулти протичат безсимптомно. Това са т. нар. „неми” инсулти. Голяма част от тях се дължат на безсимптомно ПМ, основната причина за емболични инциденти, които в 75% от случаите са мозъчно-съдови. Мозъчните инсулти всяка година у нас са около 28 000 и около 12 000 - инфарктите. Населението застарява и тези данни няма да се променят. Около 40% от прекаралите инсулт получават деменция. Най-големият проблем след инсулта е тежката инвалидизация на пациента, което води и до загуба на трудоспособност не само на болния, но и на хора от семействата, които трябва да се грижат за него, коментира проф. Стаменова.
Статистиката показва, че долната възрастова граница на хипертонията пада все по- ниско и вече има регистрирани случаи на деца с това заболяване. Над 30% от българите страдат от АХ. Поне още 20% не са диагностицирани, което означава, че всеки втори у нас е с високо кръвно, но не знае за заболяването си (по-голямата част от тях са предимно мъже), а всеки трети, диагностициран с АХ, изобщо не се лекува.
3,5-4 % от децата у нас, между 7 и 15 години, развиват детска хипертония т. е. поддържат постоянно високо кръвно налягане. Причините за него са затлъстяването, обездвижването и неправилният начин на живот. Продължителността на живота в страната е с 15% по-ниска от средната за Европа. В 70-80 % от случаите това се дължи на сърдечносъдовите заболявания.
Сърдечната смъртност у нас е 65-66% от общата, а 80% от случаите на сърдечна смъртност са свързани с артериалната хипертония.
Според СЗО България е на едно от челните места (четвърто място в света) по смъртност от инсулти. Във възрастовата граница 45-54 години от инсулт умират 105 на хиляда души население, като с увеличаването на възрастта, се увеличава и броят им. Мъжете са по-засегнати от мозъчни инсулти отколкото жените. В САЩ този показател е едва 34, в Англия - 51, в Полша - 61, в Украйна -148. Пред нас са само Латвия - 166/100 000, Румъния -179/100 000, и Русия -209/100 000.
Д-р Диана Чинарска, ОПЛ и член на УС на БЛХ и на УС на БЛС, акцентира върху ролята на личните лекари в провеждането на надежден скрининг, в откриването на ПМ и при проследяването на хипертониците. Това е пътят към ограничаване на нарастващата епидемия от сърдечносъдови заболявания, което за България означава намаляване на инвалидизацията, на високата смъртност и на финансови средства за лечение, подчерта тя.
Според нея тревожен е фактът, че ако французинът плаща 1% от лечението на хипертония за сметка на държавата, италианецът - 3,2%, англичанинът - 6,7%, испанецът - 7,1 %, румънецът - 39,4 %унгарецът - 19,9%, словакът - 13,4%, (средно за Евросъюза доплащането е 17,9%), ТО у нас българинът трябва да извади от джоба си - 56%.
Д-р Чинарска съобщи и други тревожни данни от рутинен профилактичен преглед, направен на 1000 души във фирма, където всеки втори е имал отклонения от кръвното налягане.
Според данни на общопрактикуващите лекари тревожна е и тенденцията, която се наблюдава  в последните 2 години, а именно възрастни и самотни пациенти масово и рязко да намаляват дозировката на назначената терапия или да спират приема на лекарствата за контролиране на АХ, поради финансови причини.
Според специалистите само 65% от хипертониците започват лечение веднага след установяване на болестта, а над 1/4 след 2-3 до 5 години.
Младите пациенти, на които е открита АХ, трудно приемат факта, че трябва да се лекуват цял живот и да променят начина си на живот и отказват лечение, поясни д-р Чинарска.


--------
По данни на БЛХ, АХ съпътства най-честите състояния при пациенти с ПМ:
-72% от мозъчните инсулти;
-82% от хроничните бъбречни заболявания;
-77% от захарния диабет;
-71% от сърдечна недостатъчност;
-73% от коронарно болните;
-62% с метаболитни заболявания.


--------
Мобилните пунктове ще бъдат разкрити, както сладва:

17 май, петък, 10-16 ч.
София - пред Народния театър на мястото на Мавзолея;
Пловдив - пред Община Пловдив, площад „Ст. Стамболов”

18 май, събота, 10-16 ч.

София - Южен парк от страната на бул. «Гоце Делчев»; Парк „Заимов”; пред Народния театър на мястото на Мавзолея; градинката срещу Халите;
Плевен - пред Община Плевен, площад «Възраждане» до фонтаните
Варна - вход на Морска градина,  бул. “Сливница”
Пловдив -  пред Община Пловдив, площад „Ст. Стамболов”
Велико Търново – пред Община Велико Търново, площад "Майка България“
Русе – срещу Съдебна палата Русе, площад „Свобода” 
Бургас – ул. „Александровска” пред РЗИ
Хасково – пред Дом на Техниката
Пазарджик – пред театър „К. Величков”, площад "Константин Величков“
Стара Загора – централен градски парк "Пети октомври” до фонтана


Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи отличи четирима специалисти от Първа АГ болница „Света София“



По повод Международния ден на сестринството Българската асоциация на професионалистите
по здравни грижи (Регионална колегия-София) отличи четирима специалисти от Първа АГ болница „Света София“, допринесли за повишаване качеството на здравните грижи в България и утвърждаване имиджа на медицинската професия.
Василка Петрова (акушерка) и Юлия Коцева (рехабилитатор) получиха най-високата награда – „Професионалист на годината 2012“. Старшите акушерки Мая Бонева и Пепа Томова бяха отличени за професионално развитие и принос в областта на здравните грижи.
„Горди сме се, че тази година Асоциацията на професионалистите по здравни грижи оцени високо професионализма и всеотдайността на специалистите от нашата болница. Това е признание и за целия ни екип“, заяви Антоанета Димитрова, Главна акушерка на Първа АГ болница „Света София“.

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров: „България стои над всички нас и всички ние се нуждаем от примера на хората, пренебрегнали собственото си здраве и дори живота си в името на другите”


Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров беше отличен с една от наградите на 12-ото издание на официалната церемония „Достойните българи на годината”. С тази
инициатива в-к „24 часа” и Българската национална телевизия отличават българи, помогнали в труден момент и рискували живота си за спасяване на други хора, както и личности, отстоявали благородни каузи.
Проф. Петров получи наградата за участието си в спасяването на ранените хора в болницата в Бургас след терористичния акт на летище „Сарафово” през 2012 г. Минути след като узнава за чудовищния атентат, проф. Петров, тогава началник на Клиниката по анестезиология на ВМА, прекъсва отпуска си край морето и се включва в работата на спешните екипи за спасяването на ранените. Благодарение на тяхната високопрофесионална работа, дори и най-тежко ранените при експлозията бяха спасени.
„България стои над всички нас и всички ние се нуждаем от примера на хората, пренебрегнали собственото си здраве и дори живота си в името на другите. Защото лицето на една държава са нейните достойни хора”, заяви проф. Петров на церемонията, проведена в Националния археологически музей. Той изрази и дълбокото си уважение към останалите наградени участници, някои от които са отдали живота си при спасяването на хора в беда. Техните отличия бяха връчени посмъртно на близките им от министър-председателя Марин Райков.

Комисията за защита на конкуренцията: НЗОК предизвиква нарушение на конкуренцията между аптеките, чрез изискванията си в типовите договори с тях



Съгласно сключените договори между НЗОК и аптеките, съгласувани и с БФС, за обработване на една рецепта фармацевтът трябва да отделя средно по 6 минути, а за протокол за отпускане на лекарствени продукти, поети изцяло или частично от касата – по 9 минути.
В типовия договор е включена и формула, чрез която за всяка аптека се изчислява максималният брой рецепти, които тя може да обработи в рамките на един отчетен период, в НЗОК няма да заплаща на аптеките реимбурсирани лекарства по рецепти, които надвишават максималния брой, изчислен по формулата.
зависимост от броя на наетите магистър-фармацевти. Според разпоредбите
От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обаче считат, че разпоредбите са в ущърб на по-ефективните търговци на дребно, тъй като се намаляват стимулите за аптеките да предлагат лекарствени продукти, реимбурсирани от НЗОК, и качеството на обслужване. Те считат още, че регламентираното време за обработване на рецепти и протоколи, както и формулата за максималния брой рецепти имат ефект на квотно ограничение на търговията на дребно с лекарствени средства и предлагат отмяната им.
Аргументът на антимонополната комисия е, че така се нарушава конкуренцията на пазара, засяга се благосъстоянието на пациентите, тъй като те не могат да изберат на коя аптека да бъдат клиенти в зависимост от качеството и цената на продуктите и възниква опасност хората да не получат необходимите им лекарства навреме.

Великотърновската окръжна прокуратура прекрати досъдебното производство срещу лекарите от Горна Оряховица



С постановление от 8 май т. г. Великотърновската окръжна прокуратура прекрати досъдебното производство срещу лекарите от Горна Оряховица по случая, известен като „бебето във фризера”, поради липса на престъпление, гласи съобщението публикувано на нейния сайт. По делото не са привличани лица в качеството им на обвиняеми. Свидетелските показания, информацията, придобита със СРС от друго досъдебно производство и заключенията на първоначалната съдебно-медицинска експертиза и допълнителната деветорна съдебно-медицинска експертиза водят до извод, че плодът на свидетелката Б.Т. след израждането му е бил в състояние на висока мозъчна смърт, но е проявявал жизнеподобни признаци. Лекарите погрешно са възприели плода като живороден, без да преценят, че се касае за имитация на жизнена дейност, се посочва в съобщението на окръжна прокуратура.

От МЗ готвят промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ



С измененията от МЗ се надяват се сложи край на някои некоректни практики, в които пациентите са принуждавани да плащат за неща, които им се полагат по линия на НЗОК.
Пациентите вече няма да бъдат принуждавани да извършват задължително избор на лекар или екип предварително. С промените се въвежда изискването избирането на лекар/екип от пациента да става само след като той вече е хоспитализиран по клинична пътека и му е определен лекуващ лекар или екип.
В заявлението за "избор на лекар/екип" се въведе нова графа, която ще регулира отношенията пациент – болница. В нея от лечебното заведение ще се вписват имената на определените първоначално лекари или екип, поемащи лечението на болния при приемането му в болницата. Постъпвайки в нея пациентът писмено ще се уведомява за това. Ако той не желае да се възползвате от определения лекуващ лекар или екип му се предоставя възможността сам да си ги избере. Проектът предвижда лечебните заведения да водят електронен дневник за избора, който правят пациентите им. За децата, за психично болните, поставените под запрещение и за хората, които не са в състояние да изразят волята си при постъпването си в болницата, информираното съгласие ще се дава от член на семейството.
Съгласно промените няма да се плаща и за придружител на болно дете, по време на неговата хоспитализация. Заплащане ще дължат единствено придружителите на пациенти над 18 години, и то само при условие че е осигурено допълнително легло и лицето не се нуждае от чужда помощ за обслужване на нуждите си.
В Наредбата услугите вече са конкретизирани по вид, като е оставена възможността болниците да ги остойностяват самостоятелно на пазарен принцип.
В допълнително поисканите услуги, свързани с оказването на медицинска помощ, в проекта се въвежда понятието "консултация/консултативен преглед от лекар във връзка с предстоящото болнично лечение на пациента, за което той е насочен за хоспитализация". Тази консултация може да се извършва само преди хоспитализирането на пациента по съответната клинична пътека, а не след като той вече е приет за болнично лечение. Цената за консултативния преглед се определя от лечебното заведение, като се допуска възможност за диференциация в цената според заеманата длъжност на лекаря, академичната длъжност, трудовия стаж и научната степен.
В документа допълнително поисканите услуги, срещу заплащане, свързани с битовите условия в болниците се изброяват изчерпателно. Такси могат да се заплащат за самостоятелна ВИП стая със санитарен възел, телевизор, интернет, за меню по избор, както и за самостоятелно обгрижване от сестра. Таксата за зареждане на джиесем не фигурира сред тях.
За да не се допускат своеволия, допустимите за таксуване удобства и услуги също влизат в наредба. Това прави условията прозрачни.
Проектът на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ е на електронната страница на МЗ за обсъждане.

Югоизточноевропейският Медицински Форум е важен обединител на лекарите от региона



Югоизточноевропейският Медицински Форум (ЮЕМФ), представляван от своя президент д-р А.Кехайов, е важен обединител на лекарите от региона, включително бившите югославски и съветски републики, които сега се опитват да изградят нови здравни системи, заяви д-р Олег Мусий при закриването на заседанието на борда на ЮЕМФ, проведено на гръцкия остров Кос, известен като Острова на Хипократ на 11 май т.г..
В него участват председатели на медицински организации, представляващи над 350 000 лекари от България, Украйна, Словения, Македония, Грузия, Албания и страната-домакин. Сред участниците от България са председатели на районни колегии на БЛС, включително проф. Милан Миланов, председател на Софийската колегия, представители на академичната общност – акад. Владимир Овчаров, проф. Веселин Борисов и др. На заседанието присъства и председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари от Югоизточна Европа.
Президентът на ЮЕМФ д-р Андрей Кехайов, вицепрезидентите – д-р Олег Мусий от Украйна и проф. Павел Поредош от Словения и генералният секретар проф. Йован Тофоски от Македония запознаха участниците с подготовката на най-значимото събитие на годината за лекарите от региона – Четвъртия международен медицински конгрес на ЮЕМФ, който ще се проведе през месец септември в курорта Порторож, Словения и ще бъде акредитиран от Европейския акредитационен съвет за непрекъснато обучение по медицина.
По време на заседанието на борда беше дадена информация за активната дейност на организацията през последната година. Сред дискутираните теми бяха и проблемите и развитието на обучението по медицина във всичките му аспекти и др.
Участниците проведоха среща с кмета на остров Кос, а домакините представиха тържествената церемония по полагане на Хипократовата клетва, която се провежда традиционно на този остров за новозавършващи медици от различни страни. Амбицията на ръководството на ЮЕМФ е да разпространи сред всички лекари от страните-членки информация за организирането на този ритуал, с което, на фона на задълбочаващите се проблеми в здравеопазването да изнесат на необходимата висота моралните и духовни ценности.
По този повод вицепрезидентът на ЮЕМФ д-р Мусий сподели „Аз се докоснах до земята на Хипократ и така изпълних една от мисиите на всеки лекар – да отиде в страната на своя учител. Той акцентира върху значимостта на ЮЕФМ като обединител на много държави.
„Това ни даде възможност за пръв път да посетим историческото място, където преди 2000 години е живял и работил Хипократ. Сега, в това комерсиализирано време, включително за лекарите, е особено важно етичните норми и ценности да се поставят на преден план. Това е приоритет за ЮЕМФ,” допълни той.
При закриване на форума д-р Кехайов заяви, че срещата на остров Кос поставя началото на една нова инициатива и подчерта необходимостта от утвърждаване на морално-етичните ценности, които отличават лекарската професия от всички други професии, както и това, че обединяването на лекарите от различни страни трябва да се основава именно на тези ценности.

42,9% от населението са пушачи



Проучвания на МЗ и Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показват висока честота на разпространение на тютюнопушенето – 42,9% от населението са пушачи, като процентното разпределение е 56,5% за мъжете и 31,2% за жените.
Резултатите от представително проучване на СЗО НЦОЗА и анализи сред ученици, на възраст 15-16 г., в страната показват следните тревожни тенденции, а именно ниска долна възрастова граница на пушачите – още от 13-годишна възраст и широко разпространение на тютюнопушенето, сред 49,8% от анкетираните ученици.
Други проучвания на НЦОЗА сочат, че около 2/3 от децата в предучилищна и училищна възраст попадат в групата на пасивните пушачи с висок респираторен риск като майките са най-отговорни за излагане на децата на тютюнев дим.
Тютюнопушенето се определя като един от основните рискови фактори за сърдечносъдовите заболявания. Счита се, че 30% от инфарктите се дължат косвено на употребата на цигари. Статистиката показва, че пушачите развиват коронарна тромбоза средно 10 години по-рано от непушачите, както и факта, че всеки девети пациент със сърдечен байпас е пушач.
 Тютюневият дим съдържа над 4000 различни химични съединения, от които поне 400 са токсични. Температурата на върха на горящата цигара е около
700 ºC, докато във вътрешността й е около 60 ºC. Toва предизвиква термичното разпадане или окисляване на голям брой от съединенията в дима, което води до големия брой токсични съставки. Най-вредните от тях са:

катран – мощен канцероген;
никотин – той повишава нивата на холестерол в кръвта, но най-вредният му ефект е, че предизвиква пристрастяването към цигарите и прави спирането им трудно и мъчително;
въглероден оксид – свързва се трайно с хемоглобина в кръвта, което възпрепятства газообмена в тъканите и органите.
Твърдите частици, които полепват трайно по вътрешната страна на дихателните пътища и предизвикват хронични дегенеративни заболявания на респираторния тракт – интерстициална белодробна болест, хронична обструктивна белодробна болест и др.
Основни заболявания, които възникват вследствие на тютюнопушенето, са:
-рак на белия дроб – при тютюнопушенето рискът от развитие на това заболяване се увеличава;
-артериална хипертония – тютюнопушенето способства за трайното повишаване на кръвното налягане;
-коронарна тромбоза – тя от своя страна може да причини инфаркт;
-церебрална тромбоза – тя води до инсулт;
-хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) – тази болест се нарича „болест на пушачите” и се счита, че 80% от случаите са вследствие на прекомерно тютюнопушене;
бъбречна недостатъчност, която се проявява при засягане на бъбречните артерии
-обостряне на съществуваща астма;
-увеличаване на риска от катаракта (перде на окото);
-увеличаване на риска от язва на стомаха и на дванадесетопръстника;
-наднормено тегло и затлъстяване;
-оцветяване на зъбите и венците;
-неоплазии.
При т.нар. пасивни пушачи се увеличава рискът от стеснение на дихателните пътища, което затруднява осигуряването на необходимото количество кислород за организма.
За малките деца основният източник на тютюнев дим се явяват родителите и останалите членове на семейството, които ги превръщат в пасивни пушачи. Единственият начин да бъдат защитени децата е да се осигури 100% среда без тютюнев дим. В противен случай се получава ефект на натрупване – през бременността и ранната детска възраст. А рисковете при пасивното тютюнопушене са:недоносеност; синдром на внезапната детска смърт; инфекции на дихателните пътища; инфекции на средното ухо; бронхити, пневмонии и астма; алергии; менингококови инфекции; изоставане в растежа; нарушения в съня и др.

Нов метод ще помага на пушачите да откажат вредния навик бързо и безболезнено



Стартира кампания за насърчаване на отказа от тютюнопушене


Организатори на едномесечното кампанията (9 май- 9 юни), чиято цел е да се насърчат хората да се откажат от тютюнопушенето, са Национална пациентска организация (НПО) и I Quit Smoking България. В нейните рамки ще бъдат организирани безплатни прегледи, бързи тестове за измерване на дишането (спирометрия), като желаещите ще получат и безплатна консултация
за новия метод за отказване от вредния навик. Всички изследвали се ще получат талон за отстъпка за подлагане на иновативната терапевтична методика I Quit Smoking („Аз отказах цигарите”). Тя е безопасна, безболезнена, бърза и без доказани странични ефекти. Произхожда от рефлексологията и се състои в стимулация на определени точки по външната страна на ухото, т.нар. аурикулотерапия. За разлика от акупунктурата, тук се прави електромагнитна стимулация на неврорефлекторни зони. Терапията зависи от индивидуалните особености на всеки човек, като се отчита неговата възраст, пол, честота и продължителност на пушене. Процедурата стимулира отделянето на бета-ендорфини, които „обвиват” никотиновите молекули и рецепторите, свързани с пристрастяването към тютюна. След прилагането и пациентите споделят, че желанието за пушене драстично намалява. Процесът е естествен и не води до появата на абстинентна криза и други странични ефекти като: напълняване, стрес, изолирани невротични реакции и др.
Освен това електростимулирането помага за разпадане на отровните вещества от тютюна, натрупани в организма. Непосредствено след първата процедура започва и отделянето на токсини. Ефективността на метода зависи от съпътстващия хранителен и двигателен режим, препоръчани от специално обучените терапевти на I Quit Smoking. Терапията с технологията R.I.S.E. (уред с рефлекторен анализ на електроимпулсите) се предлага в над 40 страни по света, сред които Германия, Австрия, Италия, Турция, САЩ, Канада, Великобритания и др. В България методът R.I.S.E. e въведен от 2007 г.. 
Процедурите в рамките на терапията R.I.S.E са платени и пакетната цена за 4 процедури е 500 лв.. Досега у нас на терапията са се подложили над 400 души.
----- 

Инициативи:

-В първия ден на изложението Булмедика/Булдентал (15 май 2013 г.) от 10:00 до 16:00 ч. на щанда на НПО (D23) ще се извърши измерване на дишането (спирометрия) от специалист и безплатна консултация за бързо и безболезнено отказване от тютюнопушенето.
-На 31 май 2013 г. (Световния ден без тютюнопушене) от 11:00 до 15:00 ч. в парк „Борисова градина” ще се проведе акция, в рамките на която всички желаещи граждани ще бъдат приканвани и помолени да надуят балон за 10 секунди. Всеки, който не успее да се справи с това изпитание, ще бъде насърчаван да си направи безплатен преглед на място (спирометрия). Успоредно с това ще се попълва анкетна карта за навиците му на тютюнопушач, в случай, че е такъв.
-В един от дните на изложението „Мисия здраве”, което се провежда от 7 до 9 юни пред НДК, на щандa на Национална пациентска организация ще се извършва безплатно измерване на дишането (спирометрия), съпътствано от безплатна консултация със специалист.
Във връзка със Световния ден без тютюнопушене, по време на безплатните акции, както и след предварително записване на горещата линия на НПО: 0700 10 515 (всеки делничен ден от 13:00 ч. до 17:00 ч., на цената на един градски разговор за цялата страна), на желаещите да се подложат на терапията ще бъде предоставян талон за 10% отстъпка за месец май.
5% от получените средства по кампанията ще бъдат предоставени на НПО за организиране на бъдещи кампании за борба с тютюнопушенето.