Translate

четвъртък, 20 юни 2013 г.

Компанията „БулВиет” е новата българска инвестиция във Виетнам



Председателят на БТПП г-н Цветан Симеонов се срещна с Иван Кашукеев, главен мениджър на новооткритата българската фирма във Виетнам „БулВиет”. Повод за срещата бе представяне на новата българска инвестиция и дейността на компанията, с оглед използване на възможностите за търговия с Виетнам и региона.
Иван Кашукеев съобщи, че „БулВиет” вече има клиенти както от България, така и от Русия.
Компанията разполага с квалифициран персонал, който е готов да оказва съдействие на български фирми, сключващи сделки с виетнамски партньори.
По време на срещата, която се състоя в БТПП, Цветан Симеонов и Иван Кашукеев обсъдиха идеята да се използват възможностите на новооткритата компания за привличане на виетнамски туристи в България и обратно. Предстои да се проведе среща, на която да бъде обсъдено организирането на бизнес форум с български и виетнамски туроператори, с цел развитие на сектора и увеличаване на двустранния поток от туристи.
Иван Кашукеев заяви готовност „БулВиет” да презентира други български фирми с установена дейност във Виетнам.

Основателят на австралийските цветни есенции „Australian Bush Flower Essences” в България за първи път



Австралийските цветни есенции са вторите най-широко разпространени есенции в света след Цветята на Бах. За разлика от Баховите есенции те са насочени много повече към особеностите на съвременния човек със специфичните за нашата епоха проблеми - преодоляване на градския стрес, защита от електромагнитните лъчения, освобождаване от натрупани тежки метали, проблеми със сексуалността, комуникацията, липса на духовност и други.
Д-р Иън Уайт е създателят на Австралийските цветни есенции, натуропат - пето поколение, практикуващ повече от 30 години. Автор е на 5 книги. Прави обучения за есенциите в над 30 страни. Той израства в австралийската провинция, или както му казват там - австралийския буш. Като малко момче баба му, която използвала силата на австралийските лечебни растения, често взимала Иън със себе си на разходка сред природата. Тя му разкрила тайните на много лечебни растения и цветя и му предала дълбокото си разбиране за същността им. По-късно д-р Уайт сам започва да изследва редките лечебни качества на местните австралийски растения.
Участниците в беседата ще имат шанс да се докоснеат до опита на този магнетичен човек, да разберат за начина на намирането им и най-важните показания за приложението им, да чуят древни аборигенски притчи и истории.
В сряда, 26 юни 2013г. в кафе-книжарница Ориндж на ул. Граф Игнатиев 18, ет. 4, от 19ч ще се проведе беседа с г-н Уайт. Вход: 50 лв.
------
История на Австралийските Цветни Есенции:
Мистични, магични, магнетични, австралийските цветни есенции са ехото на Вашия вътрешен глас. Удоволствието да бъдете себе си. Есенциите не предлагат готови решения. Те катализират промени, които подпомагат естественото оздравяване в случай на болест, справянето с предизвикателни или ключови житейски ситуации. Чрез есенциите можете да си помогнете за по-гладкото протичане на процеси като: себеусъвършенстване и себеразвитие, раждане, кърмене и отглеждане на деца, преодоляване на градския стрес, защита от електромагнитните лъчения и много други. Есенциите променят фините Ви настройки и са идеалното допълнение за много от природните методи на лечение - хомеопатия, иглотерапия, билколечение, диетолечение, масажи. Te подпомагат функциите на жлезите с вътрешна секреция, балансират и хармонизират. Официален представител на австралийските цветни есенции в България е Essentify – www.essentify.com

Чувството за скованост е първият признак за остаряване



Ако заспивате пред телевизора, пъшкате, докато се навеждате и избягвате да вдигате тежки предмети от страх да не сецнете кръста си, трябва да посрещнете горчивата истина - това са само част от издайническите признаци, че остарявате, пише в. "Дейли телеграф".
Изданието се позовава на резултатите от проучване, направено във Великобритания сред 2000 души по поръчка на застрахователната фирма "Ингейдж Мючуъл".
Десетки признаци разкриват неизбежното - че човек остарява. Сред тях на първо място е чувството за скованост.
Следват честите разговори за болежки в ставите и използването на изрази като "когато бях млад" и "по мое време".
Ако човек не е "в час" със съвременните изпълнители, дразни се от шумните заведения и предпочита да се развлича у дома, вместо навън, може да е сигурен - старостта наближава. Други издайнически признаци са пълното неведение по отношение на новите технологии, както и недоволството от телевизионните програми и заспиването пред телевизора.
Данните от проучването разкриват, че според повечето хора няма установена възраст, на която индивидът вече е стар.
80% смятат, че човек е толкова възрастен, колкото се чувства, докато 76% възнамеряват да се радват на младостта си възможно най-дълго. Остаряването тревожи 58% от анкетираните. Хората най-често се притесняват да не загубят паметта и физическите си сили, боят се от заболявания, самота и липса на пари.
Проучването разкрива и други признаци на остаряването, сред които:
- Непоносимост към шумни заведения;
- Забравяне на имена;
- Избор на дрехи и обувки заради удобството, вместо заради мода и стил;
- Нужда от следобеден сън;
- Липса на разбиране за какво говорят хората;
- Оплакванията от повече неща;
- Носене на очилата около врата;
- Носене на пантофи в домовете на приятели;
- Заспиване след чаша вино;
- Задължително излизане от дома с връхна дреха;
- Засилен интерес към градинарство и хранене на птици;
- Харчене на повече средства за козметични продукти против стареене;
- Харчене на повече средства за дома или мебелировката, отколкото за развлечения;
- Поставяне на всекидневни предмети на погрешни места;
- Засилен интерес към пъзели и кръстословици;
- Усещане за правото да се изричат неучтиви истини в очите на околните и др..

В Турция пуснаха дете с паспорт на плюшена играчка



Деветгодишно момиченце от Великобритания премина границата на летището в турския град Анталия с паспорта на плюшената си играчка. Родителите на Емили Харис случайно дали не нейния документ, а този на розовия еднорог на име Лили Харис.
"Не разбрах какво се беше случило, докато не започнах да подреждам документите обратно.
Паникьосах се, защото мислих, че ще ни задържат, но нищо не се случи",
разказа майката на момичето.
Според нея паспортът на играчката дори не прилича на истинския.
Той е различен по размер, а на корицата вместо герба на Великобритания има плюшено мече. Печатът също е с очертанията на плюшена играчка (Въпреки това той не събудил подозрението на митническите служители, които само попитали за възрастта на момичето.

Майка се опита да замени дъщеря си на матурата по английски език



Измамата е разкрита преди началото на изпита и полицията е алармирана от администратор на училището, пише в. "Фигаро".
52-годишната жена била забелязана от квесторка, която дни по-рано видяла дъщеря й по време на изпита по философия.
Квесторката веднага си дала сметка за размяната.
Жената е била арестувана и е дала показания в полицията.
Майката може да бъде дадена под съд и осъдена дори на затвор и глоба, казаха от административната служба, която организира провеждането на изпити и конкурси във Франция.
Самата ученичка ще бъде изправена пред дисциплинарна комисия. Административните санкции срещу нея могат да бъдат от порицание до забрана пет години да се явява на изпити и да запише висше образование. Момичето може да продължи да се явява на останалите матури, но резултатите ще й бъдат съобщени едва когато дисциплинарната комисия вземе решение по случая.
Матурите във Франция започнаха тази седмица с изпит по философия.
Общо 664 709 кандидати се явяват на матура за получаване на диплома за средно образование.

Любимият студен чай Nestea е вече с 30% по-малко захар



Студеният чай Nestea вече с 30% по-малко захар*, благодарение на подсладител** от естествен произход - пречистен екстракт от листа на стевия. В България студеният чай Nestea е първият продукт на Coca-Cola от ново поколение, съдържащ този иновативен подсладител.
Вложеният в Nestea подсладител се извлича от растението стевия, което се среща в Южна Америка и се използва за подсилване на вкуса на различни храни и напитки от стотици години. Подсладителите на основата на стевия са 200 пъти по-сладки от трапезната захар и не съдържат калории.
Самият подсладител се получава чрез извличане на екстракт от листата на стевия, който впоследствие се пречиства, концентрира и кристализира. Резултатът е много чист подсладител, който в комбинация с други естествени плодови подсладители или захар, може да се използва за производството на вкусни храни и напитки с намалено съдържание на калории.
Освежаващият студен чай Nestea сега предлага уникална и иновативна комбинация от естествени плодови аромати, екстракт от чай и ниско съдържание на захар, благодарение на използвания подсладител от естествен произход. В резултат на това продуктът запазва богатата палитра от плодови вкусове, с които марката е наложена на българския пазар, а именно лимон, праскова, горски плодове, манго и ананас.
Потребителите от своя страна получават възможност да консумират продукт с намалено съдържание на калории без компромис с доказаните вкусови качества и освежаващ вкус на Nestea.
--------
 *В сравнение с предишната формула на Nestea и повечето безалкохолни негазирани напитки със захар и екстракт от чай в България
** Стевиол гликозиди

Безплатни прегледи за миома на матката в Първа АГ болница „Света София“




От днес в Първа АГ болница Света Софиязапочват едномесечни прегледи за миома на матката (20.06.2013 – 19.07.2013). Инициативата е в рамките на информационна кампания на лечебното заведение, посветена на ранната диагностика и лечение на жени с това заболяване.
Данните за него са тревожни - в България средно 30% от жените в репродуктивна възраст т. е. близо 500 000 жени страдат от миома на матката. Около 80% от случаите протичат без изявена симптоматика, а 40% от пациентките, които имат оплаквания, трябва да бъдат оперирани.
Безплатните прегледи ще се извършват всеки делничен ден между 10 и 14 часа в кабинет 104.
Всички желаещи могат да се запишат на телефона на регистратурата – 02/ 4470 211 всеки работен ден между 14.30 и 17.30 часа.


сряда, 19 юни 2013 г.

Жена на 50 години с животозастрашаваща артимия спасиха електрофизиолозите в Токуда



Пациентката,живяла 20 години със страх да не спре сърцето й, вече е напълно излекувана


Жена на 50 години с много тежка форма на аритмия бе успешно излекувана в МБАЛ „Токуда Болница София”. Модерната интервенция бе извършена от д-р Васил Трайков, началник на отделение Електрофизиология към Клиниката по Кардиология на японската болница.
Пациентката живяла повече от 20 години във страх, че сърцето й всеки момент отново може да излезе от ритъм и да получи тежък пристъп. Тя още през 90-те е диагностицирана, че има допълнителна проводна връзка, но претърпява 3 неуспешни опита за аблация включително и в чужбина. В резултат на неефективните процедури тя получава и усложнения – тромбоза на входната вена, а също така и поставяне на пейсмекър.
"Тъй като състоянието й продължава да се влошава поради високочестотната аритмия тя реши да потърси помощ при нас”, казва д-р Трайков и допълва, че заради излизането на сърцето от ритъм пациентката често се чувства зле – оплаква се от загуба на равновесие, главозаймаване, чувство за потъване, достига дори до пресинкоп – състояние близко до загуба на съзнание. Електрофизиологът я консултира и планира нова процедура в Токуда.
Интервенцията, наречена аблация, преминава напълно успешно. „ С помощта на тънък катетър, въведен през лявата бедрена вена, достигнахме до структурата на сърцето, наречена „коронарен синус”, който е засегнат от вроден дефект – дивертикул или с други думи разширение”, обяснява д-р Трайков какво всъщност представлява процедурата. „Чрез катетъра и под рентгенов контрол точно локализирахме проблемната зона и с помощта на един от вече въведените катетри беше пропуснат високочестотен ток, който елиминира електрическата активност на връзката, която до този момент е причина за аритмията”, допълва специалистът.
Два дни след аблацията пациентката е изписана напълно излекувана от дългогодишната и опасна аритмия. Д-р Трайков съветва страдащите от аритмии да не отлагат консултацията със специалист по електрофизиология, тъй като тези интервенции са напълно рутинни у нас и се извършват по т.нар. безкръвен метод чрез сърдечна катетеризация и електрофизиологична процедура.


 

Нова лятна напитка на пазара – АРИАНА РАДЛЕР ГРЕЙПФРУТ за повече свежест



От началото на пролетта на пазара е Ариана Радлер Лимон – продуктът, който стана лидер още през първата си година на пазара-2012 г. и доказа, че е най-успешната иновация на пазара на бирените миксове. Още едно доказателство за успеха на Ариана Радлер е и международното признание за качеството на продукта – полученият златен медал от Monde Selection през месец май тази година.
След хита на лято 2012 г. – Ариана Радлер Лимон,сега марката добавя и още един нов продукт, който е без аналог в страната, заради двойната комбинация между бира и сок от лимон и грейпфрут.
Ариана Радлер Грейпфрут* е микс от 40 % бира Ариана и 60 % сок от лимон и грейпфрут. Международни проучвания показват, че вкусът на грейпфрут е вторият най-предпочитан след лимона в Европа. Ето защо към традиционната радлер комбинация от бира и лимон, Ариана добавя и грейпфрут за още по-голяма свежест. Новият бирен микс е с ниско алкохолно съдържание от 1,8%, произведен от естествени съставки и без добавени консерванти. Представлява перфектна комбинация за летните горещини – утолява жаждата, оставя дълготрайно усещане за свежест и лекота.
Ариана Радлер Грейпфрут е перфектната лятна напитка, която носи двойно повече свежест. Тя е идеална за плажа на морския бряг или на басейна. Върви и с приятели в къщи или на среща след работа. Освежаващият й вкус и атрактивна опаковка са предпоставка напитката лесно да се превърне в неизменна част от стила на живот на младите хора.
В световен мащаб напитката радлер има богата история. Тя започва в малко градче в Германия, областта Бавария, през 20-те години на миналия век. Днес тя е популярна в Европа и по света като микс от бира и лимонов сок, но често се предлага и в други комбинации – с грейпфрут, портокал, круша, дори натурални билки. У нас продуктът бележи развитие в новата категория за бирените миксове на пазара.
Още едно доказателство за успеха на Ариана Радлер е и международното признание за качеството на продукта – полученият златен медал от Monde Selection през месец май тази година.
-------
*Ариана Радлер Грейпфрут може да бъде открита в търговската мрежа още тази седмица в няколко различни разфасовки. За да отговори на търсенето, водещата пивоварна компания представя продукта в 3 опаковки – стъклена бутилка от 0,5 л, кен 0,5 л и PET бутилка от 1 л.

Radler, независимо къде или как я наричат, означава едно – свежест


Франц Кюглер е обикновен железопътен работник, преди да стане популярен със своето бирено изобретение. В края на 19-ти век той отваря странноприемница в малкото градче Дийзенхофен, което се намира на 12 мили от Мюнхен, областта Бавария. След втората Световна война карането на колело е изключително популярно занимание сред германците. Находчивият Кюглер изгражда велоалея през гората, която води от Мюнхен директно до неговата странноприемница.
Историята за Radler разказва как в един горещ юнски ден през 1922 г. Кюглер се озовава пред близо 13 000 жадни велотуристи без достатъчно запаси от бира. Притиснат в неловка ситуация той решава да експериментира, за да не изгуби своите клиенти. Сеща се, че разполага с лимони и решава да ги смеси с наличната бира в съотношение 50/50. За да излезе умело от конфузното положение обяснява на своите посетители, че напитката е направена специално и само за тях. А лекото й алкохолно съдържание е гаранцията, че те ще могат да се върнат безопасно в домовете си.
За огромно негово щастие, а и облекчение напитката се приема повече от добре от велосипедистите. От този ден нататък градината му се пълни всяка вечер с хора. Всички клиенти си поръчват едно и също – уникалната комбинация от бира и лимонов сок. И така се ражда Radlermass* (Радлермас). Миксът известен като Radler се превръща в безспорен хит и много скоро след откритието на Кюглер започват да се появяват и нейни разновидности в различните краища на Германия. Странноприемницата на Кюглер съществува и до днес под формата на бирена градина с близо 2000 места за гости и продължава да предлага свежата бирена напитка Radler-популярна, както във всички кътчета на Германия, така и в цял свят.
Radler, независимо къде или как я наричат, означава едно – свежест.
В Средна Германия напитката носи името Ententeich.
В Северна Германия – Alsterwasser или накратко Alster. "Alster water" – името идва от малката река Алстер, която преминава през центъра на Хамбург и се влива в река Елба)
Russ или Russe – така наричат подобна на Радлер напитка  в Бавария, която се прави от нефилтрирана бира /или Weissbier/ и лимонада.
В някои области се предпочита смес от бира и оранжада – тогава напитката се казва Alsterwasser или Wurstwasser.
С наименованията Radlersauer и Radlertrocken се обозначава смесицата от бира и минерална вода.
------
* Radlermass* – името идва логично от Radler, което на немски означава велосипедист, а мас обозначава литър бира.

НЗОК пак осъдена от пациенти за отказ на достъп до информация




Административният съд София град, с решение от шести юни т. г., отмени мълчалив отказ на управителя на НЗОК да се произнесе по заявление за достъп до обществена информация, поискана от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).
Пациентската организация поиска от НЗОК да му предостави информация, касаеща изплатени от НЗОК суми по пера на лечебните заведения за болнична помощ за 2012 г.
Това явно доста е затруднило отговорните длъжностни лица в НЗОК, които на пъти са настояли от ЦЗПЗ да се уточни целта, за която ще се ползва информацията. Въпреки липсата на каквото и да е правно основание за подобно желание от страна на административния орган, ЦЗПЗ е направило исканото уточнение, коментират от пациентската организация. Противно обаче на всякаква правна и житейска логика, НЗОК не само, че не предоставя информацията, но и след завеждането на жалба в съда създава нови документи по административната преписка с аргумент, че тя още не била приключила. С горепосоченото решение обаче съдът отменя мълчаливия отказ на Управителя на НЗОК да предостави поисканата информация и го задължава да я предостави в 14-дневен срок от влизане в сила на решението.
По-интересният въпрос сега е дали НЗОК ще се съобрази със съдебното решение, или ще приложи нов похват за заобикаляне на закона, питат се от ЦЗПЗ.

Малкият принц е отново сред нас!



През 2012 г.  Ангел Попов, президент на козметична компания „Рефан България" бе удостоен с престижното отличие „Малкият принц" като най-верен дарител от фондация „Стъпка за невидимите деца в България”.
Сред многото негови благотворителни инициативи особено място заема реновирането на Хирургичното отделение към Детската клиника в УМБАЛ „Св. Георги" ЕАД в Пловдив. При връчването на приза тогава  той заяви, че няма да спре дотук, воден от житейската мисия, на която винаги е бил верен - да помага!
Днес, две година по-късно, той защити своя благороден девиз, обявявайки решението си да започне цялостното реновиране и оборудване на Отделението по онкохематология в пловдивската университетска болница „ Св. Георги". Началото ще бъде поставено с цялостен ремонт на две стаи и две манипулационни, които да отговарят на световните критерии за съвременно отделение от такъв тип.
На пресконференция по повод благотворителната инициатива на г-н Ангел Попов,
д-р Стоянова, завеждащ детско онкологично отделение заяви: „При определени онкологични заболявания с каквито са малките пациенти в нашето отделение се налага провеждането на по-интензивна химиотерапия. Спецификата на лечението изисква отделенията, в които се извършват манипулациите да бъдат сходни с тези където се осъществява костно-мозъчна транснплантация. Няма човек, който да е равнодушен към болката на нашите пациенти. За нас като лекари най-големият стимул е, че голяма част от децата се спасяват. За да се стигне до този щастлив край е необходимо освен адекватното лечение и осигуряването на модерна материална база, където извършването на тежките медицински процедури и всичко необходимо за по-комфортният престой на пациентите ще бъде на най-съвременно ниво. Благодарение на благородния жест на г-н Ангел Попов нашата мечта да има такова болнично отделение ще стане реалност".
Г-н Ангел Попов изтъкна, че ремонта, който предприема ще продължи поетапно до
финализирането му с реновирането и обзавеждането с необходимата апаратура на останалите 14 стаи. Той подчерта, че това трябва да стане много бързо, тъй като спецификата на лечение налага често по-дълъг престой на децата и много спешна медицинска намеса. В своето обръщение към представителите на медиите  призова чрез широко разгласяване на инициативата да се помогне за привличане на съмишленици, за да бъдат съкратени сроковете за ремонта.
Специален гост на събитието беше световно известният спортист - Йордан Йовчев, прославил родния Пловдив, който приветства благотворителната инициатива и призова за съдействие и от страна и на държавните институции, " защото когато работим за достойна кауза трябва всеки да даде всичко от себе си, да прояви благородството на своя дух".
В своето изказване  Йовчев обърна специално внимание и на подкрепата, която Президента на козметична компания „Рефан България" всеотдайно оказва на спорта като най-добрия начин за съхраняване на човешкото здраве. Пожела успешен старт и реализация на този  голям проект и изрази  увереност, че прекрасната инициатива ще срещне много съмишленици, с които заедно ще прекрачат финала!

Безплатни педиатрични прегледи за деца с наднормено тегло и метаболитни заболявания в Сити Клиник



Педиатрите ще преглеждат записаните деца на 21 юни между 14,00  и 19,00 часа


Сити Клиник организира безплатни детски профилактични прегледи  за превенция на затлъстяването и оценка на риска от диабет. Целта на консултациите е ранна диагностика и профилактика на едни най-разпространените детски болести и проблеми – нарушения в обмяната на веществата и наднормено тегло, риск от диабет и свързани с него проблеми на опорно-двигателния апарат и др.
„Наднорменото тегло и затлъстяването при децата е с епидемични размери у нас и крие
сериозни рискове за здравето”, алармира д-р Пламен Масларски, детски ендокринолог и началник на Сектора по педиатрия на Сити Клиник. Той  допълва, че профилактиката и ранната диагностика на заболяванията в детска възраст са най-сигурните оръжия за предпазване от социално значимите и хронични болести в зряла възраст
По време на консултациите ще бъде направена цялостна оценка на здравословното състояние на детето, измерване на кръвна глюкоза, антропометрични измервания, изчисляване на индекс на телесна маса и съставяне на разтежни и тегловни криви (соматограми), които ще бъдат помощник на родителите за по-добър контрол на физическото развитие. Ще се дават препоръки за лечение, изследвания и допълнителни консултации, когато това се налага.
Прегледите ще се извършат на 21 юни /петък/ в Сектора по педиатрия между 14.00 и 19.00 часа. Няма да се изискват направления за преглед при специалист или други документи от пациентите. 
Желаещите да посетят безплатните прегледи трябва предварително да се запишат на тел: 0700 13 127. Адресът на Сити Клиник е ул. Околовръстен път 127.

Всеки четвърти ученик смята марихуаната за безобидна


Малко над 24% от учениците в цялата страна смятат, че пушенето на трева е безобидно,  показват резултатите от националната кампания !no drugs, която е лична кауза на Мис България 2012 Габриела Василева.Тя избра да работи с ученици за превенция от зависимости веднага
след като получи най-престижната корона миналата година.
Проведената анкета в цялата страна беше инициирана от продуцентите на конкурса Мис България - !no frame media, с подкрепата на МОМН, и имаше за цел да направи „моментна снимка” на отношението на българския ученик към наркотиците.
В анкетата участват 2567 гимназисти, от които над 15% смятат, че продаването на дрога трябва да се разреши официално. Това желание декларират основно в столицата, докато учениците от гимназиите в провинцията отчитат значително по-малък процент на този въпрос.
Данните от проучването показват, че 7,4% от анкетираните биха употребили наркотик, ако им го предложи приятел, а само 3,2% от запитаните предпочитат да посещават заведения, където се предлага дрога. Малък е и процентът на тинейджърите, които са вземали наркотик, за да се впишат сред връстниците си – едва 4%. Същият е и процентът на тези, които са отговорили, че им се е случвало да вземат наркотик, за да преодолеят притеснението си.
Не е за пренебрегване обаче фактът, че 7,2% от анкетираните смятат, че дрогата помага за по-добро запаметяване на учебния материал. Болшинството отговорили утвърдително на този въпрос са ученици от столични гимназии.
Финалният етап от инициативата !no drugs направи посещение в 5 големи гимназии в страната, чиито ученици са се включили най-активно в допитването. Мис България 2012 Габриела Василева, заедно с психолога Елена Тачева и  със специалните призиви и съвети на най-известните родни актьори, музиканти и спортисти, през месец юни т.г. посети ПГИ „Алеко Константинов” гр. Кърджали, МГ „Гео Милев” гр. Плевен, ЕГ „Бертолт Брехт” гр. Пазарджик,  както и столичните 2 АЕГ „Томас Джеферсън” и 35 СОУ „Добри Войников”.

Млади изобретатели развиват науката в България




Мусала Софт е партньор на националния конкурс „Уреди за кабинета по физика“, организиран от Съюза на физиците в България. В изданието за млади таланти тази година се включиха 100 ученици с над 20 проекта. Бяха показани прибори, демонстриращи чисто физични явления и ефекти, уреди с по-техническа и инженерна ориентация, както и такива, които демонстрират как във физичния експеримент може да участва и компютър с подходяща периферия и софтуер.
Жури от преподаватели в Българска академия на науката, училища и университети в цялата страна наградиха най-добре изработените, практически приложими и добре аргументирани уреди. Специална награда за творческа експериментална работа получи Велизар Стоянов, 11 клас, ПМГ „проф. Емануил Иванов”, гр. Кюстендил за своята разработка на „Намотка на Тесла“. Уредът остава във Физически Факултет на Софийски Университет „Св. Климент Охридски” и ще се използва за обучение на студенти. Най-малкият участник Лъчезар Георгиев (6 г.) представи  постановката  „Подреждане на кабърчета плаващи върху вода“. Сред впечатляващите технически изделия и прибори, които демонстрират физични явления, са: Модел на асансьор, Постановка за производство на оксиводороден газ, Модел на кола, която се управлява чрез маркировката на пътя, Браунов газ, Вълново махало, Токове на Фуко, Парна машина и др. Гостите от училище в Република Македония демонстрираха  уред брояч за математично махало.
Уредите атрактивно демонстрират основни физични ефекти и принципи, което ефективно подпомага за развитието на учениците в областта на точните науки. Партньорството на Мусала Софт в конкурса е част от дългосрочната политика на компанията за развитие младите таланти на България и добавяне стойност на образователния им процес.
Повече информация за конкурса и проектите можете да откриете в сайта на Съюза на физиците в България. Снимки на пособията и на участниците – във Facebook страницата на Мусала Софт.

На 23 юни София ЖИВЕЕ АКТИВНО за осма поредна година



Тази година инициативата на Нестле България и Столична община разшири своя обхват и започнa на 16 юни с открит урок по гимнастика с легендарния Йордан Йовчев

За осма поредна година на 23 юни 2013 г. кметът на София Йорданка Фандъкова, най-изявените български спортисти, музикални звезди и Нестле България ще поведат хиляди столичани на пешеходен и велопоход от НДК до Южния парк под мотото-ЖИВЕЙ АКТИВНО!. Мащабната инициатива за популяризиране на балансираното хранене и активния начин на живот се организира от Нестле България и по традиция се провежда под патронажа на Столична община и лично на кмета на София. Тази година ЖИВЕЙ АКТИВНО! е посветено на международния ден на Олимпийските игри и ще подари на феновете на активния начин на живот няколко незабравими дни с любимите им спортове.
На 16 юни 2013 г. от 10:30 часа феновете на ЖИВЕЙ АКТИВНО! се подготвят за голямото събитие с открит урок по гимнастика за деца, който се проведе в обновената зала Раковски. Легендарният Йордан Йовчев лично въведе всички малчугани в основите на спортната гимнастика и им разкрие тънкостите на световния спорт. Седмица по-късно, на 23 юни най-големите български спортисти и музикални звезди ще дадат началото на грандиозното събитие ЖИВЕЙ АКТИВНО! Те ще поведат хиляди фенове на активния начин на живот към Южния парк, където ги очакват много спортни игри и незабравими емоции.
И тази година мащабната инициатива ще стартира от три точки в столицата. Отново по инициатива на Столична община, стотици велосипедисти ще се съберат пред театър София, от където ще тръгне специално организираният велопоход. Колоездачите ще преминат по велосипедната алея на бул. Евлоги Георгиев, насочвайки се към Паметника на съветската армия. От там към тях ще се присъединят почитателите на алтернативните безмоторни средства за придвижване – ролери, тротинетки и скейтборд. Двата похода ще се насочат към НДК, за да присъстват на официалното откриване на инициативата. За осма поредна година официалният старт на ЖИВЕЙ АКТИВНО! ще бъде даден пред Националния дворец на културата в 10.00 часа.
През 2013 г. ЖИВЕЙ АКТИВНО! за осми път ще мотивира десетки хиляди да спортуват и да се хранят балансирано.10 локации в Южния парк ще очакват феновете на движението и балансираното хранене с многобройни спортни предизвикателства, семейни игри и изненади. Освен турнири по бейзбол, стрийтбол, баскетбол, волейбол, футбол, тенис на маса и ролери, ще бъдат организирани и игри за балансирано готвене и спортни мероприятия за домашните любимци и техните стопани. Присъстващите ще могат да се включат заедно със семействата си в интелектуални състезания, артистични предизвикателства, а за най-активните са подготвени хиляди награди от Нестле България.
Всички желаещи да се включат в спортните турнири ще имат възможност да заявят своето участие след 13 юни на facebook страницата на ЖИВЕЙ АКТИВНО! (https://www.facebook.com/Live.Actively), а тези, които не са успели да го направят предварително,трябва да отидат на 23 юни пред Театър София, Паметника на съветската армия и НДК или направо в Южния парк и да са готови за много движение и добро настроение.
-------
Инициативата ЖИВЕЙ АКТИВНО! Се провежда всяка година и е част от цялостната програма за популяризиране на балансираното хранене и активния начин на живот,която най-голямата хранителна компания в света – Нестле,осъществява в България.Всяка година ЖИВЕЙ АКТИВНО! Придобива все по-мащабни размери и все повече хора,привлечени от идеята да спортуват,да се движат и да бъдат активни в името на здравословния начин на живот и балансираното хранене,участват в кампанията.
От първото издание на ЖИВЕЙ АКТИВНО!, което се проведе на 11юни 2006г.,доднес повече от 140 000 души са взели участие в пешеходните походи и спортните активности,заедно с най-големите спортни звезди на страната, сред които Нешка Робева, Йордан Йовчев, Евгени Иванов – Пушката, Йорданка Благоева, Тити Папазов, Наско Сираков, Илияна Раева, Мария Гроздева, Тереза Маринова, Симона Пейчева, Армен Назарян, Екатерина Дафовска, Владо Николов,Сесил Каратанчева, Николай Желязков, Николай Гергов, Братан Ценов, Антонина Зетова, Нели Маринова, Страшимира Филипова и много други.Всяка година най-известните български лица се включват в пешеходния поход и показват на хората как да спортуват и усвоят професионални умения по футбол, волейбол, баскетбол и фитнес.

Инициативата се провежда под патронажа на Столична община и кмета на София Йорданка Фандъкова и с подкрепата на в.24часа, в.Труд,сп. Joy, Радио City, Радио NRJ, Radio Family, Fame Cards, www.missbloom.bg, www.sportal.bgи www.myteam.bg.

вторник, 18 юни 2013 г.

България е сред първите страни в Европейския съюз прилагащи неинвазивно лечение на фиброаденоми на млечната жлеза

България е на едно от челните места в Европа по заболели от рак на млечната жлеза, с се диагностицират над 6000 случаи на фиброаденом на гърдата годишно. Това е най-широко разпространеният и най-често срещаният доброкачествен тумор, който се повява при 10% от жените, предимно в млада възраст.
Досега у нас нямаше неинвазивен метод, осигуряващ проста и високоинтензивна интервенция при фиброаденом на гърдата. С технологията EchoPulse, която съчетава ултразвукови изображения и терапия с високоинтензивен фокусиран ултразвуктова вече е факт.
Така страната ни се нарежда сред малкото страни в Европа (след Франция, Германия и Швейцария), които предлагат това щадящо иновативно лечение, след клинични проучвания. Самото планиране се извършва, чрез ултразвуковия апарат, отскоро сертифициран, което прави и самата процедура и по-евтина.
Новият неинвазивен метод-Echotherapy не налага хоспитализация и пълна анестезия. Той е напълно безопасен.
Процедурата е безболезнена, бърза,без стрес, без белези и се понася добре. Тя се прави в първа АГ болница „Св. София”, съобщи нейният изпълнителен директор на д-р Иван Костов.
„В целия западен свят диагностиката и лечението на гърдата е в приоритетите на АГ специалистите. За разлика от европейските държави у нас коремните хирурзи работят по операциите на рак на гърдата. Но в нашата болница акушер-гинеколозите работят така, както е и в западните държави. Така че може да се каже, че нашата болница има европейски полъх. Следваме модерната тенденция да предлагаме пълен набор от услуги за женското здраве”, каза той.
Има увеличение на броя преминалите пациенти през болницата, които са прегледани и оперирани от доброкачествени и злокачествени находки, през последните години”, посочи д-р Костов.
По думите на д-р Евгени Василев, акушер-гинеколог към Клиниката по лечение на млечната жлеза към ПСАГБАЛ „Св. София“ при този иновативен метод с високо интензивен фокусиран ултразвук се третира само фиброаденома, който обаче не може на 100 % да бъде премахнат, но в над 90 % се унищожава клетъчната му структура. Работата с лъча трае четири секунди, при висока температура до 85 градуса, а самата процедура отнема около 40 минути като при нея я няма риск,
както да се засегне здрава тъкан, така и след третирането остатъчната тъкан да прерасне в онкозаболяване.
В рамките на 3 до 6 месеца, след неоперативната интервенция с апарата EchoPulse, размерът на фиброаденома намалява до 80 % като остава малко образование, което е неактивно. Няма тенденция за нарастването му, което е показателен факт, че методът е ефективен.
Акушер-гинекологът и мамолог в същата клиника д-р Младен Младенов, каза, че добрите резултати се дължат преди всичко на добрата колаборация с хирурзите и онкодиспансерите от страната. Той заяви, че при тях няма отклонение от модерната онкологична доктрина и в последните години се дава предимство на онкопластичният подход, при който реконструктивните операции са неотменна част от цялостния лечебен процес. За новият щадящ неоперативен метод подчерта, че е без компромиси по отношение на крайна резултат. Изрази надежда тази иновативна технология да навлезе рутинно в тяхната практика. А след време да бъде и златен стандарт за лечение.
Д-р Младенов обясни, че фиброаденома не се изпарява. Тъканта му остава на място, но тя вече е некротизирала, т.е. загинала, в следствие на ултразвуковия импулс.
„Да не забравяме, че при хирургична операция, на която се подлагат една трета от пациентките, изваждаме туморното образование на 100%, но остава кухина, а при неинвазивното лечение с този апарат, организмът сам некротизира тази тъкан,” каза той.
Д-р Тихомир Гемеджиев, акушер-гинеколог, мамолог, Клиника по хирургия на млечната жлеза към ПСАГБАЛ „Света София", допълни с гордост, че единствено при тях е налице пълен затворен цикъл-от ранната диагностика, през приемния кабинет, назначеното лечение, изписването и преставането като случай в онкокомитета. Така само за 7-10 дни пациентът излиза с цялостна готова документация и не губи ценно време за лечение.
Специалистите бяха единодушни, че тази терапия е изключително перспективна и предстои разширяване на спектъра от индикации.Засега тя е одобрена за лечение на доброкачествени тумори на щитовидната жлеза и гърдата. В недалечно бъдеще очакванията са, чет я ще намери място и в лечението на миома на матката и аденом на простатната жлеза. При последните две локализации обаче визуалният контрол ще бъде осъществяван с по-сложни образни техники, какъвто примерно е ядрено магнитният резонанс. До този момент методът Echotherapy е прилаган единствено в рамките на клинични проучвания, при които е доказал отлични резултати. В България той е използван за лечението на фиброаденоми на гърдата и възли на щитовидната жлеза – и при двете заболявания резултатите са доста добри. Според изследователски данни до момента с него са лекувани 53 фиброаденома на гърдата при 42 пациентки. Шестнайсет от пациентките са имали повече от едно образувание. Средната им възраст е 32 години (най-младата е на 16 години, а най-възрастната – на 52). Резултатите от лечението са отлични – средно обемът на образуванията е намалял с 34% за 2 месеца, с 50% за 4 месеца и с 66% за 9 месеца. За 24 месеца средното намаляване е 78%. При проследяване, в продължение на 24 месеца, не е отчетено обратно нарастване на образуванието. Лечението се приема много добре от пациентите и няма отчетени странични ефекти. Освен това, симптомите изчезват доста бързо, от което пациентите са много доволни.
26 годишната Елица Керефейска-Гудева от Варна, първата пациентка преминала през процедурата и чиито лекуващ лекар е д-р Младенов разказа, че заболяването и е открито преди 2-3 години, докато е кърмела. Процедурата е била 15-20 мин. при която е изпитала лека и бързо отшумяваща болка. Тя сподели, че е доволна от избегнатата оперативна интервенция още повече, че сега се чувства много добре, а и според лекарите медицинските й показатели са също много добри.

Апаратът EchoPulse е на стойност 200 хил. евро. Предоставен е на болницата, за временно ползване от фирмата производител, и засега в рамките на един месец процедурите ще бъдат безплатни. Само за една седмица вече 7 пациентки са се възползвали от иновацията. Ако апаратурата бъде закупен процедурата вече ще се заплаща, ако не цялата то поне индивидуалните охлаждащи китове за всеки пациент.
По думите на изпълнителен директор на ПСАГБАЛ „Св. София“ има различни варианти за закупуване на апарата, но предстои внимателно обсъждане с принципала-Столична община. Въпрос на преговори и решение е, кога ще бъде закупен. Средства от МЗ в случая могат да са само дотолкова, доколкото могат да се отпуснат средства по европейски проекти и програми, подчерта д-р Костов.

понеделник, 17 юни 2013 г.

Отборът на България – европейски шампион по първа помощ



Пред централата на БЧК председателят на организацията Христо Григоров и всички служители и доброволци тържествено посрещнаха днес (17.06.2013г.)представителният отбор по първа помощ на Българския Червен кръст, който зае първо място на европейското първенство по първа помощ във Велс, Австрия. Там се проведе 27-ото издание на
Европейската конвенция по първа помощ FACE (First Aid Convention in Europe).
Теодора Георгиева, Марияна Манушева, Андриан Георгиев, Атанас Цветански, Мартин Заков и Христо Ненов - доброволци на БЧК, премериха сили с представителите на 20 държави от Европа, като преминаха успешно през дванадесетте състезателни пункта, на които оказаха първа помощ на „пострадали” при различни масови инциденти. Те победиха традиционно силните представителни отбори от Ирландия и Словения, които останаха съответно втори и трети.
Членовете на екипа доказаха за пореден път, че първата долекарска помощ е приоритетна дейност и сме достойни да я развиваме!
Това постижение бе мечта от години на всички участници в отбора и е съвсем заслужено. България трябва да се гордее с представителите си!

 

Високи отличия за младите бургаски математици



Възпитаници на  ПМГ „Акад. Никола Обрешков” се пребориха с конкуренцията на 150 руски състезатели и завоюваха призови места


С трето място, приз за класиране в първата десетка и дипломи за отлично представяне се завърнаха младите бургаски математици от престижния фестивал „Золотое руно” в град Пицунда, Република Абхазия. Въпреки изключително силната конкуренция на 150 състезатели от Русия, десетте възпитаници на бургаската математическа гимназия успяха да изумят журито с отличните си познания и умения и да защитят славата на ПМГ „Акад. Никола Обрешков” като една от най-добрите школи по математика в Европа. На шестия фестивал „Золотое руно” те бяха единствените представители на България.
След тежък математически маратон с поредно високо отличие - трето място, от Абхазия се
завърна седмокласникът Константин Гаров. Въпреки крехката си възраст Константин има зад гърба си поредица от призови места и медали. Бургаският математик зае първо място в своята група и на миналогодишното издание на „Золотое руно”. През 2012 г., заедно със златния медал на световното първенство в Тайван, той получи и званието „Най- добрия математик в света” в своята възраст.
Приз за класиране в първата десетка получи шестокласникът Николай Шиваров. Той също не за първи път премерва сили с най-големите в математиката. През миналата година, още петокласник, Николай Шиваров  завоюва сребърен медал на състезание в Хон Конг. Тогава той и съученикът му Орлин Кучумбов /също отлично представил се на „Золотое руно”/ бяха най-малките състезатели, но участваха в един отбор с ученици от 7 и 8 клас и отборно завоюваха 1 място и купа.
От шестото издание на „Золотое руно” всички българчета се завърнаха с дипломи за отлично представяне, което дължат на подготовка си под ръководството на преподавателите им по математика  Ваня Стоянова и Антоанета Граматикова. В продължение на месец, преди учебните занятия, децата по няколко часа на ден са решавали нестандартни задачи от предишни състезания.
--------
„Золотое руно” се организира от Краснодарския център за работа с надарени ученици по математика „Бернули” и събира най-добрите математически школи в Русия.  За разлика от повечето международни състезания, където е нужна само заявка за участие, участието в „Золотое руно” е възможно единствено след покана от страна на организаторите. Бургаските математици получават такава покана за втора поредна година. Освен с изключителната си продължителност, „Золотое руно” се отличава и със странен регламент. Състезанието е устно и участието не се свежда само до решаването на задачите. През първите три дни децата решават по 7 задачи на определена тематика – комбинаторика, теория на числата, геометрия и др. През следващите три дни се повтаря същата тематика, но с по-сложен материал. Журито не проверява писмени решения, а всеки ден изисква решенията да се доказват устно, като задачите се оценяват веднага. Ако ученикът не е готов с решението, получава минус и има възможност да продължи да решава задачата. Има право на три явявания пред журито. Ако отново не е стигнал до правилно решение, задачата не се зачита.
„Това е странен, но полезен за децата регламент. Те се учат да обясняват, да защитават решенията на задачите, да се коригират, ако имат грешки. След обяд в рамките на един астрономически час журито обяснява задачите и прави обобщения, което е също полезно за учениците.”, коментира Граматикова.
Въпреки, че учениците излязоха във ваканция, за младите бургаски математици лятото няма да е леко. Те започват ежедневни близо 5- часови занимания, за да се подготвят за най-престижното Световното младежко състезание по математика, на което ще са домакини, в началото на юли т. г..То ще се проведе за първи път в Европа в Бургас.