Translate

четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Псориазисът не е заразен




Псориазисът е генетично кожно заболяване, свързано с имунната система, която кара клетките да се делят твърде бързо. Нормалната кожна клетка узрява и се отделя от
повърхността на тялото за 28-30 дни.Кожната клетка поразена от псориазис, съзрява и се придвижва към повърхността за 3-4 дни, но вместо да паднат и да бъдат подменени кожните клетки се натрупват и образуват лезии. Кожата
става много зачервена, заради повишения кръвен поток. Псориазисът не е заразно заболяване и не може да се "хване" или "предаде".

В България  страдащите от него са близо 90 хиляди. В световен мащаб хората с псориазис са около 2-3%  от общото население или - 125 милиона души.Заболяването се проявява еднакво при двата пола и  при всички раси, но европеидната е по-често засегната. Болестта  може да се появи във всяка възраст.  Всяка година около 20 000 деца по света под 10 години се диагностицират с псориазис.
Приблизително 10-30% от хората с псориазис развиват псориатичен артрит. Той е подобен на ревматоидния артрит. При него ставите и меките тъкани около тях се възпаляват и схващат. Псориатичният артрит може да засегне пръстите на ръцете, краката, врата, кръста, коленете и глезените.В някои тежки случаи може да причини и необратими поражения на ставите.

У нас 30% от случаите на рак на млечната жлеза се диагностицират късно



У нас едва 0,7% от жените с рак на млечната жлеза се диагностицират в нулев стадий, когато заболяването е напълно лечимо. В държави с работещи скринингови системи делът на тези пациентки е 18%. И независимо от това, че в развитите страни заболеваемостта от рак на гърдата се увеличава средно с 1-2% годишно, смъртността от това онкологично заболяване спада също с 1% всяка година, съобщи доц. Георги Байчев от ВМА, в Първа САГБАЛ „Св. София“, по време на обявяването старта на.

на едномесечна кампания за борба с рака на гърдата, в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата.
По думите му  30% от случаите на рак на млечната жлеза в страната се диагностицират късно-в трети или четвърти стадий на болестта, което е непростимо високо за времето, в което живеем.
Трябва да се прекъсне тази тенденция на късно диагностициране, липса на скрининг и липса на ранна диагностика, бе категоричен доц. Байчев.
Като профилактика е наложително да бъдат обхванати жените във възрастовата група над 40 години, тъй като пикът на заболяването е между 50-70 години. А възрастта сама по себе си е рисков фактор и с напредването и честотата на заболяването също се увеличава.
Специалистите отново напомниха за рисковите фактори като генетичната диспозиция, наднормено тегло, честа или прекомерна консумация на алкохол, ранна/ късна менопауза, раждания над 30 год.възраст и др..
Те бяха единодушни, че скрининга на онко заболяванията трябва да се превърне в национална политика.

Първа САГБАЛ „СВ. София“, ВМА И УМБАЛ „СВ. Марина“ отново заедно в битката срещу рака на гърдата



Трите лечебни заведения стартираха от 03.10 т. г. едномесечна кампания с безплатни мамологични прегледи и консултации с психолог,в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата


Инициативата цели да насочи общественото внимание към превенцията и ранното откриване на рака на гърдата, възможностите за лечение и необходимостта от психологическа подкрепа за жените с тази диагноза и техните семейства. А нейното послание е, че открит на време, ракът на млечната жлеза е лечим. 
Кампанията е инициирана от Първа САГБАЛ „Св. София“. Нейни съорганизатори са ВМА и УМБАЛ „Св. Марина“-Варна, съобщи директорът на столичната болница "Св. София" д-р Иван Костов.
През месец октомври - Световният месец за борба с рака на гърдата, трите болници ще извършват безплатни прегледи при мамолог. В „Св. София“ и „Св. Марина“ изследванията ще се провеждат всеки четвъртък, а във ВМА – всеки делничен ден с изключение на петъците.
В рамките на кампанията психолози ще консултират безплатно жени с поставена диагноза „рак на гърдата“ и техните близки в АГ-болница „Св. София“ всеки понеделник, а в УМБАЛ „Св. Марина“ – всеки четвъртък. „Психологичното консултиране при лечението на рака на гърдата все още не е наложено в България, но е една от добрите практики по света. Първа САГБАЛ „Св. София” е една от първите болници в България, в които психологичното консултиране е включено във всички етапи“, отбеляза психологът Ирина Димова, която е част от екипа на АГ-болницата.
През месец октомври болниците „Св. София“ и „Св. Марина“ организират и училище за настанените в болниците бременни и млади майки, където ще бъде разяснявана необходимостта от превенция на заболяването. Всички прегледи и консултации ще се провеждат след предварително записване.
В подкрепа на кампанията за борба с рака на гърдата застана телевизионната водеща Нана, която разказа за личните си емоции около битката със заболяването. Тя отбеляза, че диагностицираните с рак на гърдата жени се страхуват да се подложат на лечение. „Иска ми се в България хората да осъзнаят, че лекарите, специалистите не са ни врагове, че традиционната медицина е тази, която лекува това коварно заболяване. Не искам да слушам, че от химиотерапията ще им поникне брада и че тя ще ги убие, ако не ги убие ракът. Искам да променим манталитетът на българската жена и отиде ли да се лекува, знаем – ракът на гърдата е лечим. Ето защо до нея трябва да достига информация, но професионална,качествена, точна и коректна “, каза Нана.
На 17 октомври под патронажа на Комисията по здравеопазването и лично на нейния председател д-р Нигяр Сахлим, ще се проведе и кръгла маса за рака на гърдата.
„Държавата, според нас, не са политиците, а сме всички ние – лекари и пациенти. Организираме кръгла маса за рака на гърдата в Народното събрание, за да може там да се чуе гледната точка на всички страни, включително и на политиците“, каза д-р Иван Костов.
Кампанията е за борба с рака на гърдата се подкрепя от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и лично Евгения Адърска. Инициативата се осъществява с подкрепата на фармацевтичните компании „Новартис“, „Рош“ и „АстраЗенека“, а медиен партньор е Нова телевизия.

Какво трябва да знаем за рака на гърдата



Ракът на млечната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване при жените в България. Той представлява около 30% от случаите на рак при жените в страните от Европейския съюз и е причина за 32% от смъртните случаи при хората с онкологично заболяване. В България всяка година диагнозата рак на гърдата получават около 3800 жени, а около 1200  умират от заболяването.
Превенция
Най-сигурният начин за предпазване от рак на гърдата е мамологичното изследване на двете гърди. Именно чрез него заболяването би могло да се установи в начален стадий. А ранното му откриване гарантира неговото лечение.
При мамографията с относително ниско рентгеново лъчение се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза. Резултатите от изследването се съхраняват за дълъг период, което позволява проследяемост на настъпващите промени в структурата на гърдите.
Изследвайте се сами!
След навършване на 20 години всяко жена трябва да започне да проверява веднъж месечно гърдите си.
·        Застанете пред огледалото и отпуснете ръце до тялото. Раменете трябва да са на едно ниво. Сложете ръце на хълбоците и внимателно се вгледайте дали двете ви гърди са симетрични и дали овалът им е нормален. Огледайте също за зачервена кожа, разраняване или друго изменение по кожата.
·        От същото положение вдигнете ръце и ги поставете на тила. Огледайте отново за някаква асиметрия.
·        Докато сте под душа, насапунисайте гърдите и ръцете си добре. Започнете с дясната ръка да изследвате лявата гърда, като правите кръгови, притискащи движения. Проверете за някакви образувания дори областта към подмишницата. Повторете кръговите движения няколко пъти. Сменете ръката и по същия начин проверете и дясната гърда.
·        Леко стиснете зърната на гърдите си и следете за изтичане на секрет.
Важно! 
Дори да забележите нещо, което ви се струва нередно, не се стряскайте, тъй като огромен процент от тези образувания са доброкачествени и не носят риск за живота ви. За да сте сигурни обаче, е необходимо да се обърнете за допълнителна консултация към специалист мамолог.

График на безплатните прегледи





БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ПРИ МАМОЛОГ

Място
Дни
Час
Предварително записване на:
Първа САГБАЛ „Св. София“
10, 17, 24, 31 октомври 2013 г.
От 8 до 14 ч.
02/4470207
ВМА
Всеки делничен ден от 7 до 31 октомври, без петък
От 13 до 14 ч.

http://www.mysurgery.bg/специалисти

УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна
10, 17, 24, 31 октомври 2013 г.
От 14 до 15 ч.

052/978-660


БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ ПРИ ПСИХОЛОГ ЗА ЖЕНИ С РАК НА ГЪРДАТА

Първа САГБАЛ „Св. София“
7, 14, 21, 28 октомври 2013 г.
От 9 до 13 ч.

0888-91-32-44
УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна
10, 17, 24, 31 октомври 2013 г.
От 15 до 16 ч.
052/ 978-660


Хапче вместо ботокс



Британски учени откриха заместител на ботокса и различните кремове против стареене на кожата. Те създадоха хапче, разработено на базата на растителни съставки, което въздейства на дълбоките слоеве на кожата и ще спомага и за заличаването на „пачи крак“ около очите.
Медикаментът ефективно ще може да се справя със застаряваща кожа, като намалява бръчките с 10%. 
Ефикасността на лекарството е тествана върху група жени с проблемна кожа, предаде БГНЕС.

Държавата не се ангажира с реализацията на младите



Дейностите на държавните органи за насърчаване на заетостта не са достатъчно ефективни и не осигуряват условия за по-добра реализация сред завършилите висше образование. Създадени са условия за пренасищане на пазара с кадри от едни
специалности и недостиг от други т. е. има несъответствие между търсенето и предлагането на специалисти с висше образование, показва одитът на Сметната палата за периода 2009 - 2012.
Според него това създава риск за неадекватни управленски решения при разработване на стратегии и политики в областта на пазара на труда и на висшето образование.
В одита се казва още, че в закона за висшето образование не са дефинирани функциите на държавата по обвързване на приема на студентите с потребностите на пазара на труда, ефективното участие на държавата в управлението на висшите училища, санкции, участие на представители на студентите и бизнеса в състава на Акредитационния съвет.
-------

Само една четвърт от завършилите университет в последните 4 години са назначени на позиции, за които наистина се иска висше образование.
Близо половината от завършилите, които въобще са успели да си намерят работа, са назначени на длъжности, които категорично изискват по-ниска степен на образование.
Така младежите в много малка степен могат да приложат онова, което са научили в последните 4 години.
От 227 203 завършили на длъжност, изискваща диплома от вуз, работят само около 56 000.
Най-добра реализация имат завършилите "Здравни грижи", "Фармация" и "Теория и управление на образованието", но и при тях работещите по специалността не превишават 57%.Най-много млади хора завършват икономика.
От малко над 55 000 едва 12 473 са назначени на длъжност за висшисти. Това означава, че четирима от всеки пет икономисти се трудят на позиция, която е под нивото на образованието им. Половината млади икономисти дори категорично са назначени на позиция, за която се иска по-ниско образование. Най-голям е приемът в "Социални, стопански и правни науки", тоест икономисти, администратори и юристи са около една трета от студентите ни.

сряда, 2 октомври 2013 г.

Три съвета-как да разпознаем хранителните добавки



Търсенето на хранителни добавки рязко се увеличи през последните години. Тази световна тенденция подчерта френският експерт Тиери Легард, представител на „Троа Шен“ (“3 Chenes“)-пабораторията, която е сред първите 10 най-добри европейски
лаборатории от 440 действащи в областта на козметиката и хранителните добавки. Нейни продукти се продават в аптечните мрежи на 50 страни, сред които и България.

По думите на Легард в света и Западна Европа натуралните продукти постепенно изместват тези с химически субстанции и те стават хит.
За да откриете ефикасната хранителна добавка той съветва: търсете я в аптеките или в специализираните магазини за биохрани; посъветвайте се с фармацевта – той трябва да е запознат с произхода и качествата на това, което продава; може и сами да изберете добавката – прочетете внимателно какво съдържа и как е приготвена. „Троа Шен“, например, никога не крие формулите на продукта.

Новартис Фарма Сървиз България осигури напълно лечението с лекарствения продукт Afinitor



На проведено извънредно заседание Надзорният съвет (НС) на НЗОК взе решение, с което не възразява Новартис Фарма Сървиз България осигури напълно лечението с
лекарствения продукт Afinitor /Everolimus/ tabl. 10 mg x 30 на нуждаещите се пациенти за м. октомври и м. ноември 2013 г.
НЗОК все още не е получила информация от националния консултант по онкология за бройката на нуждаещите се пациенти, според индикациите за приложението на този лекарствен продукт.
НС предлага лекарствения продукт Afinitor да бъде включен в Приложение 19 на Националния рамков договор (НРД) при преговорите с БЛС за НРД за медицинските дейности за 2014 г.
На заседанието бе възложено на УС на НЗОК да осъществи контрол по изпълнението на това решение и своевременно да информира НС на НЗОК.

Жени и мъже- най-елегантни и уверени в стила си на 33 години

Жените са най-неуверени в избора си на облекло, когато са на 24 години, а 40 % от модните гафове правят през тинейджърските си години, защото са твърде неопитни, съобщи в. "Дейли мейл".
Дори и когато вече имат собствен стил 38% от анкетираните посочват, че харесват и носят само половината от дрехите в гардероба си.
48% съжаляват за покупки само една седмица след това, а 45% изтеглят свои снимки от "Фейсбук", защото се срамуват как са се издокарали преди време.
Мъжете и жените се водят от различни принципи при избора на облекло.
Жените и мъжете са най-елегантни и уверени в стила си на 33 години.
40% от господата залагат на удобството, докато 33% от дамите се стараят да следят тенденциите, независимо дали те са подходящия за тях.
Изследването е направено за веригата магазини "Маркс енд Спенсър" и благотворителната организация "Оксфам".

Дейността на НСОПЛБ до момента е доказала, че пътят към успеха е в последователност и постоянство




Доц. Любомир Киров, председател на СОПЛСБ, пред сп. „Медицински магазин”:



-Доц. Киров първо да ви честитя преизбирането ви за председател на НСОПЛБ. В тази връзка как протече редовното ви отчетно-изборно събрание?
-Благодаря! Общото събрание на НСОПЛБ протече стегнато, диалогично и конструктивно, което всъщност е израз и на приетата и водена от нашата организация политика в интерес на ОПЛ и пациентите. Разбира се, имаше различни мнения по определени теми, които бяха обсъдени, но дискусиите бяха диалог между съмишленици в търсене на най-доброто решение на общи проблеми.
-Кои ОПЛ влизат в новото ръководство на НСОПЛБ на какви длъжности и с какви задачи?
-Членовете на Управителния съвет са в почти същия състав. Нови членове на УС са д-р Виктор Рановски (София), д-р Николай Николов (Хасково). Д-р Атанас Пелтеков (София) бе избран за един от двамата заместник-председатели. Другият е д-р Светлин Митев от гр. Варна. За секретар на НСОПЛБ единодушно бе преизбрана д-р Виктория Чобанова от гр. Ихтиман. Председател на Контролната комисия е д-р Николай Брънзалов от София, а на Комисията по професионална етика - д-р Пламен Панайотов от Бургас. Резервни членове на УС са д-р Орлин Кожухаров от Русе и д-р Николай Колев от Хасково. Председателите на комисиите и резервните членове на УС също участват във всички заседания на УС на НСОПЛБ.
В нашата организация разбирането за длъжност или пост е по-различно. В НСОПЛБ длъжността означава много, много работа, отговорност и жертване на лично време. Всичко, което правим е на доброволен принцип, както и членството в националното сдружение. Ето защо при избора на ръководство на организацията не се води борба за даден пост, а делегатите преценяват и натоварват с огромна  отговорност подходящия и доказал се в работата според тях човек.  
-Сдружението в какви насоки ще насочи дейността си през следващите 4 години като сдружение?
-Обсъдени и приети от делегатите на общото събрание бяха няколко основни насоки, част от които са: да работим в посока бюджетът за ПИМП да достигне в близките години този в страните на ЕС или 12-15 % от бюджета на НЗОК; решаване на проблемите със специализацията - срокове на практическия стаж, обучение на студенти в акредитираните практики и др.; да бъдат извън регулативните стандарти задължителните дейности по диспансерното наблюдение и профилактиката; въвеждане на коефициенти при заплащането на диспансерно наблюдение в ПИМП в зависимост от броя на заболяванията, които има пациентът; оптимизиране на проблема с разположението извън графика на ОПЛ; намаляване на хартиената документация, електронен вариант на отчетите към всякакви институции, които същите да теглят от базата на НЗОК, а не ние да ги разпращаме до къде ли не; въвеждане на стимулиране на добрите практики в ПИМП и акцент върху профилактиката с участие в национални програми и др.
-Вие като председател на НСОПЛБ приоритетно какво възнамерявате да направите първо, второ и т. н.
-Да организирам дейността на екипа и лично да направя, каквото е по силите ми, за да реализираме упоменатите краткосрочни и далекосрочни цели, приети на Общото събрание. Това е процес, който е разположен във времето. Зная, че всеки от нас иска всичко да стане веднага, но това е невъзможно. Нашата дейност до момента е доказала, че пътят към успеха е в последователността и постоянството, като не само предявяваме желания, но сме готови да поемем отговорности и товар.  НСОПЛБ е неправителствена организация, която с времето се превърна в уважаван от институциите партньор и коректив, поради компетентността на екипа, на който делегатите са поверили ръководството ѝ. Но трябва да сме наясно, че без широката подкрепа на нашите членове и симпатизанти, направеното до момента нямаше да се случи.
-УС на ДСОПЛ ви обвини в пасивност по отношение на отстояване и защитата на публично оповестените приоритети на ОПЛ, а именно: остойностяване на лекарския труд; реални и спешни преговори относно наемните договори и промяна на методиката по отношение на режийните;въвеждане на потребителска такса за всички здравноосигурени лица; премахване на 24-вото разположение и преминаване към 8 часов работен ден и не на последно място по важност искането им за промяна в Наредбата за специализациите в частта отнасяща се до ОПЛ, които над 12 год. работят по договор с НЗОК, да не карат стаж за специалността ОМ.
-а сведение, за изтеклите пет години нашият бюджет се увеличи с 50 млн.лева или  с 40%, което не се дължи на друг, а на действията на екипа на НСОПЛБ. Но както вече казах, ние считаме, че това не е достатъчно, за да бъде общата медицинска практика такава, каквато заслужават нашите сънародници, и ще водим политика за увеличаване на този бюджет, макар това да е изключително трудно в условията на тежката стагнация, в която всички живеем. Стойността на потребителската такса такава, каквато е, а не силно намалена, също е резултат от действията на НСОПЛБ, както и много други неща. За справка, всеки може да прочете отчетния доклад на УС, публикуван на сайта на НСОПЛБ- www.nsoplb.com, където само в 32 страници е изброено стореното в защита интересите на нашата професионална група, като голяма част от подробностите не са упоменати.
Бележките, направени от ДСОПЛ, като наше регионално сдружение, бяха обсъдени на Национален съвет през януари  2012 г. Бяха поставени и обсъдени и на Общото събрание на НСОПЛБ, но необяснимо защо по-голямата част от делегатите от ДСОПЛ не присъстваха точно на обсъждането на проблемите, поставени от тях. Човешко е всеки да мисли, че неговата теория или идея за решение е правилна. Понякога може да изглежда така, но да не се види тоягата, скрита зад моркова. Когато се обмисля политика, която касае колеги, които работят в различни краища на страната - от най-малкото село до милионния град, има специфика, която трябва да се отчита и да се мисли за всички.
Като Председател на НСОПЛБ съм споделял и отново ще помоля колегите от УС на ДСОПЛ да отделят повече енергия за развитие на регионалното дружество в София - увеличаване на броя на членовете му, да ползват активно автономността, дадена на регионалните дружества от Устава на НСОПЛБ и също, спазвайки този Устав, да не предприемат действия, които касаят ОПЛ в национален мащаб, без те да са били обсъдени в Националния съвет.
-Вие като председател на НСОПЛБ какво ще предприемете в тази насока, защото в крайна сметка това са всъщност и исканията на всички ОПЛ в страната?
-Мисля, че вече отговорих и на този въпрос, но накратко: НСОПЛБ е организация, която работи в полза на всички ОПЛ. Поддържаме мейл-листа от над 2800 електронни адреса, като за изтеклите 4 години са изпратени 63 информационни бюлетина, или средно 1 бюлетин на 2 месеца до ОПЛ. Чрез тази мрежа при нас постъпват мнения и предложения от колегите. Как мислите, това дава ли достатъчна информация за исканията на преобладаващата част от ОПЛ в България? И това е само един от начините да събираме информация, въз основа на която вземаме колективни решения, след като ги обсъждаме в УС и Национален съвет в зависимост от естеството на проблема. В националния съвет участват председателите на всички наши регионални сдружения.  Не приемаме за правилно, след като са обсъдени проблемите в Националния съвет, някое от дружествата да продължава да отстоява теза, преценена от мнозинството като грешна. Понякога решение, което ни изглежда правилно сега, може в дългосрочен план да доведе до негативи за всички ОПЛ, затова мнението на всеки един колега е особено важно за нас.
-Как ще защитите интересите на съсловието на семейните лекари т.е. кои ще са действията ви от които те ще усетят не само вашата загриженост и подкрепа, но и решителната защита, отстояване и решаване на проблемите им ?
-Мисля, че не е необходимо да доказваме вече доказаното. За справка, отново ще Ви насоча към отчетния доклад – там са маркирани по-едрите проблеми, за които намерихме решение през изминалия период. Нарастващото доверие на семейните лекари към НСОПЛБ е тенденция от години. Виждаме я непрекъснато в нашите срещи с колегите ни от страната. Все повече ОПЛ от цялата страна се присъединяват към нашата организация. Все повече колеги мислят в перспектива, няколко години напред, и обсъждат с готовност теми и идеи за развитието на НСОПЛБ и общата медицина в България. Много от идеите, казани от нашите колеги при такива срещи, вече са факт, и всички ОПЛ в България се ползват от тези постижения, дори и тези, които са ги отхвърляли като „погрешни“ или не знаят как са постигнати. Ние сме доброволна организация, плаща се символичен членски внос, никой от нас не получава заплащане за своята работа в нея, но това не пречи да имаме най-добрия екип от подготвени експерти – това е не само наше мнение, споделя се от всички, с които сме работили – НЗОК, Министерство на здравеопазването, Парламентарна комисия по здравеопазване и др. Ще продължим да правим, каквото е по силите ни, за да отстояваме професионалните интереси на ОПЛ, като разчитаме на широката подкрепа и разбиране от страна на колегите, дори тогава, когато някои мерки ни се струват непопулярни или неприятни в момента. Всеки един ОПЛ трябва да е готов да съдейства според възможностите си, за да се случват нещата. Очакването наготово или единствено претенциите никога не са били от полза.
-ОПЛ намаляват, а в страната цели области са без семейни лекари. Какво е необходимо да се предприеме, за да се преодолее тази негативна тенденция?
-Правилните политически решения, съобразени с нашите предложения. Накратко, създаване на такива условия и правила за работа, както и финансиране на общата медицинска практика, които да я превърнат в привлекателна за младите колеги специалност и поле за професионална изява.
-Как възприемате идеята за редуциране потребителската такса за пенсионерите и връщането на училищните лекари?
-Позицията на НСОПЛБ за потребителската такса е общоизвестна: заплаща се от всички, а за тези, които са освободени, таксата се покрива от институцията, която ги е освободила. „Училищният лекар“ не бе възстановен като институция преди пет години, поради дебата, който водихме като организация на всички инстанции и в обществото. Нашата визия е, че в училищата трябва да работят специалисти по здравни грижи, подготвени да боравят и оборудвани със съответния софтуер, чрез който да организират и подпомагат профилактиката, ваксинопрофилактиката в частност, проследяването на децата с хронични заболявания от ОПЛ. С подробностите може да се запознае всеки като посети сайта на НСОПЛБ.
-Мислите ли, че с новото правителство може да има чуваемост, каквато в последните години на практика няма?
-В интерес на истината през последната година и малко липсваше чуваемост единствено от страна на МЗ. С НЗОК сме поддържали добър диалог, резултат от който бяха и промените за ОПЛ в текущия НРД, особено в частта финансиране. Какво ще бъде отсега нататък ще предстои да видим. Нашите искания са последователни и ясни и не се менят като деня и нощта. Това постоянство и знание ни прави силни и устойчиви на политическите промени.
-Диалогът с НЗОК, а и другите институции имащи отношение към здравеопазването у нас, как възнамерявате да подобрите?
-Мисля, че вече дадох отговор на въпроса Ви.
-Вашата позиция относно лекарската камара каква е?
-В медицинското съсловия трябва да се научим да уважаваме различията си. Това може да се получи ако съсловието се обедини в организация на конфедеративен принцип с пълна автономност на отделните големи професионални групи. Но, каквато и да бъде създадена, дори съвършена организационна структура, тя няма да бъде жива, ако в нея не се включат и не работят подходящите и със съответна компетентност хора.
-Какво трябва да се направи за да стартира реално в правилната посока най-накрая здравната реформа?
-Реформата е стартирала отдавна. Това, което е необходимо, са някои по-драстични промени, а не сриване на всичко, нито тунинговане. Мисля, че в чисто човешки план, първото задължително условие е да започнем да мислим, че първо трябва да сме готови да дадем, а после да получим - първо да се вгледаме в себе си, а после да търсим кривините на останалите. Като изчистим този момент, всяка една наша идея и претенция ще са необорими.
-В заключение какво ще пожелаете на ОПЛ?
-Здраве и нека не си създаваме врагове, когато можем да имаме приятели!
-Благодаря за разговора…