Translate

сряда, 30 октомври 2013 г.

Обръщение от УС на Столичната колегия на БЛС



ДО ГРАЖДАНИТЕ НА СОФИЯ
ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ПО ЗДРАВЕОПОЗВАНЕ
ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
ДО МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИИТЕ
ДО МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА  НЗОК
ДО ДИРЕКТОРА НА РЗОК СОФИЯ
ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
ДО КМЕТА НА ГРАД СОФИЯ
ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА УС НА БЛС
ДО РЕГИОНАЛНИТЕ УС НА БЛС


От 2001 г. четири парламента, четири правителства не си мръднаха пръста да продължат започнатата здравна реформа и да доизградят модерна и функционираща
здравна система.  Днес при наличието на интензивно развитие на медицинската наука и практика, характерно не само за света , но и за България, съществуващата здравна система се явява спирачка и между двете е издълбана дълбока пропаст.  Възникналите проблеми се решаваха на парче, кърпеха се дупки и се гасяха пожари. Всеки оставяше за следващите управляващи да вади горещия картоф от огъня- в резултат:
- Неработеща здравноосигурителна система;
- Огромен брой  неосигурени
- Одържавена НЗОК
- Главоломно нарастващ дефицит на кадри;
- Затворени и задлъжнели ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
- Болници, фамилни лекари и специалисти в доболничната помощ вече 13 години дотират държавата през собствените си доходи и работят в условия на рестиктивна регулация, превръщаща се в опасна за здравето и живота на гражданите дейност.
- Допълнителни плащания /регламентирани и нерегламентирани/ от пациентите.
- Държавата абдикира от основните си задължения- спешна помощ, онкоболни, редки болести, внасяне на здравни осигуровки на социалните групи , които е длъжна да осигурява, ТЕЛК.
- Катастрофа на цялата система.
      Но до такъв парадокс, какъвто наблюдаваме днес никой не е достигнал.
Една законова интитуция /НЗОК/ да подбужда и принуждава друга, също законова /Лечебни заведения/ да извършват документно финансово престъпление , което по българското законодателство е наказуемо. Отправяме предупреждение към Изпълнителните директори на лечебни заведения , че с подписване на незаконните анекси стават наказуеми по търговски закон за съзнателно нанасяне вреда на ръководените от тях търговски дружества. Какво ДДС ще отчислят към НАП- това , което са подписали чрез незаконният анекс или истинското , за което  също  са подсъдни? Как ще работим в следващите три месеца-може би ще трябва да спрем една оперативна интервенция до шев на коремната стена и да оставим пациента на 80 % обслужен? Парадоксът е пълен!
      Конкретният повод за нашия протест е опитът на НЗОК да прехвърли на лечебните заведения недостига на средства на фона на тотален недостиг през изминалите години.
      Настояваме отговорните институции – Парламент, Министерски съвет, Президент, НЗОК, да решат спешно проблема с липсващите в бюджета на НЗОК средства ,като осигурят необходимите средства за 100% заплащане до края на годината на изпълнителите на медицинска помощ.
      Не можем да приемем никакви половинчати решения. Не можем да се съгласим днешният недостиг да бъде прехвърлен за 2014 г и отново да започнем с дългове. Следващата година ние и нашите пациенти отново ще живеем, работим и боледуваме , което явно не влиза в сметките на днешните отговорни за състоянието институции .
      Угасете разгарящият се пожар днес , защото утре той ще погуби държавността ни.





Бюджетът на НЗОК за тази година няма да бъде актуализиран



Финансовата институция ще разплати на болниците за месеците октомври и ноември само 80% от полагащото им се. Остатъкът, който се очаква да бъде в размер на 90 млн. лева, ще бъде платен от бюджета на касата за следващата година. Това е решението,
взето на извънредно заседание на Надзорният съвет на касата, съобщи зам. финансовият министър и председател на надзора Людмила Петкова. Между 80 и 90 млн. лева се очаква да бъде дефицитът на Здравната каса, с които тя ще влезе в следващата финансова година, обясни Петкова. Тя припомни, че новата бюджетна година започва през декември и тогава се очаква Касата да разполага със средства, с които да плати на болниците. Актуализация на бюджета не решение, тъй като би увеличила дефицита на Касата, смята още Петкова. Заместник финансовият министър обаче увери, че което остане неразплатено на болниците през 2013-а, ще бъде платено през януари 2014 г. Продължава да се търсят мерки, с които очакваният дефицит да бъде намален. Една от възможностите за това е да се повиши събираемостта на здравните вноски. Колкото по-голяма сума е разплатена тази година, толкова по-малко тя ще тежи на следващия бюджет на Касата, допълни Петкова. Иван Димитров, който представлява пациентите в надзорния съвет, изрази недоволство от взетото решение. Той уточни, че не вярва, че ще бъде изпълнено това, което е обещано, поради простата причина, че „никъде го няма черно на бяло”.

"Дарик радио"

Приет е проектът за бюджет на НЗОК за 2014 година



Надзорният съвет (НС) на НЗОК прие проект за бюджет на институцията за 2014 г.
През 2014 година касата ще разполага с 2 823 110 хил.лв.,  от които 2 472 462 хил. лв. – за здравноосигурителни плащания.
За болнична медицинска помощ в бюджета са предвидени 988 128 хил. лв., за лекарствени продукти – 556 000 хил. лв.,в т.ч. лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение в размер на 527 000 хил. лв., за лекарствена терапия при злокачествени заболявания – 145 000 хил. лв.
Предвидените средства за плащания от трансфери от МЗ са 13400 хил. лв. И са предназначени за дейности по амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания и на болни с кожно-венерически заболявания, както и за интензивно лечение. В тези средства е включена и сумата за доплащане на частта от потребителската такса, която е разлика над 1 лев за пенсионерите.
В бюджета на НЗОК са предвидени и 1000 хил. лв. за дейностите за асистирана репродукция, които са започнали през 2013 г. От 2014 г. финансирането на тази дейност отново преминава в МЗ.
Средствата от 104834 хил. лв., предвидени за други здравноосигурителни плащания, могат да се разходват по решение на НС на НЗОК, след предоставяне на пакет от мерки, свързани с оптимизиране на здравноосигурителните плащания и подобряване на контрола върху тяхното разпределение и разходване, внесен от министъра на здравеопазването в Министерския съвет, в следните направления:
·        Усъвършенстване на механизмите и критериите за договаряне и заплащане на лекарствените продукти и медицинските изделия, финансирани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса;
·        Прецизиране на обхвата и съдържанието на медицинските стандарти в болничната и извънболничната медицинска помощ;
·        Подобряване на изискванията и критериите за медицински и финансов контрол върху дейността на изпълнителите на медицинска и/или дентална помощ и аптеки.

Министерският съвет следва да внесе приетите мерки в Народното събрание на Република България до 01.01.2014 г.
Надзорът на здравната каса потвърди възможностите на институцията да заплати 80% от извършената болнична медицинска дейност за месеците септември, октомври и ноември т.г., като останалите 20% от извършената и отчетена дейност ще бъдатплатени през януари 2014 година.


1200 балона полетяха над София в памет на починалите от рак на гърдата българки



Акцията има за цел да насочи вниманието на обществото към необходимостта от ранна профилактика на заболяването


На 29 октомври, в центъра на София бяха пуснати 1200 рoзови балона с хелий в памет на българските жени, които всяка година умират от рак на гърдата. Акцията е

е част от кампанията по отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата,
организирана от Първа САГБАЛ „Св. София“ - София, Военномедицинска академия и УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Тя е своеобразен знак на съпричастност с близките на починалите, а. целта и е да се изпрати послание до всички български жени, че от най-голямо значение в битката с болестта е установяването й в начален стадий.
„Всяка година в България от рак на гърдата умират около 1200 жени. Затова днес пускаме 1200 розови балона с надеждата, че инициативата ще привлече вниманието на всички жени и ще ги накара да се изследват своевременно“, каза директорът на Първа САГБАЛ „Св. София“ д-р Иван Костов.

Инициативата бе подкрепена от телевизионната водеща Нана и представители на партньорите на кампанията - Асоциация на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ), „Рош“, „Новартис“, „АстраЗенека“, Нова телевизия, OFFNews и интернет портала „Мама, татко и аз“.

 

Защо в Германия се страхуват от българите?



Те пристигат от България и Румъния с готовността да вършат в Германия това, с което никой друг не би искал да се заеме. И получават най-мизерно заплащане. Германската преса ги нарича "мигранти по бедност".
На фона на жалките надници на тези хора актуалната дискусия в Германия за минимално заплащане от 8,50 евро на час изглежда сякаш от друг свят, пише "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг". Изданието излиза с обширен репортаж от най-голямата кланица в Европа - тази в германския град Реда-Виденбрюк, която осигурява работа на много източноевропейци. Но не само там - навсякъде в Германия могат да се открият ужасяващи истории за модерно робство, посочва вестникът. "Тези чужденци живеят в отчайваща мизерия и са напълно безпомощни срещу своите експлоататори, които в много случаи се оказват техни сънародници", четем в публикацията.
Хората от периферията
"Берлинер цайтунг" определя преселниците от Източна Европа като хора, живеещи в периферията на обществото. В България едва 31 процента от ромите работят, в Румъния са малко повече - 36 на сто. Актуално изследване на фондацията на Джордж Сорос показва, че българските роми в Испания изпращат на близките си у дома средно по 164 евро на месец. С тази сума едно средно голямо ромско семейство може да оцелее, посочва изданието.
Основната причина, която кара тези хора да напускат родината си, е тежкото им икономическо положение. Основният им проблем е бедността, а не дискриминацията, се казва в изследването. То показва, че най-дискриминирани се чувстват ромите-преселници в Италия /76 процента/, следвани от тези в Испания /66 на сто/. За сравнение - едва 40 процента от ромите в Румъния и една трета от ромите в България смятат, че са дискриминирани.
Проучването показва и друго: ако у дома ромите карат както са свикнали, в приемната държава се съобразяват много повече с нормите и стандартите. В България например едва 46 на сто от ромското население е здравноосигурено, докато сред българските роми в Испания цели 95 процента имат здравни осигуровки. И още един пример: в България броят на неграмотните ромски деца продължава да расте, а в приемните страни почти всички деца на емигрирали ромски семейства ходят на училище.
Заплаха ли са пришълците?
В германските издания продължава и дебатът дали отпадането на ограниченията за работа за гражданите на България и Румъния от началото на 2014 година ще предизвика нова вълна от трудови имигранти. Според "Франкфуртер рундшау", не е вярно това, че т. нар. мигранти по бедност са заплаха за социално-осигурителната система на Германия. Статистиката сочи, че делът на българските и румънските преселници, кандидатстващи за помощи и други социални плащания, е много под средния за страната. По този повод изданието пита кой е прав - дали вътрешният минисър Ханс-Петер Фридрих, който се опасява от наплив на източноевропейски бедняци от началото на следващата година, или Европейската комисия, която смята, че тези опасения са неоснователни?
Отговорът се съдържа в цифрите: в края на миналата година едва 9,3 на сто от живеещите в Германия българи и румънци са получавали социални помощи. За сравнение - близо 16 на сто от всички чужденци в Германия и 7,4 процента от германците се възползват от социалноосигурителната система на страната, посочва "Франкфуртер рундшау"
 
 Дойче Веле

Туропараторите против либерализиране на режима за пушене



Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти е против предложенията за отмяна на режима, забраняващ тютюнопушенето в заведенията за
хранене и развлечение, влязъл в сила от 1 юни 2012 г. Според председателя на браншовата организация Байко Байков българският туризъм се нуждае от пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места, в това число хотели, ресторанти и нощни заведения. Голяма част от чуждите туристи, които посещават България, категорично не възприемат идеята в заведенията за хранене и развлечения да се пуши, посочи Байков.
Европейските туристи имат желание да почиват в чиста среда и това е тенденцията в развитието на международните туристически потоци. Според Байков изявленията на хотелиери и ресторантьори, че въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене е причина за спад в оборотите, са необосновани и не отговарят на истината. Той цитира данни, според които се наблюдава ръст от около 6% на туристическите посещения у нас през миналия зимен сезон в условията на сега действащата нормативна уредба. Всички наши съседи - Турция, Гърция и дори Македония, въведоха тази забрана и тя не повлия на потока от туристи към тези дестинации, коментира Байко Байков.
Позицията на АБТТА е в пълен унисон с тази на европейската асоциация за пълна забрана на цигарения дим. Асоциацията провежда във Велико Търново тринадесетата си годишна среща. Тридневният форум протича под мотото „Сътрудничеството между обществения и частния сектор - платформа за устойчиво туристическо развитие".

понеделник, 28 октомври 2013 г.

200 села призраци без нито един жител има на картата на България


Голям е и броят на т. нар. села „червени лампички“, които били на стадий изчезване.
Тенденцията е населени места, които през 2006 г. са били с по1000-2000 души, сега да са с под 200. В над 1000 села пък не се е родило нито едно дете за цяло десетилетие. „Селата и малките градове са напълно оголени, младите ги няма което заличава всякаква възможност за демографски растеж и води до чисто биологично изчезване на жителите и на населените места от картата“, обобщи  Николай Цеков от БАН, който представи свое изследване на демографските перспективи пред най-малките селища у нас.
Изключение от общата картина са смесените села с преобладаващо турско, помашко или ромско население. Като пример ученият посочи общините Гърмен и Черноочене в Родопско, където оставала перспективата за дълъг живот и нормално развитие. „Ясно се вижда връзката между обезлюдяването и етническия състав и колкото по-голям е броят на малцинствените групи, толкова по-голям е потенциалът. Българските села обаче си отиват“, коментира Цеков.

Кой е бащата?



Познат е прийом в писането, при който казаното на шега всъщност е суровата истина. Българският Езоп, надарен с това познание, е Радой Ралин. Какво ли е искал да ни каже със следното си писание: "Първите паднаха в кърви, последните станаха първи"? Дали не е имал предвид едно трудно раждане, придружено от сериозни разкъсвания и тежки кръвоизливи вследствие на неприхваната урогенитална инфекция? А новороденото,
продадено или откраднато от отрепките на нашето общество, наричащо себе си "каста дива". Но въпросът е много по-сериозен и може би последван от много неприятни заключения. Колко деца са изчезнали през последните години? Каква е тяхната съдба? Може би снахи за продан? Може би подготвяни за професионално джебчийство, стигащо до рязане на пръсти, и просене, стигащо до инвалидизиране? Попълване на статистически списъци с цел подпомагане от социалните служби? Продажба на бездетни семейства? Бъдеща проституция? И най-гнусното и нечовешко действие, вече споменато от няколко чуждестранни медии - търговия с органи? Да, наистина това всичко е диагноза. Тя може да бъде назначена само на хора с тежки психични отклонения. Социалната причина се нарича мързел, алчност и злоба. А медицинските диагнози за такова деяние ще бъдат безбройни. В Китай деца се търгуват за един iPhone. На Балканите цената им започва от 80 евро нагоре, според досегашното им приемно семейство. Но всъщност кой позволява на всички такива отрепки да си разиграват коня? Някои ще кажат - държавата. Но всяка такава има пълнеж, който уважаващите себе си държави наричат народ. А при нас явно е конгломерат от население с различни хайдушки черти. Или, както е казано: "един македонец - хайдутин, двама - хайдутин с войвода, трима - чета с предател". Много хора си казват: "Майната й на държавата. Толкова много работихме, толкова честни и безкористни бяхме, а получихме тиквен медал". Но все пак всичко е въпрос на чест. А колко са тези, за които тя е над финикийските символи? Колко са тези, за които мъжката дума е дума? Колко са тези, които биха спрели оскотяващото мислене на голяма част от нашето население? Да, определено има такива личности, но старите хора са казали, че една птичка пролет не прави. Или ако тръгне да прави, тя е моментално омерзена и вкарана в разни черни списъци. В последно време е модерно да се говори, че трябва да се помогне на бедните. Но за кои бедни става дума? Дали не говорим за лекаря с пенсия от 200 лева? Или говорим за другия със същата пенсия, който през целия си живот е крал, пребивал, убивал, изнасилвал, продавал наркотици, безчинствал и насилствено принуждавал стотици девойки да проституират. А когато се "поизморил", взел и инвалидна пенсия. За съжаление това си е подфункция на природата, която Дарвин строго диференцирал с факта, че само по-силният в природата може да създаде поколение. Определено тук не е ясно какво е визирал. Силата на мисълта или силата на юмручния бой? Ако се има предвид зверското стълкновение на различните видове рогати животни като роля на естествения подбор при запазването на вида, то май бизоните изчезнаха от стрелите и куршумите на хомо сапиенс. А оцеляването на човека е подвластно на явлението, наречено "телегония". Тази наука се появява още през XIX век, като идва от гръцките думи теле - далече, и гонос - семе. Според тази теория основното генетично влияние върху потомството на една жена се определя от нейния първи партньор в сексуалния живот, определящ генната информация за нейното потомство. От гледна точка на науката, това си има своето обяснение. Първо, налична е течна тъкан, наречена цервикална слуз, която насочва сперматозоидите към коремната кухина, където става оплождането. Но тук има една малка подробност! Тези биологични "магистралки" са вид естествен антибиотик и не допускат болния сперматозоид. Или по-точно - става дума за инфектирания такъв, защото той определено ще деформира бъдещото поколение. По принцип сперматозоидите, в зависимост от тяхното здравословно състояние, могат да преживеят от дни до месеци в коремната кухина на жената. Научно доказано е, че яйчниците притежават зародишен епител, създаващ яйцеклетките. Джигитите сперматозоиди, пропуснали момента на овулация, се разпадат до гени и някои от тях биват инкубирани от зародишния епител. Това е принципът, чрез който някои яйцеклетки припознават гените на небиологичния баща. А същото се визуализира от бъдещото потомство. Тук определено значение има фактът, че количеството от здрави сперматозоиди определя качеството, но не и размера. Колкото повече здрави спермални клетки са попаднали в коремната кухина на жената, толкова по-възможна е ситуацията за промяна на генетичния фонд. А дали всичко това не е описано в различните религии и какво е неговото значение в оцеляването на различните народностни групи?


Д-р Петър Кътев
В."Стандарт"
 

Свободното лечение в ЕС блокирано за българи



Свободното лечение на пациенти във всички страни от ЕС, което влезе в сила от 25.10 т. г. с евродиректива, все още не важи за българи. Причината е, че са необходими промени в Закона за здравното осигуряване и Закона за здравето. Това обясниха за „Телеграф" от НЗОК.
На 21 юни правителството е внесло законопроект за изменение и допълнение на посочените закони, за да се синхронизират с директивата. Към настоящия момент той е разгледан и приет на първо четене от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Вчера проектът бе включен и в дневния ред на здравната комисия. Едва след приемането му в пленарната зала българите ще могат да се възползват от евро-директивата. Тя дава право на пациентите да получат медицинско лечение в друга държава членка без предварително разрешение и разходите им да бъдат възстановени в съответствие с тарифите на страната, в която са осигурени.
След предоставяне на здравните грижи държавата членка по осигуряване е тази, която отговаря за възстановяването на разходите на осигуреното лице при условие, че полученото лечение е предвидено в националното й законодателство. Според директивата държавата може да откаже да даде предварително разрешение на пациент в много специфични случаи - например при сериозни съмнения за доставчика на здравно обслужване по отношение на спазване на стандартите за качество, както и когато въпросното здравно обслужване може да бъде предоставено на нейната територия в рамките на срок, който е обоснован от медицинска гледна точка.

В."Телеграф"

Държавни и общински организации дължат най-много за парно



Общински и държавни учреждения са най-големите институционални длъжници на общинската "Топлофикация - София". Сред най-задлъжнелите са общежитията на СУ "Св. Климент Охридски", както и Военномедицинската академия, Минно-геоложкият университет "Св. Иван Рилски" и градският транспорт (виж списък в карето).
Деветте организации с най-големи дългове трябва да платят общо около 7 млн. лв. Това показва справка за "Капитал Daily" на столичната компания. Заради натрупани неплатени сметки на домакинства и небитови абонати топлофикацията трудно се разплаща с държавната "Булгаргаз", която доставя гориво.
На изплащане
"Топлофикация - София" търси общо около 200 млн. лв. за неплатени услуги от абонатите си. От 2010 до 2012 г. споразуменията за разсрочено плащане на текущи задължения, с които се избягва съдебна процедура, нарастват от 1861 на 3770. Документите съдържат погасителен план за дължимите вноски. Отделно са подписани и повече от 300 споразумения за поетапно изплащане на стари и текущи сметки с клиенти, които не могат да си позволят едновременното покриване и на двата типа дългове.
С големите длъжници, които са юридически лица, също са постигнати такива споразумения за разсрочено плащане на натрупаните задължения, обясниха от дружеството. Търговските отношения и подписаните споразумения не позволяват да бъдат разкрити конкретните задължения за парно и топла вода на отделните организации и фирми.
Миналата година след съдебни решения дружеството е събрало 19.2 млн. лв. дългове, а тази година - над 16 млн. От топлофикацията отчитат, че заради телефонния център, който подсеща закъснелите клиенти, и посещенията на екипи на място са събрани още 10 млн. лева.
Повече лоялни, но и нелоялни клиенти
За да стимулира плащанията, топлофикацията въведе програми за лоялни клиенти и бонусни програми, при които редовни платци получават отстъпка до 50% от месечната си сметка. Около 20 000 редовни клиенти ще се възползват от този бонус. Компанията обслужва общо 436 хил. абонати
Близо 74 на сто от клиентите на топлофикацията в София нямат или имат до 6 неплатени сметки. Заради бонусните програми е отчетен ръст от 12% на лоялните клиенти. В същото време обаче 30 740 домакинства (7.6% от битовите клиенти) са със задължения от над 3 години. Те са основното бреме за дружеството. За сравнение, през 2012 г. абонатите с три- и повече годишни дългове са 29 921 и дължат 98.8 млн. лева на топлофикацията. Това са 52% от вземанията на компанията, показва бизнес планът на дружеството от ноември 2012 г.
Текущите и нетекущите задълженията на "Топлофикация - София" към доставчици са нараснали с 5.6% до 586 млн. лв. през първото шестмесечие, обясни наскоро в парламента изпълнителният директор Стоян Цветанов. Най-големи са задълженията към "Булгаргаз", но по думите на Цветанов топлофикацията търси 45 млн. лева от НЕК, заради които задлъжнялостта на дружеството не е намаляла, а е нараснала.

Най-големите институционални длъжници

СУ "Св. Климент Охридски" – поделение "Социално-битово обслужване"
Военномедицинска академия
МГУ "Св. Иван Рилски"
Спортен клуб "Левски"
"Академика 2011"
"5-а МБАЛ – София" ЕАД
"Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт"
Ученическа спортна школа
Общи задължения: около 7 млн. лв.

Дебелите деца с по-голям риск за болно сърце, като пораснат



Модерното общество предлага изобилие от вредна храна, обездвижването също е опасно


Наднорменото тегло, диабетът и липсата на физическа активност при децата са основна причина те да развиват сърдечносъдови заболявания като възрастни. Това казва д-р Иво Петров, председател на Дружеството на кардиолозите в България. Над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечносъдови заболявания биха могли да се
предотвратят  чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене, категорични кардиолозите.Тютюнопушенето остава основен проблем в борбата със сърдечносъдовите заболявания.Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести. Всяка година пасивното тютюнопушене убива повече от 600 хиляди непушачи, в това число и не малко деца. В същото време консумацията на повече пресни плодове и зеленчуци и намаляването на количеството сол и високо съдържание на мазнини намалява риска от сърдечносъдови заболявания.В България над 60% от общата смъртност през последните години се дължи на исхемична болест на сърцето, в това число остър инфаркт на миокарда, хипертонични болести и мозъчносъдови болести.В България през 2012 г. има 50 783 получени инсулта, от които смъртните случаи са 7535. Всяка година близо 6000 българи умират от остър инфаркт на миокарда и други форми на ИБС. Около 13-15 хиляди пък са инфарктите, които се регистрират годишно в България.Мит е, че сърдечносъдовите заболявания засягат само възрастните хора, предимно мъже. Жените страдат от ССЗ наравно с мъжете. Шокиращи са фактите, че ССЗ са най-честият причинител на смърт сред жените, включително в Европейския регион - всеки трети смъртен случай на жена (или над 8.6 млн. жени годишно в света) се дължи на сърдечно заболяване. А това означава, че всяка минута някъде по света една жена умира от ССЗ. Децата също са застрашени от сърдечни заболявания - риск съществува и преди раждането, а той се увеличава многократно с израстването на детето, което се храни неправилно, не е физически активно или е изложено на вредна среда, причинена от тютюнопушене например. Модерното общество допълнително предлага на децата рискова среда - леснодостъпна вредна храна, увлекателни компютърни игри, както и т. нар. пасивно тютюнопушене.

Статистика

Най-засегнати от болести на сърцето са хората над 55-годишна възраст - в 91% от случаите, или общо 46 248, от които близо 22 хиляди мъже и 24 хиляди жени. Пострадалите във възрастовата група от 35 до 55 години са малко над 4300. И въпреки че рискът е по-голям за хората в по-напреднала възраст, случаи на инсулт сред младите хора до 35 години също има - близо 200 през 2012 г.В България ССЗ са причинител на половината от смъртните случаи сред мъжете преди 75-годишна възраст. Във възрастовата група до 65 години ССЗ причиняват смъртните случаи около 43% при мъжете и 38% при жените.

 

Галина Константинова
В."Марица"

Самоконтрол на организма по езика



Езикът служи не само за вкусовите ни възприятия. Той е отговорен за индивидуалното усещане на студ и топлина, а също и за болка. Свързан е чрез 4 големи нерва директно с мозъка, но също и с вътрешните органи. Затова промяната на формата и цвета му може да е сигнал за нарушени функции в тялото ни или заболяване.
Диагностиката по езика се практикува от хилядолетия в източната медицина. Как обаче да знаем кое е нормално и кое не? Важно е да си създадем навика редовно да наблюдаваме езика, съветват медици. Така по-лесно ще се ориентираме, ако има промени.
Самоконтролът се прави най-добре сутрин на гладно, направо след ставане от леглото. Вземете огледало и застанете на добре осветено място срещу прозореца. Изкуственото осветление в банята може да ви попречи да забележите промяната в цвета.
Второто, за което трябва да следите, е формата. Огледайте дали езикът не е отекъл
или подпухнал, дали няма удебелявания, или пък не се е свил. Важно е също така на кое място се наблюдават промените - на върха, в средата, отстрани или в основата. Всеки участък от езика се свързва с определен орган или група органи. Обложеният език е признак за нарушена функция на някой от вътрешните органи. Дебелият бял слой на обложения език по правило е индикация за настинка или смущения в стомашно-чревния тракт. Бяло облагане по дължина в средата сочи проблем с панкреаса. Гъбичната инфекция в организма се издава чрез" жълтеникаво-бял слой. Ако облагането е по-скоро жълто, трябва да прегледаме черния дроб или жлъчката. Същият симптом се наблюдава понякога и при температура.
Кафявото облагане е признак за общи смущения в храносмилането или промени в стомашно-чревния тракт. Ако е съпроводено с леко подуване, може да е налице слабост на бъбреците. Ако кафеникавият слой е само от едната половина на езика, може да имаме възпаление на средното ухо от същата страна.
Бледият език с червени петънца може да насочи лекаря към диагноза, свързана с дихателните пътища, например астма. Червеният език, който изглежда като "лакиран", издава хронично заболяване на черния дроб. Интензивно червено оцветяване се наблюдава при скарлатина.
Сивият език е признак за малокръвие. Най-неприятно е оцветяването в черно. То сочи слабост на имунната система и може да е предвестник на тежки заболявания като левкемия. Тъмният слой върху езика може да се дължи и на лечение с някои антибиотици.
Ако езикът е подут и отстрани има отпечатъци от зъбите, най-вероятно щитовидната жлеза не функционира в достатъчна степен или пък човекът има проблеми с черния дроб. Прекаленото уголемяване се свързва с тумор на мозъка. Внезапното му осезаемо подуване е знак за алергия.
Дълбоки улеи и набраздяване има при хора, които имат болен панкреас. Проблемите със сърцето пък могат да се издадат чрез удебелените вени отдолу на езика. Неравномерното бяло облагане, съпроводено с отпечатъци от зъби по страните, може да ни насочи към смущения в храносмилането и объркване в хормоналната система. При язва човек обикновено има сух език, който отстрани е лепкав като глина. Сухият, изтръпнал език е признак за обезводняване. Екстремната сухота в устата може да е свързана със заболяване на слюнчените жлези. Ако само езикът е сух, а устните по ръба са напукани, трябва да се провери кръвната захар.
Понякога езикът е възпален и сякаш пари. Това се дължи на липса на желязо и на витамин В12. Може да е свързано с малокръвие или диабет. Все пак не надценявайте собствените способности сами да си поставите диагноза според състоянието на езика.
Препоръчва се почистването на езика да става два пъти дневно.


Забраняват соята в каймата



Кебапчетата и кюфтетата ще могат да съдържат консерванти и постни добавки

Забраняват слагането на соя в каймата. Храните с етикет "мляно месо" или "кайма" ще съдържат само чист продукт, без соя, консерванти и други добавки. Те ще съдържат само обезкостени мръвки с до 1% сол. Върху етикетите им ще трябва да бъде упоменато, че съдържанието не е готово за консумация, а трябва предварително да се сготви. Това предвижда еврорегламент за мляното месо, който влиза в сила от 1 януари 2014 г.,
съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите в България. Според земеделското министерство "мляно месо" и "кайма" са наименование на един и същ продукт, затова всички правила от регламента важат и за опаковките с кайма. Върху етикетите им трябва да има информация и за съдържанието на мазнини и съотношението между тях и протеините. Ако някоя държава от ЕС иска да разреши производителите й да предлагат по-мазен продукт, трябва да регистрира собствена марка, отговаряща на тези критерии. Изискванията се отнасят само за чистото мляно месо, а не за месните заготовки, уточни д-р Диляна Попова, експерт в Асоциацията на месопреработвателите в България. Така в суровите кебапчета и кюфтета ще може да се съдържат всякакви допълнителни добавки, които обаче трябва да бъдат упоменати върху етикетите. В момента производителите слагат в каймата и продуктите, произведени от нея, различни добавки, като се почне от лук и подправки и се стигне до соя и витамин С.

Юлияна Узаничева
"В. Стандарт"

Бюджет 2014: Минус 440 млн. лв. за болници и лекарства



Здравната каса очаква 100 млн. повече приходи, които слага в резерв въпреки недостига


Недостигът на здравната каса не само няма да бъде решен догодина, но и ще се задълбочи, това става ясно от проектобюджета й за догодина, с който "Капитал" разполага. Сега тя ще има дефицит от поне 150 млн. лв. и очаква към края на годината да не й стигнат общо 440 млн. лв. за плащания към болници. Този недостиг се пренася и в бюджета за 2014 г. Недофинансиране се вижда и по линия на медикаментите. Въпреки очертаващата се дупка по искане на правителството институцията е трябвало да заложи 104 млн. лв. излишък в бюджета си за 2014 г. Освен липсата на средства другият извод от
бюджета е: реформи не се предвиждат. Така говоренето за частна осигурителна роля в сектора явно остава за друга година. Няма и свиването в администрацията, поискано от финансовия министър.
Документът не е публикуван за обществено обсъждане, а в понеделник ще бъде подложен на гласуване в надзорния съвет на касата.
Оптимизъм за приходите
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще събере 2.8 млрд. лв. приходи от здравноосигурителни вноски и от трансфери от държавния бюджет. Планът е приходите да са повече с почти 100 млн. лв., като естествено по-голяма част ще са от работещите в частния сектор. За първи път от последните пет години държавата ще плати малко повече за осигурените от нея 4.5 млн. души (пенсионери, деца, военнослужещи, студенти, държавни служители и др.) – от 941 млн. досега сумата за тяхното осигуряване се увеличава със скромните 34.1 млн., което отново означава, че тази група няма да се осигурява на пълен размер.
От своя страна държавата ще предостави на здравната каса малко по-голям трансфер, за да плати интензивната помощ и да доплати сумата за преглед при личен лекар на пенсионерите. От 2014 г. се връща привилегията от времето на тройната коалиция възрастните да плащат само 1 лв., като здравното ведомство доплаща сумата на личните лекари.
Предимно намалени бюджети
На теория планираните разходи за плащания за здраве на НЗОК намаляват съвсем малко с 10 млн. лв. от 2.378 млрд. лв., но това число на практика не отразява действителните здравни плащания през тази година. Според разчетите на касата нужните средства през тази година ще достигнат 2.8 млрд. лв. Въпреки това в новия бюджет се залага същата дупка, а и няма планирани суми за неплатените разходи на болниците през тази година. Сега клиниките получават до 80% от стойността на извършената дейност.
Няма увеличение за плащанията за личните лекари и медико-диагностична дейност (лабораторни изследвания). Съвсем символично с 3.5 млн. лв. по бюджет е ръстът при денталните услуги и за специализирана извънболнична помощ. На практика обаче и в това перо през тази година има преразход – при предвидени 106 млн. лв. пациентите са използвали зъболекарски услуги на стойност 116 млн. лв., а през следващата година са предвидени 110 млн. лв.
При плащанията за медикаменти отново се очертава дефицит. При предвидени 532 млн. лв. през тази година ще бъдат използвани 568 млн. лв. за лекарства, а за следващата са заложени 564 млн. лв.
Още по-тежко е положението при онкопродуктите – през тази година бяха предвидени само 90 млн. лв. за тях, а реално ще се използват 167 млн. Въпреки това, а и загърбвайки влизането в списъка за плащане на нови медикаменти, за онколекарства са предвидени 145 млн. лв. Макар и в по-малък размер, дефицити се очакват и в разходите за медицински изделия, диализа при бъбречна недостатъчност и за диспансерно наблюдение на пациенти с онкологични заболявания.
Резервът на здравната каса нараства с 10 млн. лв. до 279 млн. лв. Той обикновено се използва в края на третото тримесечие, за да се разплатят лекарства и болнични услуги.
Въпреки обещанията на здравното министерство с пари на осигурените да не се финансират дейности, които са задължение на държавата, задължителният имунизационен календар и поставянето на ваксините остават дейност на здравната каса. Ведомството ще плаща само за неосигурените. От своя страна обратно към министерството се връща само плащането за ин витро.
Заплахи отсега
Българският лекарски съюз се закани, че ако не бъде актуализиран бюджетът на касата до средата на ноември, болниците ще поискат пациентите да доплащат 20% от дейностите.
"Ако остане решението здравната каса да плаща 80% от заработеното в болниците, пациентите ще трябва да доплащат, за да се компенсират загубите", заяви председателят на съюза д-р Цветан Райчинов, цитиран от БНР. Той обяви, че съсловната организация не приема бюджета на касата за следващата година в сегашния му вид. Райчинов заподозря, че планираният в проекта излишък от 104 млн. лв. е подготовка, за да бъдат откраднати парите от здравни вноски. "Не мога да разбера чий болен мозък отново е записал 104 млн. лв. излишък на касата при 300 млн. лв. дефицит", коментира пред журналисти Райчинов.
Управителят на здравната каса Румяна Тодорова възрази, че бюджетът за болничната помощ не е намален, а е структуриран така, че парите за онкопрепарати са били изнесени в отделен ред. По думите ѝ предвиденият бюджет бил с 8 млн. лв. над този за 2013 г., но това не решавало проблема. "Ние в момента се борим за около 140 млн. лв. дефицит", каза тя. И заяви, че ще настоява излишъкът от 104 млн. лв. да бъде прехвърлен в разходната част на бюджета.
От лекарския съюз настояват ваксините, ин витро процедурите и интензивното лечение да влязат отново в бюджета на Министерството на здравеопазването, а не в този на здравната каса. Искат още потребителската такса за преглед при личен лекар отново да стане 1% от минималната работна заплата, а за болничен престой - 2% от минималната работна заплата на ден. В момента те са замразени на нива от 2.90 лв. и 5.80 лв

Десислава Николова
"В. Капитал Daily"