Translate

петък, 13 декември 2013 г.

През 2013 г. „Захарни заводи“ празнуват 100 годишен юбилей



„Ние сме най-старият работещ производител на захар в България и се гордеем с това, че 50% от нашето производство предоставяме на българските компании. Ние не просто произвеждаме захар, а присъстваме в ежедневието  на всички българи. Нашата захар е основна съставка за  много домашно приготвени сладкиши, както и на пакетирани десерти, шоколади, вафли, бисквити. Затова за нас като компания, която вече едно столетие прави живота на българите всекидневно по-сладък, бе важно да разберем кой е любимия десерт на българина, защото няма пълноценно хранене, ако то не е завършено с десерт. И то най-вече домашно приготвен”, отбеляза г-жа Валентина Ралева, изпълнителен директор и председател на УС на „Захарни заводи“ АД.
Данните от национално представително проучване, осъществено онлайн, в малки и големи селища на страната,  по поръчка на „Захарни заводи“ по повод 100-годишния юбилей от началото на производството на захар в Горна Оряховица, показват, че за 13% от анкетираните най-любим десерт си остава крем карамела. Второто място почти по равно с 11% си поделят кексът и бисквитената торта.
Любопитен факт е, че домашния кекс запазва фаворитно място сред предпочитаните сладкиши, независимо от възрастта на анкетираните.
Проучването показва още, че хората в зряла възраст - над 55 г. в детството си са предпочитали тортата, докато сега мястото и е заето от кекса, крем карамела, тиквеника и палачинките със сладко или мед.
 Анкетираните, които са  до 34 годишна възраст посочват, че в детството си са предпочитали крем карамел и кекс. 
С израстването си обаче предпочитанията им клонят вече и към тортата, докато кексът запазва отново водещо  място. Хората във възрастовата граница 35 – 54 години  заявяват, че в детството си са обичали най-вече крем карамел и торта, но сега баклавата е тази, която определят като любим десерт. 
47% от жените и 46% от мъжете  признават, че консумират сладичко всеки ден. 35% от мъжете  търсят повод за това похапване. 12% съобщават, че употребяват сладки изделия един път седмично, а 4% заявяват, че изобщо не ги консумират.
Резултатите от проучването бяха представени от Валентина Ралева и от търговския директор и член на УС на „Захарни заводи“ АД - Красимир Добрев. 
По време на събитието Юлиан Вергов и Стефания Колева също споделиха своите рецепти за любимите си сладкиши. Двете звезди са част от отбелязването на годишнината. Двамата подчертаха, че макар сладкарството да не е тяхната стихия, те с удоволствие приготвят избрани рецепти, които се предават в семействата им от поколения.
Йоланта Делибозова от кулинарния канал 24kitchen.bg, която бе водеща на събитието на „Захарни заводи“ АД си призна, че сладкарството е любимата и час от кулинарията, където се развихря в непрестанно експериментиране. Защото според нея първо окото се храни –естетически. Тя апелира родителите да приготвят за своите деца, най-големите любители на сладките неща, на-вече домашни сладкиши.

---------


„Захарни заводи“ АД е частна публична компания от холдингов тип, регистрирана на Софийска фондова борса. Бизнесът на компанията е свързан с производство на захар, захарни изделия, етилов алкохол, опаковки, топло и електро енергия и извършване на ремонтно-механични услуги. Производство и търговия със захар са основният бизнес на групата. Той генерира 65% от общите приходи на компанията. Очакваните приходи от продажби на захар през 2013 г. са 91 млн. лв.
Захарни заводи произвежда захар от 1913 г. От пускането си до днес заводът за захар от Горна Оряховица е произвел около 30% от консумираната в страната захар. Компанията е единственият производител на захар на бучки в България и първата, която през 2003 г. предлага на българския пазар кафява захар. През 2007 г. за име на предпочитаната българска захар е избрана марка „Сладея”. Горнооряховската захар е носител на златен медал от Международния панаир в Пловдив през 2003 г. и 2004 г и множество сертификати за качество. Днес „Захарни заводи“ АД продава бяла и кафява пакетирана захар „Сладея”, както и бучки захар „Сладея“.
 

Хвърлете знамената, яжте кебапчетата



Кой казва, че математиката е скучна наука, откъсната от реалността? Напротив, доказа го един от преподавателите, който обучава националния ни отбор по математика, спечелил за страната сума ти златни, сребърни и бронзови медали от световни турнири за умници. Интересното е, че условието на съставената от Ивайло Кортезов, доктор по
математика, задача за второкласници взриви родителското възмущение във Фейсбук, а не впечатли никак самите деца, които, изглежда са доста по-мъдри от нас.
Ето какво пише в задачката: "Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и по две кебапчета. След митинга те изхвърлили 15 от знамената, а останалите 35 знамена занесли в махалата. Колко кебапчета са получили жителите на махалата? А) 100, Б) 80, В) 50, Г)40"
Не разбирам защо се възмущават родителите. Това е българската реалност - махала, митинг, кебапчета. Няма кебапчета, няма митинг. Знамената са, за да изглежда всичко по-идейно, а не грубо материално. Само че защо са изхвърлили знамената, а са изяли кебапчетата - някак си не е възпитателно. И къде отиват солидарността и толерантността? Предлагам условието на задачата да бъде разширено, например митингуващите не изхвърлили знамената, а отишли да ги подарят в близкия бежански лагер. Там обаче не ги щели, поискали кебапчетата. Нашите не си ги дали и станала една... Пита се колко души с пукнати глави са приети в "Пирогов" и ще бъде ли платено на лекарите за извършената дейност, или ще получат 80%?
А задачата за трети клас може да се поусложни малко: митингуващите успели да изядат по едно кебапче, другото им го взел тарторът на махалата. Колко кебапчета е продал той на черно в заведението си? За знамената пък можем да кажем, че изобретателните митингуващи ги продали евтино на сръчни китайци, които ушили от тях чаршафи и пердета за пазара на "Илиенци". Вижте колко много неща от живота могат да се напъхат в условието на една математическа задача!
Ей, забравихме благотворителността, а тя е най-добрият начин да си направиш пиар преди Коледа. Вижте колко хора го правят, а друг път през годината не се сещат. Няма как, вместо да изхвърлят знамената, участниците в митинга увили в тях дългокрака миска и й дали кебапчетата да ги занесе в някое сиропиталище. Тя не изяла нито едно, защото миските хрупат само салата и пият минерална вода, за да са слаби... Дано, дано, ама надали, както се казва в един известен виц. Не звучи реалистично някак. Кой ще си даде кебапчето на някое сополиво хлапе, лишено от родителска грижа, както го водят официално?
По-добре да изпратим митингуващите да минат покрай сградите на властта и да зададем следните два въпроса (това е за по-горен клас): колко души ще отработят деня, в който са били на митинг, и колко ще бъдат уволнени, ако са държавни чиновници? Тези, които ще отработват в събота, в колко часа ще се напият и колко от тях ще бъдат изгонени от жените си? За уволнените няма какво да питаме - те няма да бъдат просто уволнени, а съкратени поради преструктуриране на службата...
Пропуснахме нещо важно - пенсионерите, а те обичат митинги. Значи участниците не са от махалата, а от пенсионерския клуб. Кебапчетата, разбира се, ги изяли, а със знамената започнали да се млатят по идейни съображения. И пак стигаме в задачата до "Пирогов". Там обаче на лекарите им е писнало, вдигнали са си шапката и вече чакат с куфарите на терминал 2. Пита се: и защо беше целият тоя митинг?
Учете, деца, учете, и решавайте много задачи. Образованието е най-сигурният път към чужбина.


Славяна Манолова
В."Жълт труд" 

четвъртък, 12 декември 2013 г.

Национална инициатива „Приказки без край" подобри болничния престой на близо 3000 деца



Инициативата „Приказки без край“* се провежда в 12 лечебни заведения в София, Варна и Русе. А нейните организатори отчитат над 420 посещения в детските клиники в трите града. Очаква се през следващата година инициативата да навлезе успешно и в други лечебни заведения.
В кампанията, която е насочена към подобряване на болничния престой на децата с помощта на мобилни библиотеки с книжки за всяка възраст и специално обучени аниматори, са въвлечени над 5000 души, а дейностите в нейните рамки са достигнали до близо 3000 малки пациента.
Наблюденията върху едногодишната практика показват, че хоспитализираните деца се чувстват по-спокойни в болница с помощта на приказките, музикалните игри, театралните постановки и честването на празниците. Потапянето в света на приказките и забавленията помага, както на децата, така и на техните родители да приемат по-леко престоя и лечението в болницата. Освен това дейностите в рамките на „Приказки без край“ правят по-естествена връзката между децата, родителите и терапевтичните екипи.
Проф. Радка Тинчева, началник на клиника в лечебното заведение подчерта, че от осъществяването на тази инициатива болницата им е станала едно по-приятно място за малките пациенти.
Председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ сподели, че в много държави отдавна са оценили положителното влияние на приветливата болнична среда върху възстановяването на децата и затова е практика в лечебните заведения да работят целодневно специално обучени аниматори - медицински клоуни, които развличат децата.
„Доказано е, че системното използването на подобни методи води до по-бързо възстановяване на децата в болнична среда. У нас има очевидно закъснение в системното внедряване на подобна практика в педиатричните отделения“, каза той, на тържество, по повод годишнината от старта на инициативата, на което домакин бе Специализираната болница за активно лечение по детски болести в столицата.
Проф Пилософ съобщи, че дългогодишната практика, например в Израел, доказва, че присъствието на клоуни в лечебните заведения снижава предоперативния стрес при децата и скъсява възстановителния период след интервенни или хирургични процедури средно с 2 – 3 дни.
„Опитът на Израел и на много други наши чужди колеги доказва, че „Приказки без край“ е изключително необходима инициатива“, каза още той.
„Приказки без край“ е една инициатива, която ГлаксоСмитКлайн започна преди малко повече от година като част от корпоративната си социална отговорност. Към днешна дата изключително позитивните отзиви ни дава стимул да разширим постепенно обхвата на инициативата в цялата страна“, съобщи Йорданка Димитрова, мениджър в компанията.
Събитието в СБАЛДБ-София продължи с предколедно празненство за малките пациенти на лечебното заведение, в което актьорите и телевизионни водещи Димитър Рачков и Енчо Данаилов - Бате Енчо се забавляваха заедно с децата и украсиха Коледно дръвче. Накрая звездите поднесоха лично подаръци на всички малки пациенти.
--------------

*Началото на Националната инициатива „Приказка без край“ бе поставено през месец ноември 2012 г. като част от корпоративната социална отговорност на ГлаксоСмитКлайн. Инициативата е насочена към бързото възстановяване на малките пациенти и засилване на емоционалната връзка между децата, родителите и лекарите.

НЗОК и БЛС постигнаха съгласие за подписване на НРД 2014 г.



Надзорният съвет на НЗОК и БЛС се споразумяха относно проект на НРД 2014.
Според него ще бъдат цените увеличени на 24 клинични пътеки- педиатрични, акушер-гинекологични, пулмологични, интензивни грижи, за хирургичните и неврохирургични интервенции.
.Средствата предвидени за тях са около 14,5 млн. лв.
До 5% или 149 милиона лева от оперативния резерв, което възлиза на 167 милиона лева ще бъде разпределян за болнична помощ ежемесечно догодина.
А оперативния резерв, който остава за непредвидени разходи, е над 100 милиона лева.
В рамките на 30 дни след изписване от болница пациентите ще имат право освен на двата задължителни прегледа и на изследвания – ако лекарят прецени, че са необходими, за сметка на лечебното заведение за болнична медицинска помощ.
Новият рамков договор предвижда и облекчена процедура при лечение на остри състояния с необходимост от последваща физиотерапия. Така например, когато пациент с инсулт е лекуван по клинична пътека в болница, лечебното заведение да може директно да го насочи за физиотерапия, без да е необходимо да го връща към общопрактикуващия лекар за направление.
При подготовка за ТЕЛК (НЕЛК) за освидетелстване или преосвидетелстване лекарите в лечебните заведения могат да прилагат медицински консултации и изследвания, извършени по друг повод, през последните 12 месеца.
10 млн. повече са заделени за ПИМП и СИМП, а с 1,5 млн. лв. се увеличават средствата за медико-диагностични и високоспециализирани дейности.
С НРД 2014 се въвеждат и няколко нови клинични пътеки – за рядкото заболяване муковисцидоза, за някои бъбречни заболявания при децата, както и за лечение на жени с патологично протичаща бременност.
Децата от 7 до 18 г. ще минават задължително и тестове на урината за скрити бъбречни заболявания, които ще се правят с тест-ленти от личните лекари. Вече ще се ползват отделни направления за детски хирурзи, както и за съдови специалисти.
Приети са и редица допълнителни текстови изменения, които ще облекчат дейността на медицинските специалисти.
„Не мога да кажа, че проговорите минаха леко”, съобщи управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова, като не пропусна да отбележи, че нямало да се стигне дотук, ако парите от здравни вноски не са били прехвърлени към държавния резерв по времето на управлението на ГЕРБ.
Тя съобщи още, че вече са преведени и дължимите на болниците суми за септември в абсолютно пълен размер.
„Мисля, че това е максималното, което тази година успяхме да постигнем като договаряне на базата на вече приетия бюджет на НЗОК.”, заяви д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС.
НРД 2014 ще бъде подписан на 18 декември, след одобрение от събора на БЛС. При така стеклите се обстоятелства от лекарския съюз няма да заведат дело срещу Надзорния съвет на Здравната каса, уточниха още лекарите.
Междувременно Софийската градска прокуратура е започнала проверка на НЗОК. Причината е писмо на БЛС отпреди два месеца, в което лекарите обвиняват НЗОК, че принуждава болниците да подписват неверни документи. Визирайки фактурите, които клиниките изпращат на касата по нейно нареждане за 80% от изработеното си за септември и следващите два месеца, вместо за 100%.
Болнични директори обявиха тогава, че това означава да ги фалшифицират. цялата си дейност. А лечебните заведения, които са отказали да изпълнят това разпореждане, са били притискани с проверки.

Над 70% от българите похапват поне три пъти дневно



Най-честата причина за похапване между храненията е нуждата от енергия за тялото


Данните от последното проучване за нагласите на българите по отношение на храненето-
колко пъти на ден се хранят и какви продукти предпочитат, проведено от Pragmatica*сред 410 мъже и жени между 18-60 години сочат, че по-голямата част от анкетираните посягат към храна или напитки извън основните хранения.

72,3% от участващите в изследването заявяват, че над 1-2 пъти седмично го правят, а 20% признават, че похапват между храненията ежедневно.

Проучване е част от глобално изследване на нагласите в още пет страни от Европа, сред които Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания.

Похапването или „снакинг“, както се нарича в западните страни, обхваща всичко, което човек приема извън основните хранения, включително кафето и другите напитки.

На базата на резултатите от изследването основният извод, който е валиден както за България, така и за страните от Западна Европа е, че се открояват шест пикови момента от денонощието, в които хората похапват. Анкетираните посочват, че консумират храна между закуска и обяд, между обяд и вечеря, а над 10% похапват и след вечеря. Тъй като най-честата посочена причина за допълнително хранене е нуждата от повече енергия за тялото, едно от обясненията за похапването е напрегнатото и забързано ежедневие на хората. Осем от десет българи споделят, че похапват именно, защото се нуждаят от допълнително енергия.

Обобщеният процент за страните от Западна Европа е 40%, като германците и испанците са тези, които определят нуждата от допълнително енергия като водеща в изборът им на храна.

Втората причина за похапване между храненията, посочено от анкетираните е задоволяването на нуждата от наслада и удоволствие. Почти половината от западноевропейците отговарят, че това е основната причина за малка закуска, като тя е най-силно застъпена при британците. В нас 40% от участващите в допитването признават, че похапват, за да си доставят „награда за душата“. Силата на ума е третата причина, която похапването задоволява. 11% от българите (15% в Западна Европа) посочват, че храната избистря ума им и им помага повече в ежедневната работа. Тази причина е най-често срещана сред отговорите на младите хора (18-24 години).


"Получените резултати доказват нагласите на хората да възприемат храненето предимно с емоционалното влияние, което оказва то върху организма и настроението им. Динамичния начин на живот характерен за хората от страните в Западна Европа става характерен за все по-голяма част от българите. Той обуслява необходимостта от набавянето на допълнителна енергия чред междинно хранене. Ако това изследване се повтори след определен период, прогнозираме че ще се докаже задълбочаването на тези процеси и у нас", коментира проучването Диньо Маджаров, Research Director в агенция Pragmatica.

Най-консумираният продукт (средно около 60,5%) от българите и от западноевропейците това са плодовете. На второ място е поставен шоколадът. Българите похапват поравно сладки и солени продукти (около 22%), докато две трети от западноевропейците предпочитат повече сладките за сметка на солените.

Похапването традиционно се възприема най-добре с напитка, като за около девет от десет интервюирани българи тя е задължителен елемент по време на хранене (61% при западноевропейците). Най-често консумираната напитка в Европа е кафето (52%), следвана от сок (30,4%), чай (25,5%) и газирани напитки (21,6%). Интересна тенденция, която за България е валидна за около половината българи, е заместването на сутрешната закуска с кафе. Тези, които пропускат вечерята, обаче, са само 5%. За сравнение по-голяма част от участниците в анкетата от страните в Западна Европа споделят, че комбинират закуска и кафе, като балансиран начин за здравословно хранене.

Според съвременните теории, петкратното хранене се препоръчва от специалистите по хранене и диететика. Въпреки това все още ¼ от анкетираните българите се придържат към стандартното трикратно хранене.

---------

Други интересни факти за похапването:

-64% от анкетираните имат позитивно или неутрално отношение към похапването;

-45,1% от българите разчитат на едно междинно похапване, а 23,9% - поне на две;

-Най-честото българите похапват в офиса (32%), а около 20% - в движение „на крак“. За сравнение, в Западна Европа 68% от междинните закуски се консумират у дома, а само 10% „на крак“;

-70% от продуктите за похапване се купуват предварително;

-67% от анкетираните западноевропейци предпочитат да похапват в компания, в България този процент е 68,9%;

-Британците най-рядко споделят закуската си (22%), докато италианците са тези, кя оито споделят най-често (44%);

-Французите пият най-много докато похапват.

Новият директор на ВМА-София полк. доц. Крум Кацаров официално встъпи в длъжност



„За мен не е просто изпълнение на ангажимент - да присъствам на церемонията като министър на отбраната.. ВМА е символ на качественото здравеопазване и благодарение на реномето и професионализма си се е превърнала в притегателен център за пациенти от всички краища на България. Безспорно принос има всяко ръководство. Всички

ръководства отдавна са превърнали качествата си в установени стандарти. Със сигурност, трудностите в делниците са преодолявани благодарение на последователността и на професионализма на всеки един ръководител на ВМА, който и да е бил той. Академията запазва добрите си традиции, добрите си практики и опита в научните разработки. Обърнете внимание на факта, че ВМА е създадена преди 122 години за потребностите на военнослужещите от Софийския гарнизон. Но днес тя е отворена за пациенти от цялата страна. ВМА е символ на високо качество и не бива да се пренебрегва, нито да се омаловажава фактът, че тя е част не само от здравеопазната система, но и от системата за национална сигурност. Пред Вас ще има огромни предизвикателства по отношение на това не просто да оправдаете доверието, а да намерите баланса между запазване на традициите, приемственост и нови подходи за справяне с предизвикателствата. Те не са свързани само със сегашното финансово състояние на ВМА, а със запазване на реномето. Имате пълната подкрепа на Министерството на отбраната”, каза министър Ангел Найденов на церемонията при встъпването в длъжност на новия директор на ВМА.
 „От създаването на НЗОК се намираме в състояние на медицински пазар, който е изключително напрегнат. В това състезание, да го наречем пазар, а не финансова война, макар че наистина е като на война, успяхме да завоюваме забележителни позиции. 17% от болничната помощ и високотехнологичните болнични услуги в сферата на здравеопазването се извършват във ВМА. Държим 7% от доболничната помощ, като ползваме само 3% публичен ресурс.Нашите заведения приличат на едни великолепни болиди от „Формула 1” със страхотен екип от пилоти, но не бива да забравяме, че докато се състезаваме, другите болиди ни достигат, и това важи особено за частните болници. Има неща, от които не можем да отстъпим -това е качеството на медицинската услуга, която предлагаме за военния контингент, както и на цивилните граждани. Имаме специфични дейности, от които няма да отстъпим. Има неща, които конкретно ще правим в близките месеци, ще прегледаме някои договори, ще оптимизираме и така наречената логистика. Има звена, които се дублират. Ще видим какво ще се случи с тях. Но ще има оздравителна програма, защото трябва да си стегнем и нашата къщичка. А как ще се развиваме по-нататък зависи от това, какво ще иска от нас държавата ни в лицето на нашия принципал”, заяви новият директор на ВМА полк. доц. Крум Кацаров.
Към колектива на болницата той отправи призив, перифразиран вариант на известната реплика на президента Кенеди: „Помислете какво вие сте направили за академията, а не какво е направила тя за вас”.
В заключение подчерта, че ВМА е част от живота му, защото е продукт на тази академия и тя отдавна е част от живота и от семейството ми, а не е само работно място.
Министър Найденов и доц. Кацаров благодариха за работата на досегашния началник на ВМА генерал Стоян Тонев.
Военният министър даде висока оценка на заслугите на ген. Тонев и го нарече „ръководител със собствен почерк, добър лекар и човек с изявени мениджърски качества, лидер с умения, оставил прекрасна основа за бъдещата работа на своя приемник”.
Доц. Кацаров пък охарактеризира 12-годишният период на управление на своя предшественик „ерата на Тонев” – времето, през което болницата се е превърнала във високотехнологична с 18 структури-лидери в областта си за България.

Сдружение „Лига на умерените“ откри „гореща телефонна линия“ за подкрепа на алкохолно зависимите и техните близки



Тежко зависимите алкохолици у нас са 10 пъти повече от зависимите от наркотични вещества




По консумация на концентрати сме на 6-то място в света и на 15-о - по обща алкохолна употреба. 30% от мъжете и 20% от жените у нас имат проблемна употреба на алкохол, която би могла да доведе до увреждане и тежки хронични заболявания. Все повече млади образовани и интелигентни жени се лекуват в Държавната психиатрична болница по лечение на наркомании и алкохолизъм.
Близо 500 000 са българите, които са зависими от алкохола.
 Около 3 до 5% са пълните въздържатели. По думите на д-р Александър Канчелов, специалист по лечение на зависимости, у нас алкохолно зависимите са 10 пъти повече от зависимите от наркотични вещества. 70-80% от случаите на алкохолизмът се предхожда и съпътства от депресия, страхова невроза, тревожност, т.е. от психични заболявания.
Всеки мъж, който употребява над 21 питиета по 25 милилитра концентрат седмично, влиза в рисковата зона. За жени тя настъпва след приема на повече от 14 такива питиета. Това ще рече, че на представителите на мъжкия пол им се полага по 525 мл за седмица, а на дамите – 350 мл. Всеки, който пие над 4 дни в седмицата и прехвърля нормата, попада в рисковата зона на зависимост от алкохола, обясни още доц. д-р Христо Кожухаров, председател на Българската психиатрична асоциация..
Употребата на по-големи количества от посочените крие риск от развитие на тежки хронични заболявания в рамките на следващите 10 до 15 години, съобщиха специалисти по време на кръгла маса на тема "Алкохолната зависимост - лечимо мозъчно заболяване. Ограничаване на високо рисковата алкохолна консумация и достъп до лечение на алкохолно зависимите".
Организатор на събитието, целящо да се повдигне въпросът за припознаването на алкохолната зависимост от обществото и институциите като лечимо мозъчно заболяване, бе Сдружение „Лига на умерените” с подкрепата на Българската психиатрична асоциация.
Най-големият проблем при зависимите от алкохол е диагностиката. Модерното лечение на алкохолизма залага не на пълното въздържание, което често е невъзможно, а на редуциране консумацията на алкохола.
По време на дискусията бяха повдигнати редица въпроси, сред които и липсата на Национална стратегия за превенция и лечение на алкохолната зависимост в България и за неглижиране лечението на тези хора от НЗОК.
Участниците във форума бяха единодушни, че е необходимо да се отделят средства за финансирането на програми за лечение именно на алкохолната зависимост и да се работи съвместно с организациите на работодателите и на алкохолните производители в България, частните центрове за лечение и превенция на зависимости, неправителствени организации и всички звена на държавните институции.
От Сдружението за европейски инициативи в България за пореден път повдигнаха въпроса къде отиват средствата от акциза върху алкохолните напитки, във връзка с чл. 53, ал. 2 от Закона за здравето, където ясно е посочено, че 1% от средствата, постъпили в държавния бюджет от акцизите върху тютюневите изделия и спиртните напитки, се използват за финансиране на националните програми за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества. Законът от 2006 г. е в сила, но не действа. МЗ вече осма година не си търси тези пари, а Министерството на финансите не ги отпуска. Само за 2012 г. сумата е 20 млн. лв. За неспазването на закона от двете министерства са алармирани президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев, както и всички премиери и министри на здравеопазването от 2006 г. до днес, но без никакъв резултат.
Отговорът от МЗ е, че чл. 53, ал. 2 не изисква тези пари да постъпват в бюджета на МЗ, а само определя в какъв размер да са разходите. МЗ е преценило, че проблемите на зависимостите не изискват да се иска този 1% от акциза в целия му обем, съобщи Светлана Йорданова, председател на Сдружение за европейски инициативи в България.
“Нито един юрист не би допуснал, че този закон може да се тълкува по този начин. Омбудсманът Константин Пенчев също остана изненадан, защото не може всяко министерство да тълкува закона така, както на него му изнася”, обясни тя и съобщи още, че от месец настоящият министър д-р Таня Андреева отказва среща по проблема със заинтересованите.
Във връзка с отговорът на МЗ коментарът на присъстващите бе, че когато в държавата самите народни представители не спазват българското законодателство няма как това да се изисква от останалите хора.
От 30 общински съвети по наркотични вещества в България. За тяхната превантивна дейност през 2012 г. са отделени само 50 000 лв., което се равнява на 2 стотинки на едно българско дете.
Друга  дискутирана тема бе и Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. на МЗ, в която е засегнато ограничаването на високорисковата алкохолна консумация. Стана ясно, че стартирането на програмата, която е приета и има утвърден бюджет е под въпрос поради неясноти в отпускането на средства от държавния бюджет. Във връзка с целите на програмата от МЗ коментираха, че дейностите заложени в нея са насочени към „превенция и промоция на здраве, а не към лечение.“
В хода на събитието председателят на сдружението д-р Мила Дукова обяви откриването на „гореща телефонна линия“за предоставяне на информационна и здравна помощ в подкрепа на алкохолно зависимите и техните близки.
Тя обясни необходимостта от нея като още една възможност за хората с проблемно пиене и техните близки да потърсят помощ чрез организацията и във връзка с над 1000 постъпили сигнала за помощ на сайта на Сдружението през последната година.
На тел. 0888 000 848 Сдружение „Лига на умерените“ ще информира:
- Какви са първите индикации при съмнение за развитие на алкохолна зависимост;
- Какви са границите за допустимо количество за прием на алкохол;
- Какви са причините за развитие на заболяването алкохолна зависимост;
- Кои са рисковите групи;
- Кои са основните подходи за мотивация на хора с проблемно пиене и алкохолно зависими да потърсят помощ;
- Кои са специалистите на „Лига на умерените“ в различни градове от страната, към които могат да се обърнат;
- Кои са най-близките центрове за лечение и превенция на алкохолната зависимост.
Консултантите на Сдружение „Лига на умерените“, които отговарят на въпроси в сайта www.umereni.bg, към момента са от София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Шумен, като предстои през следващата година да бъдат включени специалисти от всички регионални градове в страната.








вторник, 10 декември 2013 г.

САЩ е на път да даде зелена светлина за първата генна терапия за онкоболни



Лечение в САЩ чрез генна модификация на хора, болни от различни форми на рак на кръвта дава шанс за въвеждане на първата в света генна терапия за борба с тези заболявания.
Единствената одобрена генна терапия засега е в Европа и то за рядко метаболично заболяване, посочва Асошиейтед прес. Лекари от САЩ съобщават за безпрецедентен успех на генната терапия, която трансформира кръвните клетки на хора с левкемия и други форми на рак на кръвта във "войници", които се опитват да унищожат рака.
На няколко пациенти с определен вид левкемия терапията е била приложена преди няколко години и сега някои от тях са напълно здрави. Най-малко шест изследователски групи са лекували с генната терапия над 120 пациенти с най-разнородни форми на рак на кръвта и на костния мозък, като резултатите са впечатляващи.
В едното изследване 5 възрастни и 19 от общо 22 деца с остра лимфоцитна левкемия /ОЛЛ/ се намират в пълна ремисия след генната терапия.
Генната терапия включва отделяне на милиони бели кръвни телца от пациента, така наречените Т-клетки, промяната им в лабораторни условия, така че в тях да се включи ген, който да поразява рака и връщането им в пациента чрез вливане след три дни.
Няколко биотехнологични и фармацевтични компании разработват вече тези терапии. Университетът на Пенсилвания е патентовал своя генен метод на лечение на рака и е издала лиценз за него на базираната в Швейцария компания Новартис. Компанията изгражда изследователски център в пределите на студентското градче на университета и планира клинични опити идната година, които могат да доведат до одобрение от федералните власти на генната терапия до 2016 г.
Генната терапия може да бъде направена по мярка за всеки пациент и цената е около 25 000 долара. Това е по-малко от някои медикаменти за рака на кръвта и доста по-евтино от трансплантация.
Специалистите от Университета в Пенсилвания са лекували досега с генната терапия 59 души. При първите 14 пациенти с ХЛЛ, 4 са с пълна ремисия, 4 с частична, а останалите не са реагирали, но при някои от хората с частична ремисия ракът е отслабнал година след лечението.
Лекувани са били и 27 пациенти с ОЛЛ. Петимата възрастни и 19 от общо 22-те лекувани деца са в пълна ремисия, което е изключително висок резултат. При 6 от тези пациенти ракът се е върнал, но лекарите мислят да ги подложат на втора генна терапия.
В Националния онкологичен институт на САЩ с генната терапия са лекувани 11 пациенти с лимфом и 4 с ХЛЛ. Шестима са в пълна ремисия, 6 - в частична, а за останалите е прекалено рано да се каже.

DARIK News

Напусналият ГЕРБ Георги Марков: Няма да бъда памперс на никого




Няма да бъда памперс на никого“, заяви депутатът Георги Марков, който напусна парламентарната група на ГЕРБ.
"Не мога да бъда от БСП – дядо ми и баща ми са съдени от народния съд заради лимонадената фабрика в Свищов. Не мога да бъда от левицата, защото в нейните редове има прекалено много милионери, което говорят за социална политика", каза той.

Босилекът съдържа мощен антиоксидант, който възстановява организма



Босилекът, освен вкусна подправка от индийската кухня, е и много полезна съставка, която значително забавя процеса на стареене, предава БГНЕС.
В Индия босилекът е свещено растение, за което има много легенди. По време на изследването учените установили, че екстрактът от босилек повишава естествената защита, която ни спасява от свободните радикали. Многобройни проучвания показват, че именно тези радикали са тясно свързани с процесите на стареене.

Най-голямото коледно дърво в света грейна в Италия



Най-голямата коледна елха в света грейна в китното средновековно италианско село
Губио, в областта Умбрия, предаде Франс прес.
Всъщност не става дума за истинско коледно дърво, а за стотици прожектори, инсталирани под формата на контур на елха по склона на хълм край селото, посочва БТА.
На върха на своеобразната елха има звезда. Елхата е с височина 750 метра и с широчина 450 метра и е вписана в Книгата на рекордите на Гинес.
Светлините са свързани помежду си с 8500 метра електрически кабели и са с различни цветове.

Специален саморазрушаващ се стикер срещу кражбите на топло



Радиаторите да бъдат маркирани със специални саморазрушаващи се стикери – тази акция е започната от дружеството за дялово разпределение Иста България. Лепенките ще се поставят на  вторите кранове на радиаторите. Така при опит за отлепяне или отстраняване от радиатора, защитният стикер се разпада като печатният слой се отделя от лепилния, така че след това не може да бъде възстановен отново. Като допълнителна
защита компанията е разработила и специален дизайн, който чрез вградените защитни елементи допълнително показва дали върху стикера е имало външна намеса.От дружеството коментират, че „евентуалните злосторници” в една етажна собственост ще бъдат допълнително възпрепятствани и лесно разкривани при опит за сваляне през зимата на отоплителните тела с монтирани уреди за дялово разпределение с цел да използват радиатори без топломери, което утежнява сметките на техните съседи.

Марта Младенова

DARIK News

Разработват се противозачатъчни хапчета за мъже



Учени от австралийския Университет „Монаш” разработват противозачатъчни хапчета за мъже. Последните статистически данни показват, че в някои страни тези хапчета, изпълняващи ролята на временна вазектомия, са популярни колкото и презервативите,
пише британският в. „Телеграф”. При това учените смятат, че разработваните от тях таблетки за мъжете няма да влияят негативно върху либидото и мъжествеността им. Препаратът ще блокира движението на сперматозоидите от тестисите към пениса, без да им вреди, пише БГНЕС. Вместо да се намесват в генетичния фон на човека, специалистите открили начин да блокират две белтъчини, които участват в процеса на еякулацията, без каквито и да е странични ефекти. Медикаментът вече е изпробван върху мъжки мишки. Ако хапчетата покажат ефекта си и при тестването върху човека, това ще доведе да разнообразяване на контрацептивите, достъпни за мъжете. Въпреки обаче очевидните плюсове на препарата в сравнение с хормоналните му аналози, специалистите се опасяват, че жените трудно ще се доверят на мъжките хапчета като сигурна защита срещу бременност.

ВСС гласува бонуси за магистратите



Въпреки финансовите затруднения бонуси в съдебната система ще има. Те бяха гласувани от Висшия съдебен съвет и ще са в размер на близо 14% от възнаграждението
на всеки магистрат или съдебен служител. Не стана ясно обаче от къде са налице икономиите за подобни премии, след като в последните месеци от ВСС се жалваха за недостатъчните пари, предвидени в бюджета и дори бяха посетени от министър-председателя Пламен Орешарски, който не се нае да им обещае увеличение на предвидените пари. Междувременно Висшия съдебен съвет  наказа с порицание съдията от Софийския градски съд Петя Крънчева за 93 забавени дела. Предложението на дисциплинарния състав беше намаляне на заплатата с 20%, но кадровиците не се съобразиха с него. През 2011 г. за забавени мотиви отстранена от системата беше колежката на Крънчева Мирослава Тодорова, а в края на октомври ВСС уволни и Мими Петрова от същия съд


Павел Хаджиев
DARIK News
 

Пет причини за женската изневяра



Носенето на чорапи по време на секс и мръсните думи в леглото са едни от причините, които карат жените да изневеряват на съпруга си, съобщава БГНЕС.
Сайтът за запознанства Виктория Милан, който помага на хора да намерят извънбрачен партньор, изследвал над 4000 жени, за да установи топ пет на лошите навици, които
водят до изневяра.
Липсата на джентълменство (издърпването на чаршафите през нощта), нарцисизма (доставянето на удоволствие само на себе си, а не на партньора) и като цяло липсата на добър секс са сред причините, които карат жените да изневеряват, посочва сайтът.
Близо 65% от анкетираните казали, че не биха изневерявали, ако мъжът до тях извършва по-малко нередности в спалнята. 81 на сто от дамите заявили, че са склонни на повече експерименти в секса с извънбрачния си партньор, отколкото със съпруга си.
Малките неща като краденето на завивките, оставането с чорапи по време на секс и проверяването на смартфона и отблъскват жените, съобщава сайтът. Друг вреден навик прекаленото съсредоточаване на мъжете "върху неща, които само те харесват в леглото" и оставят партньорката си на студено.
Мръсните думи също влизат в списъка, тъй като мъжете понякога използват тази тактика, когато партньорката им не иска да прави секс. Другите две причини в списъка са липсата на въображение и пропускането на любовната игра преди секса.