Translate

понеделник, 31 март 2014 г.

Държавата търси 200 служители до средата на април


Кадри се търсят по всички етажи на бюрократичната машина и в много ведомства



Истински глад за служители е обхванал държавната администрация, става ясно от обявите в специализирания регистъра с вакантните длъжности към сайта на Министерския съвет.Само до средата на април отворените конкурси в централната администрация и структурите към нея са около 200 – цифра, която не е достигана от доста време.
Кадри се търсят по всички етажи на бюрократичната машина и в много ведомства. Сред примамливите обяви са 12 за попълване на свободни позиции в министерствата. Заплата до 2450 лв. например обещават за квалифициран експерт към Министерството на регионалното развитие.
Одобреният мераклия за длъжността ще трябва да поеме част от дейностите в дирекция ГРАО, която се очаква да бъде затрупана от работа покрай европейските избори през май. С възнаграждение над 2000 лв. може да се уреди и доказан одитор, който да се захване със сметките в Министерството на културата. До около 1600 лв. пък предлагат в здравното ведомство за шефски длъжности в две дирекции.
Най-голяма криза за кадри има в администрацията на затворите, които са пуснали 50 обяви за спешно набиране на служители в няколко подразделения в страната. Освен надзиратели се търсят и зъболекари, които да се грижат за прибраните на топло престъпници срещу заплащане от 829 лв. на месец. Митниците също набират експерти, макар за позициите там възнаграждението да е по-скромно – по около 700 лв.
Квалифициран служител се търси и за дирекция „Контрол и правни дейности“ в комисията по хазарта. Държавната комисия по енергийно и водно регулиране също е обявила конкурс – за шеф на дирекция „Контрол и решаване на споровете”.
Проблемът с текучеството на кадрите е специално изведен в Стратегията за развитието на администрацията до 2020 г., която правителството прие наскоро. В нея се отбелязва, че през последните години между 8 и 25 на сто от чиновниците напускат работа.
Основната причина е, че ведомствата нямат ефективни механизми за задържане на квалифицирани служители, които отиват в частни фирми, привлечени от по-високи заплати или по-добри възможности за професионално развитие. В документа се отчита, че към края на 2012 г. в администрацията е имало 4797 незаети щатни бройки, които са 5,3 на сто от общата численост.
Стратегията залага мерки както за подобряване образа на държавната служба за привличане на кадри, така и за повишаване на качеството на работата й. Специално внимание се обръща и на мерките за борба с корупционните практики.
В тази връзка само преди две седмици Министерският съвет обяви обществена поръчка за провеждане на обучение на 1200 чиновници, за да могат ефективно да се противопоставят на порочните практики с рушветите.

В."Монитор"
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар