Translate

вторник, 18 март 2014 г.

През април започва изграждането на спешни центрове към 35 общински лечебни заведения, които са в труднодостъпни райони на страната


Още от следващия месец април т. г. ще започне изграждането на спешни центрове в малките общински болници в отдалечените райони на страната, като оборудването в тях и заплащането на дейността ще бъде поето от държавата, обяви здравният министър д-р Таня Андреева.
„Това е един от нашите ангажименти за равномерно разпределение на територията на цялата страна на Спешната помощ. Такъв спешен център ще бъде разкрит и във вече работещата болница в Девин”, обясни тя.
Д-р Андреева отчете, че приоритетите за тази година, заложени в програмата на правителството и на БСП като мандатоносител по отношение на развитие на майчиното и детското здравеопазване,на спешната помощ и повишаването на заплатите там и в психиатричната помощ са изпълнени.
Предстои и създаването на 11 национални болнични комплекси, които ще бъдат оборудвани с необходимата апаратура и равномерно разпределени в страната. Смисълът им е да осигуряват комплексност при тежки спешни.  
„Те ще са подобни на "Пирогов" и затова им излезе името - „малки Пироговчета“ – защото те ще представляват многопрофилни комплекси, в които ще се обслужват тежките спешни случаи”, поясни тя. 
„При тежки спешни ситуации, при политравми, при изгаряния, при тежки инциденти, както беше при атентата на летището в Бургас миналата година,  мобилните екипи на спешната помощ да знаят коя болница е най-близко, за да бъдат превозени пострадалите и в пълен обем да бъде оказана помощ. Защото сега много често се случва пациентите да бъдат транспортирани до дадена болница, там да се окаже, че няма апаратура, че няма специалисти, което освен че силно затруднява процесът на диагностика и лечение, отнема много време и често това се оказва фатално“, заяви д-р Андреева. 
Проектът е на стойност 12 млн. лв. и средствата ще дойдат от публичната инвестиционна програма.
"Поехме ангажимент за създаване на национална програма за майчино и детско здравеопазване, с която ще се субсидира дейност в кабинети за здравно и социално консултиране в 28 областни болници и 16 общински болници. Там ще се предоставят услуги по здравно обучение, здравни консултации, лечебно-диагностичен процес на млади жени и двойки с репродуктивни проблеми, на бременни и на деца до 18-годишна възраст - здрави и с патологични отклонения", заяви още тя.


Няма коментари:

Публикуване на коментар