Translate

вторник, 25 март 2014 г.

Интерактивен музей на индустрията



Това е най-новата туристическа атракция в града на хумора и сатирата-Габрово.
С тематична конференция, организирани посещения и възстановка на събитие от
народния календар, бе отбелязано успешното приключване на интегрирания проект за развитие на културно-историческия туристически продукт и свързаната с него инфраструктура.

Разработката е реализирана с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“. С финансиране от 6 195 596 лв. са обновени общо 10 обекта от туристическата инфраструктура в региона.
Извършените ремонтни и възстановителни дейности бяха представени на заключителна пресконференция от заместник-кмета инж. Климент Кунев-ръководител на проекта.
„Развитието на интегриран и специфичен туристически продукт, базиран на доказано конкурентни и търсени атракции, ще повиши привлекателността на община Габрово като национален туристически център. Новите атракции ще позволят целогодишно да бъдат привличани широк спектър от туристи чрез интерпретация на градския живот, използване на съвременни технологии и атрактивни експозиции”, заяви инж. Кунев.
Възродена е Балканджийската мандра в АЕК „Етър”, а в АИР „Боженци” е извършена реставрация и адаптация на административната сграда, старото и новото школо, на къщите „Дончо Попа” и „Митьо Станев”. В двата комплекса е оборудвана съвременна информационна система, подобрен е достъпът и е рехабилитирана част от общата им инфраструктура – калдъръм, озеленяване, художествено осветление, паркинги, видеонаблюдение и др.
Създадени са нови атракции в градската зона и на закрито, за да бъдат привличани туристи през цялата година. По проекта са развити две от забележителностите на Габрово – Дечковата къща и Интерактивен музей на индустрията в старата сграда на Регионалния исторически музей на ул. „Николаевска” № 3, която е паметник на културата от местно значение.
Музейната Дечкова къща запазва експозицията си на втория етаж за градски бит от началото на XX век. Атракцията е обогатена чрез преустройване на приземния етаж, където, с подход от северозападната пешеходна улица, са обособени ретро дрогерия и ретро фотоателие.
Новият Интерактивен музей на индустрията, който е единствен по рода си на Балканския полуостров, отразява най-новите тенденции в музейното дело в съчетание с модерни технологии. 
Виртуалният
музей изгражда анимация чрез сложен комплекс от видео, програмни продукти, виртуални гидове и декори. Развитието на габровската индустрия е основна тема, като посетителите ще могат да разгледат видовете промишленост, прочули Габрово – кожарство, тъкачество, грънчарство, ковачество, дърводелство, гайтанджийство и други. Тематично музеят е разделен на три части – „Индустриализация” (от края на XIX век до 1944 г.), „Социализъм” (от 1944 г. до 1989 г.) и „Настояще” (от 1989 г. до наши дни). Всеки период е представен в неговата цялост и е тематично и пространствено обособен на отделен
етаж от сградата.
„Инвестицията за интерактивен музей е много важна, създадена с изключителни усилия и труд. Това, което може да се види, наистина ще впечатли посетителите, защото е уникално по своя характер. Сградата на ул. „Николаевска“ № 3 предлага атрактивен разказ за развитието на Габрово в индустриален център. Надявам се габровци и гостите на града да оценят и опазят реализираното по проекта, защото в дългосрочен план то ще умножи потока от туристи. Вярвам, че туризмът е водеща световна индустрия, която гарантира приходи, работни места и постигане на устойчиво развитие на регионите“, коментира кметът Таня Христова.
За финала на мащабния проект Община Габрово поднесе няколко специални изненади. Повече от 50 участници – актьори, музиканти, танцьори, самодейци и музейни работници, върнаха публиката назад във времето, припомняйки й за емблематични персонажи и събития от историята на града.
Кулминацията на вечерта бе ефектна триизмернапрожекция върху фасадата на интерактивния музей. Светлинната 10-минутна анимация ще бъде показвана и занапред като допълнение към експозицията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар