Translate

понеделник, 31 март 2014 г.

Недостиг на работна ръка по морето



Канят българи от Украйна, Молдова и Сърбия да работят в хотелите

Недостиг на персонал за летния сезон по родното черноморие паникьоса част от хотелиерите в страната. По тази причина бизнесът кани наши сънародници от българската диаспора в Украйна, Молдова и Сърбия да работят в нашите курорти по морето.Основна причина
персоналът да не достига е засилената емиграция с цел работа към Германия и Великобритания. Готвачите в чужбина вземат по 2 000 евро, а тук месечната им заплата е два пъти по-малка. Пиколото в наш хотел получава 700 лева, а навън пак 700, но евро.
„Положението е сериозно, има хотели, които дори може да не отворят", алармира в събота Веселин Налбантов, член на управата на Съюза на собствениците в курорта Слънчев бряг.
"България ще си остане само с едната природа. Всеки казва - курортите ни са по-красиви, като натрупам пари и ще се върна, но като се върне, кой знае и от природата какво ще е останало Грабят нашия квалифициран персонал", коментират хотелиери.Според други техни колеги причината е друга: Многото обекти, а не толкова, че персоналът "изтича.
Още преди два месеца председателят на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин обяви, че се очаква проблем с работната ръка. Организацията поиска от социалния министър д-р Хасан Адемов България да издава зелени карти за привличане на работна ръка от Украйна, Молдова, Македония и Сърбия.
До този момент обаче няма развитие по темата.

В. „Труд”
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар