Translate

вторник, 18 март 2014 г.

Осигуряване на своевременност на обслужването при спешната помощ



до 30 минути на повече от 95% от пациентите, както и намаляване на детската смъртност до средните нива на страните от ЕС.. Това предвижда разглежданата в здравната комисия на НС Национална здравна стратегия 2014-2020. Целта на Националната здравна стратегия е
подобряване на здравето, безопасността и благосъстоянието на населението до средните нива на ЕС-увеличаване на броя на българите, които са здрави във всеки етап от живота и преустановяване негативната тенденция на снижаване на раждаемостта.
Съгласно документа се предвижда да се въведе здравна карта, електронното здравеопазване, увеличаване на очакваната продължителност на живота в добро здраве с 2 години, намаляване на детската смъртност с 30%, намаляване на неравенствата с 30%. Приоритетите на здравната стратегия на България 2014-2020 г. са ориентирани към гарантиране на всеки български гражданин на надеждна система на здравно осигуряване, достъп до качествена медицинска помощ и здравно обслужване. Въвеждане на единна интегрирана информационна система чрез развитие на електронното здравеопазване с цел пълнапрозрачност и ефективно използване на наличните ресурси. Рационализиране на системите за финансово управление и контрол в здравеопазването. Укрепване и модернизиране на системата за спешна медицинска помощ. Регионална политика със специално внимание върху подкрепата на лечебните заведения в отдалечените и малки региони на страната. Заложено е ефективно функциониране на майчиното, детското и училищно здравеопазване. Устойчиво развитие на човешките ресурси с акцент специализацията на медицинските кадри и продължителното обучение. Преориентиране на здравната система към профилактиката и предотвратяването на социално-значимите заболявания. В сферата на здравно-демографски показатели се констатира, че населението на България. намалява до 7 282 041 души през 2012 г. Коефициентът на раждаемост за България е 9.5‰, България е с най-високата обща смъртност (15.0‰) през 2012 г. в ЕС. На този фон очакваната продължителност на живота в България е 74.02 години, което е с около 6 години по-ниска от тази в Европейския съюз (79.86 години). Населението бързо застарява, като относителният дял на хората над 65 години е 19.1%. Населението в България представлява пирамида през 1950 г., сфера през 2010 г., а през 2050 г. се очаква да бъде обърната пирамида. Националната здравна стратегия включва гарантиране къстомизацията на здравните услуги /определяне на лечението според индивидуалните биологични и личностни особености на пациента - бел.р./. Както и преминаване от сегашната традиционна медицинска практика на лечение на болестите към транслационна и персонализирана медицина. Предвижда се нарастване на публичните разходи за здравеопазване с разнообразни източници на финансиране. Заложена е и демонополизация на здравноосигурителния модел, на НЗОК за постигане на по-голям подбор и свободен достъп на гражданите до повече от една здравноосигурителна каса. Посочено е и увеличаване на трудовите възнагражденияна медицинския персонал до средноевропейски нива.
Стратегията има най-общ, декларативен и пожелателен характер, но без конкретика, без "скелет" и конструктивност, и в нея липсва детайлен план за лекарските практики и специализации. А малкото конкретика, която съществува в текста, обикновено създава смут, смятат специалисти.
Според проф. Чавдар Славов зам.-министър на здравеопазването „Идеални здравни системи по света няма и няма как стратегията да бъде идеална, че да бъде харесана от всички. Тук е мястото да се прояви воля и да се вникне в нея и да се види, че тя има и обединителни неща. Конкретиката в стратегията ще бъде внесена от експертите на Световната банка, които ще ни консултират. Парите са по-малко и едва ли ще покрият цялата”, посочи той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар